Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет ГГ-11.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
4.18 Mб
Скачать

4.2.8 Харчова промисловість

Харчова промисловість є важливою частиною агропромислового

комплексу. До її складу входять галузі, підприємства яких виробляють

продукти харчування, а також мило, тютюнову, парфумерно-косметичну

продукцію та ін. Харків забезпечує власні потреби у виробництві хлібобулочних і макаронних виробів, м'ясних продуктів, цільномолочної продукції. Відносно виробництва кондитерських виробів, молочних консервів, алкогольних напоїв, масложирової продукції, цукру-піску є значний експортний потенціал. Харчове виробництво в Харкові представлене такими підприємствами і компаніями:

  • Акціонерна компанія "Контакт". Продукція: продукти харчування, ядро соняшника.

  • Закрите акціонерне товариство "Хлібозавод "Салтівський".

Продукція: - вироби хлібобулочні.

  • Акціонерне товариство "Баварія Лянд-Інвест". Продукція: напої безалкогольні.

  • Акціонерне товариство "Промснаб". Послуги: переробка сільгосппродукції (насіння соняшнику). Торгівля: шрот, соняшникова олія.

  • Акціонерне товариство "Фірма "Експрес-Агро". Продукція: майонез, майонезні соуси, томатна паста, вироби ковбасні, копчені м'ясні вироби, молоко, сметана, сир, вершки, сиропи концентровані.

  • Акціонерне товариство "Харківський завод харчових кислот". Продукція: кислота лимонна харчова.

  • Акціонерне товариство відкритого типу "Харківський молочний комбінат". Підприємство випускає понад 100 найменувань молочної продукції - від звичайного молока до десертів. Основні види продукції - молоко пастеризоване, кефіри, біо-кефіри, йогурти, біо-йогурти, йогурти десертні, сметана, ряжанка, пряжене молоко, сиркові маси, десерти і креми.

  • Виноробна компанія "Андрій Макаревич". Вина, які випускає компанія, виготовляються з виноматеріалів радгоспів Криму - "Массандра", "Коктебель", "Сонячна долина", "Бурлюк" тощо. Це дозволяє компанії розливати вина широкого асортименту: - "Кагор", - "Каберне", - "Мускат Південнобережний", - "Мускат Таврійський", - "Мускатель Массандра рожевий", - "Мускатель Массандра чорний", - "Сонце в бокалі", - "Портвейн рожевий Алушта", - "Портвейн білий кримський", - "Ай-Серез" тощо.

  • Східноукраїнський виробничий комерційний центр "Парус". Продукція: - масло кедрового та волоського горіху; - масло насіння гарбуза; - масло зародків пшениці; - пластівці зародків пшениці.

  • Державне підприємство "Харківський завод шампанських вин". Асортимент шампанських та ігристих вин: - "Советское Шампанское" (брют, сухе, напівсухе, напівсолодке); - червоне "Старий Харьков" (напівсолодке); - оригінальне "День Победьі" (напівсухе); - червоне "Триумфальное" (брют); - оригінальне "Золотое" (напівсолодке); - шампанське "Первая столица" (напівсолодке); - "Сюрприз Бахуса" (напівсухе).

  • Дочірнє підприємство "Харківський державний комбінат хлібопродуктів №2" ДАК "Хліб України". Продукція: борошно, солод, висівки і мучка, відходи.

  • 4.2.7 Характеристика галузей агропромислового комплексу міста

  • Аналіз забезпеченості сільськогосподарських підприємств області тракторами та іншою сільськогосподарською технікою (додаток 1) свідчить, що ці підприємства не мають нормативної забезпеченості, яка складає 72% від технологічної потреби тракторів , зернозбиральних комбайнів – 65%, ґрунтообробних знарядь – близько 80%. Кількість машин для догляду за посівами не перевищує 78% до потреби.

  • В 2001-2006 роки було закуплено 777 тракторів з потужністю понад 100 к.с. та 1148 тракторів потужністю до 100 к.с., що склало, відповідно, 23% та 13,2% до їх наявності на 01.01.08.

  • Проведений якісний та кількісний аналіз стану техніки, наявної в сільгосппідприємствах області, свідчить, що через об’єктивні та суб’єктивні причини на сьогодні фактична забезпеченість тракторами потужністю понад 100 к.с. складає 74% до їх технологічної потреби, а машинно-тракторний парк в АПК області, в цілому, на 68-71% складається з техніки, яка має знос понад 70%.

  • З кожним роком кількість техніки в господарствах області зменшується. Кількість зернозбиральних комбайнів у порівнянні з 1990 роком зменшилась з 5000 до 2665 одиниць, тракторів – з 25000 до 15863 одиниць. На 60% зменшилась кількість ґрунтообробної та посівної техніки.

  • Темпи придбання нової техніки нижчі від темпів її зносу. У 2007 році було придбано лише 449 тракторів, 173 зернозбиральних комбайни та 551 одиниця ґрунтообробних знарядь, у той час як вибуло 873 тракторів, 177 зернозбиральних комбайнів, 1041 одиниця ґрунтообробних знарядь.

  • Фінансовий стан сільськогосподарських підприємств області, особливо після різкого підвищення цін на енергоносії в минулому році, не дозволяє без додаткових заходів державної та регіональної підтримки проводити розширене відтворення виробництва і забезпечувати власні потреби у сільськогосподарській техніці. Ситуація ускладнюється тим, що сільськогосподарська техніка вітчизняного виробництва, яка має меншу вартість, має нижчий технічний рівень, продуктивність, надійність, якість, а також недостатній асортимент.

  • Для забезпечення збуту сільськогосподарської техніки, що виробляється на підприємствах області, необхідно підвищити її технічний рівень, надійність і якість. Вищенаведене є одним з істотних факторів для визначення завдань щодо виробництва техніки підприємствами тракторного і сільськогосподарського машинобудування в області та розроблення заходів для посилення державної та регіональної підтримки сільськогосподарських підприємств стосовно придбання техніки.

Основними ресурсами розвитку тракторного і сільськогосподарського машинобудівного комплексу в Харківській області є:

- науково-технічний потенціал;

- виробничий потенціал названих вище підприємств, що виробляють трактори та іншу сільськогосподарську техніку;

- фінансові та інвестиційні ресурси регіональних, українських і зарубіжних інвесторів;

- кадровий потенціал області та система його відтворення в освітніх закладах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]