Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет ГГ-11.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
4.18 Mб
Скачать

4.3.5 Торгівельна інфраструктура

Інфраструктура – це система підприємств і організацій, які допомагають функціонуванню ринку, тобто забезпечують рух товарів, послуг, грошей, цінних паперів, робочої сили тощо. Вона містить такі елементи, як банки, аукціони, торгово – промислові палати, торгові доми, ярмарки, біржі, брокерські, страхові та аудиторські фірми, холдингові компанії та ін. 

Станом на 01.04.2011 р. населення міста обслуговують 3240 підприємств торгівлі (магазинів); 2578 підприємств ресторанного господарства; 4261 підприємство побутового обслуговування населення; 52 ринка та торговельних майданчика.

Порівняно з аналогічним періодом 2010 р., мережа підприємств торгівлі збільшилася на 0,2 %, ресторанного господарства – на 2,2 %, побутового обслуговування – на 3,2 %. За рахунок відкриття нових підприємств додатково створено 821 нове робоче місце (за І кв. 2010 р. – 342).

Сфера побутових послуг нараховує понад 40 видів діяльності та надає близько 900 різних послуг.

Крім стаціонарної мережі, на території міста функціонують 3075 кіосків. 

Для забезпечення системного контролю й аналізу правомірності розміщення МАФ на території міста, обстежено 126 об'єктів. Демонтовано 96 об'єктів дрібно-роздрібної мережі.

Перспективним планом розвитку матеріально-технічної бази ринків на І кв. 2011 р. передбачались витрати 3,0 млн грн., освоєно 5,4 млн грн. Постійно проводилися обстеження ринків і торговельних майданчиків стосовно утримання територій у належному санітарному стані, організації проведення суб'єктами господарювання двомісячника благоустрою міста "Зелена весна – 2011".

Для недопущення несанкціонованої торгівлі на території ринків організовано 1253 торговельних місця для соціально незахищених громадян, які можуть здійснювати торгівлю на пільгових умовах.  Для попередження порушень законодавства у сфері захисту прав споживачів здійснюється постійний контроль щодо дотримання норм і вимог чинного законодавства. Перевірено 622 підприємства, у 189 з них встановлено 259 порушень.

За оперативними даними, загальний обсяг роздрібного товарообігу підприємств торгівлі і ресторанного господарства становив 3,8 млрд грн., що на 10,9 % більше показника аналогічного періоду 2010 р. На одного мешканця реалізовано товарів на 2622 грн. (І кв. 2010 р. – 2361 грн.). Разом із комерційними структурами проведено 20 виставкових заходів, у т.ч. міський ярмарок вітчизняних товаровиробників на майдані Свободи та виїзний ярмарок у м. Вінниці. 

Ринок  це суб'єкт господарювання, створений на відведеній за рішенням органу місцевого самоврядування земельній ділянці і зареєстрований в установленому порядку, функціональними обов'язками якого є надання послуг та створення для продавців і покупців належних умов у процесі купівлі продажу товарів за цінами, що складаються залежно від попиту та пропозицій.

Найбільшими ринками Харкова є:

  • Ринок Барабашова (також Барабашово, неофіційну назву Барабашка, рідше Барабан) - найбільший промислово-речовий ринок України, займає площу більше 75 га, будучи найбільшим у Східній Європі і 14-е місце в рейтингу найбільших ринків світу. Ринок Барабашова розташований у Харкові. Покупці з'їжджаються для оптових і роздрібних покупок з усіх регіонів країни і ближнього зарубіжжя. Більшу частину площі ринку займають майданчики торгового центру (ТЦ) концерну «АВЕК і К» під назвою «Барабашово» Олександра Фельдмана.Ринок Барабашово ( оптово-роздрібний речовий ринок);

  • Центральний ринок ( стара назва Благовіщенський базар, ринок і одночасно історичний район міста Харкова);

  • Райський куточок (стара назва книжкова балка, або просто балка) - найбільший книжковий ринок Харкова, на якому продають і купують букіністичні і сучасні видання, здійснюють торгівлю журналами, календарями, підручниками, монетами, медалями, а також канцтоварами;

  • Кінний ринок (розташований на площі Повстання);

  • Олексіївський ринок ( на проспекті Людвіга Свободи).

Отже, у розвитку торгівельної інфраструктури Харкова спостерігаються позитивні тенденції:

  1. Розширення мереж торгівельних та ресторанних господарств і побутового обслуговування;

  2. Збільшення вкладу коштів у розвиток матеріально- технічної бази ринків;

  3. Створення нових робочих місць;

  4. Перевірка додержання санітарних норм ринків;

  5. Посилення контролю над несанкціонованою торгівлею.

Розвитку цих тенденцій сприяє підготовка м. Харкова до проведення Euro 2012 на території України та Польщі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]