Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет ГГ-11.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
4.18 Mб
Скачать

4.2.4 Лісова, деревообробна, поліграфічна промисловість

Харків розташований на північному сході України в лісостеповій та степовій зонах, а тому лісистість території становить 4,6%.

Підприємства лісопромислового комплексу зайняті заготівлею, механічною та хімічною переробкою деревини та інших лісових багатств. Основними його галузями є лісове господарство, власне лісова промисловість або лісозаготівельна, а також деревообробна.

Початковою стадією у лісовиробничому комплексі є лісове господарство і лісозаготівля. Підприємства галузі зайняті лісорозведенням, лісовідновленням, а також рубанням лісу, трелюванням його до транспортних шляхів, доставкою до споживача (Харківське обласне управління лісного господарства, приватна фірма "Рік", дочірнє підприємство "Дельф" ТОВ "Дельфі").

У Харкові набуло поширення виробництво меблів, пиломатеріалів, фанери та столярних виробів.

Меблева промисловість і виготовлення деталей для житлового і промислового будівництва орієнтується значною мірою на споживача, тому розміщується у великих і містах, і стає зрозуміло, чому у Харкові вона набула значного поширення. Тут виробляють усі види меблів: підвіконня, меблеві фасади, меблі для різних установ, кухні, спальні, вітальні, шафи, столи, дивани та ін.

Працюють такі підприємства, як ВАТ «Харківдрев» (м'які меблі) та його дочірні підприємства у Волчанську та Краснограді. Зі столярних виробів у Харкові виготовляють альтанки, дерев'яні сходи, забори, двері та вікна. На Володимирівському деревопереробному комбінаті виготовляють віконні та двірні блоки, ворота, пиломатеріали.

Поширене виробництво будівельних деталей (пиломатеріали, деревна щепа та стружка).

Целюлозно-паперова промисловість розміщується під впливом таких чинників, як наявність сировини, води, електроенергії, що зумовлене технологічними особливостями процесу виробництва. У Харкові ця промисловість досить розвинута. Тут виробляють зошити, альбоми для малювання, записні книжки, альбоми для фотографій та картонні вироби (ЗАТ Поліграфсервіс), книжну продукцію (ВАТ Харківська книжна фабрика ІМ..М.В.Фрунзе), картон для даху, картон-основу для пакунків, шпалери (ВАТ Роганська картонна фабрика). Підприємства целюлозно-паперової промисловості: (АТ "Олімп"), (ЗАТ "Вторма"), (ЗАТ "Дека").

У Харкові виготовляються тари (ящикові, бочкові, будівельні) та ящики (для плодоовочевої продукції, для промислових підприємств) на Харківському тарному заводі та на ВАТ Харківоблтара.

Отже, підводячи підсумки, можна сказати, що рівень розвитку лісової та деревообробної промисловості у місті Харкові є середнім та найбільшого розвитку тут досягли галузі деревообробної промисловості (зокрема меблевої), целюлозно-паперової та лісозаготівельної. Актуальними проблемами у цій галузі сьогодні є потреба модернізації виробництва, зменшення обсягів забруднення довкілля целюлозо-паперовими підприємствами. Важливими напрямками підвищення ефективності діяльності галузі є також раціональне використання природним ресурсів, розширення сировинної бази за рахунок використання відходів сільськогосподарського виробництва, макулатури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]