Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет ГГ-11.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
4.18 Mб
Скачать

4.2.2. Металургійний та машинобудівний комплекс

Однією з найбільших споживачів кольорових металів в Україні є Харківська область. На них припадає споживання алюмінію та міді. Це зумовлено тим, що в області найбільш розвинуте приладобудування, верстато- і тракторобудування, авіа- й автомобілебудування.

У Харкові кольорові метали виплавляють з металобрухту. Майже 25 % товарної продукції кольорової металургії припадає на виробництво вторин­них кольорових металів. Створено і функціонує виробниче об'єднання "Захід­кварцсамоцвіт".

Питома вага металургії до загального випуску промислової продукції Жовтневого району складає 4,7%.

У Ленінському районі розташовано 8 підприємств металургії та обробки металу.

Провідною галуззю економіки Київського району є - машинобудування. Його питома вага в загальному об'ємі промислового виробництва складає 50,0%.

Найважливішими центрами виробництва важких верстатів і ковальсько-пресового обладнання, а також енергетичного устаткування (дає 40% усього енергетичного устаткування України) є Харків (завод агрегатних верстатів). У місті розташовані найбільші підприємства підйомно-транспортного машинобудування.

Металоємним, але й орієнтованим на висококваліфіковані кадри, є енергетичне машинобудування. Воно спеціалізується на виробництві парових гідравлічних турбін, генераторів, котлів і потужних дизельних моторів, устаткування для атомних електростанцій, електроапаратури й кабелю.

Галузі загального машинобудування характеризуються середньою металоємністю, невисокою працеємністю й транспортабельністю готової про­дукції за невеликих обсягів її випуску (виробництво обладнання для нафтової й деяких галузей хімічної промисловості; будівельних, шляхових, транспорт­них і сільськогосподарських машин). Вони розміщуються, як правило, у ра­йонах споживання продукції.

Харків є найбільшим центром сільськогосподарського машинобудування (мотори для самохідних комбайнів).

Галузі середнього машинобудування випускають продукцію з високою праце- й фондоємністю (транспортне машинобудування, тракторобудування, устаткування для легкої, харчової, комбікормової та поліграфічної промисловості) розміщуються в центрах машинобудівної промисловості з наявністю кваліфікованих кадрів.

Найбільшого розвитку по Україні набула авіаційна промисловість у Харкові, яка виробляє пасажирські й транспортні літаки та вузли, прилади і запчастини до них. Останнім часом у зв’язку з конверсією виробництва ця промисловість стала випускати багато продукції широкого вжитку.

Харків є найважливішим його центром, де діють за­води: тракторний, тракторних самохідних шасі, моторобудівний. У Харкові випускають гусеничні і колісні трактори, також тут налагоджується випуск зернозбиральних комбайнів.

На основі дії закону територіальної спеціалізації та комплексного роз­витку в Україні сформувалося сім машинобудівних районів:

  • Харківський (основні центри – Харків Полтава, Кременчук, Суми) зі спе­ціалізацією на енергетичному, транспортному, тракторному, сільсько­господарському машинобудуванні та випуску електротехніки і приладів;

  • Придніпровський (Дніпропетровськ, Дніпро-дзержинськ, Кривий Ріг, За­поріжжя, Мелітополь, Кіровоград);

  • Донецький (Донецьк, Краматорськ, Луганськ, Маріуполь, Горлівка, Друж­ківка);

  • Центральноукраїнський (Київ, Житомир, Бердичів, Коростень, Черні­гів, Черкаси);

  • Подільський (Вінниця, Хмельницький, Тернопіль);

  • Західноукраїнський (Львів, Луцьк, Рівне, Івано-Франківськ, Чернівці, Ужго­род, Мукачево, Дрогобич, Стрий);

  • Південний (Одеса, Миколаїв, Херсон, Сімферополь, Ізмаїл, Керч).

Електротехнічна промисловість - найпотужніші підприємства, які зосе­реджені в Харкові (заводи "Електроважмаш", електротехнічний, "Електро­машина").

У Харкові розташовані найбільші такі підприємства:

  • ВПК — держпідприємство «Завод ім. Малишева» (виробництво тан­ків і іншої бронетехніки),

  • Компанія «Хартрон» (виробництво систем керування для ракет та космічних апаратів).

  • Харківське авіаційне підприємство (ХАЗ) виробляє як цивільні, так і військові літаки.

  • Тракторне й сільськогосподарське машинобудування:

  • Харківський тракторний завод,

  • заводи тракторних двигунів та тракторних самохідних шасі.

До провідних підприємств енергетичного машинобудування належать:

  • НПО «Электротяжмаш»

  • ОАО "Турбоатом" (випускає потужні турбіни для теплових, атом­них й гідроелектричних станцій для всіх видів електростанцій. Його продукція не лише використовується в Україні, а й поступає на експорт).

