Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет ГГ-11.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
4.18 Mб
Скачать

4.2.3 Хімічний та нафтохімічний комплекс

Хімічна промисловість виробляє продукцію, використовуючи хімічні методи переробки сировини й матеріалів. Важливість комплексу полягає в тому, що він використовує різноманітну сировину, характеризується істотними особливостями технологічних процесів, надзвичайно широким діапазоном застосування в національногосподарському комплексі та побуті його готової продукції і напівфабрикатів

Хімічна індустрія виділяється надзвичайно широкою сировинною базою. Вона використовує нерудну мінеральну (хімічну) сировину із земних надр (калійні і кухонні солі, фосфорити, апатити, сірку), паливні мінеральні ресурси (нафту, природний газ, вугілля, сланці), відходи чорної і кольорової металургії, лісової, харчової та легкої промисловості. Використовуючи сировину з інших галузей, хімічна індустрія комбінується і кооперується з ними. Характерна для неї і концентрація виробництва, що здійснюється шляхом об'єднання підприємств або збільшенням потужностей технологічних ліній.

Окремі галузі хімічної промисловості мають свої специфічні особливості. Багато з них потребують великої кількості воли для здійснення технологічних процесів (на виготовлення 1 т синтетичного волокна витрачається 5 тис. куб.м води). Виробництво волокон є і досить трудомістким. Для інших галузей хімічної індустрії потрібна велика кількість палива чи електроенергії. Отже, галузі хімічної промисловості загалом належать до матеріаломістких, що зумовлюється великими затратами сировини на одиницю продукції (на 1 т капролактану потрібно 8 т сировини). Тому, розвиток і розміщення галузей чи окремих виробництв хімічного комплексу зумовлюються дією різних факторів: сировинного, паливно-енергетичного, водного, працересурсного, споживчого, екологічного та ін.

Сучасний хімічний комплекс України включає підприємства таких галузей: хімічна промисловість (гірничо-хімічна промисловість, основна хімія, промисловість хімічних волокон і ниток, промисловість синтетичних смол і пластмас, лакофарбова промисловість, промисловість синтетичних барвників), хіміко-фармацевтична промисловість, нафтохімічна промисловість (виробництво продуктів основного органічного синтезу, шинна, гумово-азбестова галузі промисловості).

Основна функція підприємств гірничо-хімічної промисловості – видобуток гірничо-хімічної сировини: сірки, фосфатних і калійних солей, які використовуються для виробництва міндобрив і іншої продукції; кухонної солі, необхідної для виробництва кальцинованої і каустичної соди. Серед основних родовищ гірничо-хімічної сировини слід виділити Роздільське, Яворівське, Немирівське, Язівське родовища сірки, Калуське і Стебниківське родовища калійних солей, Бахмутське, Слов'янське, Артемівське, Роменське, Сиваське, Солотвинське родовища кам'яної солі, Кролевецьке та Ізюмське родовища фосфоритів.

Хімічний комплекс Харкова представлений такими підприємствами:

Виробниче об`єднання ТОВ "Хімік". Виробництво високоякісного клею. Випускає наступну продукцію: побутові клеї, промислові клеї , продукцію для будівництва. Короткий перелік товарів, що виробляються: Клеї (мастики) КСІ і КДП будівельні на каучуковій основі з органічними розчинниками призначені для кріплення паркету, лінолеуму, плитки керамічної, ПВХ, ламінату, ковроліну, пінопласту.

Адреса: Харків,вул. Академіка Проскури, №1

Електронна адреса: www.ximik.com.ua

Виробниче об`єднання ТОВ "Новохім"

Спеціалізація підприємства

- комплексне постачання хімічною продукцією:

- Гальванічного, термічного, ливарного виробництва

- Металообробного виробництва, приладобудівних підприємств

- Вичинки і фарбування хутра та шкіри

- Водопідготовки для котелень, водоочищення на очисних

- Виробництва тротуарної плитки, бетонних виробів, піноблоку, газобетону

- Харчового (кондитерського, м'ясопереробного, олійно-жирового і ін)

- Комплектація гумотехнічної продукцією, термоізоляційними матеріалами.

Адреса: ХарківАвтогенна вулиця, №12,

Електронна адреса:www.novohim. com. Ua

Виробниче об`єднання , МЧФ "Астра"

Спеціалізується на виготовленні таких видів товару : Синтетичні каучуки, смоли, латекси, полімери й інші вихідні речовини й напівпродукти

Адреса: Харків, Червоношкільна набережна, №2,

Виробниче об`єднання ТОВ "Поліпласт"

Виготовляє мастики «гермабутил 2М», «Бутепрол», «Бутіслан К», а так само герметики і мастики фірми «TENAX» для герметизації і гідроізоляції стиків, зовнішніх стін, панелей, балконних плит, віконних і балконних блоків ,мастичних покрівель та інших будівельних вузлів і конструкцій.Виробляє утеплення, ремонт,реконструкцію фасадів, будову і ремонт покрівель; всі види висотних робіт; монтажні роботи.

Адреса: Харків, вул. Богдана Хмельницького,№3

Нафтохімічна промисловість в Україні представлена гумоазбестовою і сажевою галузями. Гумоазбестова продукція використовується переважно в автомобільній про¬мисловості. Найбільшими центрами її виробництва є Дніпропетровський шинний завод, Білоцерківський завод гутотехнічних виробів. Нитки для кордної тканини і технічних виробів виготовляють у Києві, Черкасах, Чернігові, Сокалі (Львівщина), Житомирі. Сажу виробляє великий завод у Кременчуку.

Нафтохімічна промисловість представлена такими підприємствами:

НВО "Елмас"

Інженерні розробки для підприємств хімічної, нафтохімічної, газовоїпромисловості, експертиза технічного стану обладнання, відновлення обладнання, що пропрацював гарантійний термін експлуатації, очищення резервуаров .

ТОВ Харківський завод "Полімерконтейнер"

Виробник і постачальник тари та упаковки.

Адреса: Харків, вулиця Першої Маївки №31

Електронна адреса: www.big-bag.ua

Виробниче об`єднання , МЧФ "Астра"

Спеціалізується на виготовленні таких видів товару : Синтетичні каучуки, смоли, латекси, полімери й інші вихідні речовини й напівпродукти

Адреса: Харків, Червоношкільна набережна, №2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]