Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zar_lit_vse_bilety.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
364.03 Кб
Скачать

28. Своєрідність Відродження в Іспанії.

Розвиток буржуазних відносин розпочався у XV ст.. супроводжувався значним економічним піднесенням. Все це показав Карл Маркс у своїй роботі « революційна Іспанія». Іспанія була першою і най могутнішою колоніальною державою. Всі ці особливості знайшли відображення в іспанській літературі., яка розвивалася в складник і своєрідних умовах. Університет в Алькапа де Енарес (1508) став центром наукової гуманістичної думки. Характерною особливістю і сп. літ-ри 16-17 ст. була поширеність в ній релігійних тем і жанрів. Два етапи ісп. Літ-ри: ранній (з кінця XV до середини XVI ст.); зрілий (друга половина XVI-XVII). Найвідоміші представники : Хуан дель Енсіна (письменник іспанського театру), Фернандо де Рохаса «Селестина». Розпочинається становлення провідних жанрів іспанської ренесансної літератури - драми і роману.

29. Особливості розвитку гуманістичної далматинської літератури XV-хуІст. (б.Котрульєвич, м.Маруліч, Сасін, м.Држич, Гундуліч).

"БенедиктКотрульевич. Народився у 1416 році уДубровнику, помер у 1469 у Л"Акуила. італійський купець 15 ст., неаполітанський дипломат, автор книжки « Про торгівлю і ідеального купця».1458 р, один із засновників ітап. бухгалтерії. "Мазко Маруліч(1450-1524) - поет і драматург цієї епохи з Дубровника, автор численних релігійних, історичних і поетичних творів. "Марін Држич (1508, Дубровник, - 1567, Венеция) - хорватський драматург, представник Дубровницької літератури. Походив з духовної родини, був священиком. Освіту здобув в Дубровнику і Синенському університеті (Італія). Зіграв велику роль установленні Дубровницького театру. Його п'єси у віршах і прозі розігрувалися аматорськими трупами. Драматургічна діяльність Држича почалася в 1548 (або 1549). Найпопулярніша комедія Држича - "Дядечко Марое" (пост. 1550)з сучасного життя Дубровника і Риму. П'єса йде у переробці М. Фотеза в Югославіїта в СРСР (у Театрі ім. Євг. Вахтангова). Багато п'єс, насичені місцевим колоритом, містять саркастичне викриття пороків. "ҐУНДУЛИЧ, Іван (09.01.1589, Дубровник — 08.12.1638) — хорватський поет. Літературні смаки Ґундулича формувалися на античних взірцях, на кращих творах італійської літератури, а також на сучасній йому вітчизняній ренесансній літературі. Найвідомішийтвір «Осман».

30. Епоха Відродження в Угорщині (я.Панноній, б.Балаши).

Ян Панноній (29 серпня 1434, Славонія — 27 березня 1472, поблизу Загреба) — угорський латиноновний поет. Три періоди творчості: *феррарський,*падуанський "угорський. Величальна пісня, панегірик, був характерним жанром падуанського пері оду творчості Паннонія. Серед його панегіриків найвідомішою е пісня-хвала Г. Гваріні. У цьому творі Панноній прославляє заслуги свого вчителя з Феррари й одночасно вславляє Італію як колиску гуманізму. Найвизначнішим філософським твором Паннонія вважають поезію «До своєї душі» («Асі апігпагп гпеагп»),у якій виражаються неоплатонічні погляди на тіло і душу людини: душа щаслива лише тоді, коли звільняється від тіла. Окремий випадок, невдачу зустрічі власної душі і тіла, він узагальнює до фатуму, що чекає на кожну людину. Поет боїться, що це може колись повторитися. У цьому вірші звучить гуманістичне прагнення душі до вічності. Серед інших відомих елегій Паннонія — елегії «Про свою хворобу в таборі», «Скарги на хворобу» , у яких відчувається страждання душі,змученої блуканнями та хворобами, душі, яка то впадає у відчай, то злітає думками до зірок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]