Провідну роль у структурі промисловості міста продовжує відігравати машинобудування, однак ріст рентабельності цієї галузі значно менший, ніж в межах найближчих неагломерованих територій (відповідно 35 од. та 100 од. і більше).

Ефектність галузей машинобудування залишається на доволі низькому рівні, оскільки більшість підприємств після розпаду СРСР зупинила свою ді­яльність внаслідок відсутності ринків збуту та низької інноваційності вироб­ничого процесу. Підвищені показники рентабельності мають традиційні для трансформаційної економіки види промислового виробництва: енергетика, обробка мінеральної сировини та виробництво неметалевої мінеральної про­дукції тощо.

Володіючи висококваліфікованими трудовими ресурсами в галузі ма­шинобудування та маючи потужні історичні передумови формування та роз­витку інноваційних видів економічної діяльності.

Вдосконалення територіальної структури Харківської агломерації доці­льно розпочати з винесення до периферійної зони та подрібнення ряду заста­рілих крупних підприємств Харкова (турбінний, електромеханічний заводи, "Електроважмаш", "Електромашина"), що мають низький рівень рентабельності і продуктивності праці.

Важливе місце в структурі важкого машинобудування займає виробництво підйомно-транспортних машин. Найбільші підприємства підйомно-транспортного машинобудування розташовані також у Харкові.

Важке машинобудування характеризується металоємністю, тому тяжіє до металургійних баз, водночас воно — громіздке, тому тяжіє до споживача. Продукція цієї галузі випускається невеликими партіями або навіть одиничними зразками (парові казани, турбіни, прокатні стани) і є трудомістким.

Особливе місце у структурі машинобудівного комплексу займають станкоінструментальна та інструментальна промисловість. «Харківський верстатобудівний завод» — найбільше верстатобудівне підприємство України. Харківська область посідає перше місце в Україні по виробництву продукції приладобудування.

На заводах Харкова виробляють також устаткування для автоматичного управління виробничими процесами в металургійній, вугільній та інших галузях народного господарства.

Машинобудівний комплекс, як і раніше, залишається одним з пріоритетів розвитку держави.

Машинобудівну галузь представляють наступні підприємства:

  • Харківське державне авіаційне орденів Жовтневої революції та Трудового червоного прапору виробниче підприємство (ХАЗ)

  • Державне науково-виробниче об'єднання "Комунар"

  • Державне підприємство "Харківський машинобудівельний завод "ФЕД"

  • Закрите акціонерне товариство Корпорація "ФЄД"

  • Державне науково-виробниче підприємство "Система"

  • Товариство з обмеженою відповідальністю Науково-виробниче підприємство "Хартрон-плант ЛТД"

  • Товариство з обмеженою відповідальністю Науково-виробниче підприємство "Хартрон-енерго ЛТД"

  • Товариство з обмеженою відповідальністю науково-виробниче підприємство "Хартрон-експрес ЛТД"

  • Відкрите акціонерне товариство "Харківський завод "Точмедприлад"

  • Товариство з обмеженою відповідальністю фірма "Бріг"

  • Науково-виробниче підприємство вакуумної металургії конструкційних матеріалів "Рубін"

  • Приватне підприємство "Торгова група "ТФК"

  • Закрите акціонерне виробництво завод "Електротерм"

  • Акціонерне товариство "Співдружність Т"

  • Дочірнє підприємство Закрите акціонерне виробництво "НВП САУ"

  • "Виробництво технологічних комплексів по системах автоматичного управління

  • Товариство з обмеженою відповідальністю фабрика "Варіант"

  • Фабрика "Радмір" (Відкрите акціонерне товариство науково-дослідний інститут радіотехнічних вимірювань)

  • Спільне Кіпрсько-українське товариство з обмеженою відповідальністю "Піраміда"

  • Товариство з обмеженою відповідальністю "Чугуїв продукт".

  • Питома вага Металургійної промисловості в загальному об'ємі промислового виробництва Київського району складає - 1,9% і представлена наступними підприємствами:

  • Державний Науково-Дослідний Інститут Металівт ;

  • Закрите акціонерне товариство "РОССА" .

Щоб розвивати величезний потенціал машинобудування України, основна маса якого сконцентрована в Харківській області, необхідно акцентувати увагу на реалізації інноваційних проектів. Адже Харків - це центр машинобудування нашої країни та енергетичного будівництва. Необхідно створити умови для реалізації інноваційних проектів, збільшення технологічних циклів переробки різної сировини, яку має Україна, розширення внутрішнього ринку споживання за рахунок розвитку машинобудівного комплексу. У 2010 р. зростання обсягів машинобудування перевищило 30%, що є добрим показником. У цілому виробництво зросло на 11%, і те що попереду йде машинобудування, говорить про те, що є замовлення.

Тобто, реалізація інноваційних проектів дозволить збільшити конкурентоспроможність української продукції, що в свою чергу призведе до зростання економічних показників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]