Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zar_lit_vse_bilety.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
364.03 Кб
Скачать

25. Особливості історико-літературного процесу Франції в епоху Відродження.

З кінця XV ст. у Франції почався процес централізації країни і зміцнення держави. На розвиток літератури вплинула гуманістична культура Італії. На долю формування французької культури вплинули також і релігійні реформи, очолювані Жаном Кальвіном (1509-1564). Спочатку протестантство певною мірою було близьке гуманізмові. Гуманісти прагнули звільнити людину від середньовічної ідеології, а майбутні реформатори прагнули звільнити людину від католицизму. Ще здійснювався вплив літературної національної традиції і сатиричної культури, що народжувалася в процесі класової боротьби народних мас. Удругій половині XVI ст.. у Франції посилилась релігійна боротьба. Відповідно до цих процесів виділяють два етапи розвитку французької літератури : Перша половина століття. Час формування і розвитку гуманістичної літератури, коли вона відзначається оптимізмом, вірою в можливості утвердження кращого, розумнішого устрою життя. Визначні письменники - Маргарита Наваррська, Бонавенпор Депер є, Франсуа Рабле.

Друга половина XVI ст.. У цей час літ-ра створила величезні цінності, але вона несе в собі відбиток кризи гуманізму. Найвидатнішим явищем була творчість поетів Плеяди, а особливо Ронсара.

26. Епоха відродження в Німеччині та Нідерландах.

Німеччина вступила в епоху Відродженняз кінця 15 ст- швидке економічне піднесення. Зростало свавілля феодальних князів, занепадало дворянство і рицарство, у країні господарював папський Рим, католицькі князі грабували Німеччину. Все це переросло у Велику селянську війну 1524-1525. Гуманістичний рухне набув широкого розмаху, мав науковий характер, його діячі зосереджували свою увагу на філологічних дослідженнях, вивченні античної культури, по-новому інтерпретували тексти священних книг. Найвидатніший твір « Корабель дурнів» Себастіана Бранта (1457-1521) про пороки суспільства, книга виразно національного характеру, написанаживою, яскравою народною мовою. Велике значення має демократична літ-ра. Відома книга Тіля Ейленшпігеля. «Про доктора Фауста"

27. Етапи англійського Відродження.

Англ відродження починається шзі........ і її і= ......и= країнах. На поч 2 пол 14 от

зароджується англ.. літ . нова. Час соці.ин.ііи= :нін Поява ремесла, торгівлі.. Селянська Війна і 1381). Джефрі Чосер мін шенник перехідної доби. яКентерберійські оповідання»- реалістичний твір, який знаменував зародження початків нового гуманізму.

ПЕРШИЙ ПЕРІОД 15 СТ до поч.. 17 ст - МАЛО СПРИЯТЛИВІ умови ДЛЯ РОЗВИТКУ КУЛЬТУРИ. СТОЛІТНЯ ВІЙНА 3 Францією, що спричинила феодальні міжусобиці, швидкий розвиток науки, фіпософії. Час англійського Відродження— 16 та початок 17 століття Виділяють такі періоди Передвідродження (з кінця 1-1 століття) Джефрі Чосер (1340-1400), головний

твір якого —збірка з 24 віршованихтв> і иі :'Ь ■.....і.....рійських оповідань", написаних

уду1 "Дчммії......:і"Боккаччо.

■....... І її ■,■ і"= і =■ ■ ■.....-і (перша по;.....шм П...........і) Гонас Мор! 11/■ ■ \'■■'■'■).

знаменитий своєю "Утопією" (1516).

Середнє Відродження (друга полонин, і И........ття) — Філіп Сідней. Едмуид

Спен. ер ("Королева фей"), Джон.Піпі. К|.......рерМарло.

"Іізн-; Еідр"дження (на межі 16-17 стопітічі представлене іменем Віпьям.і Шексгіра (1564-1616). одного з найвидатнших письменників доби Відродження, автора сонетів, трагедій "Ромео і Джульета". «Макоет». "Отелпо". «Гатлет». "Король Лір", комедій "Приборкання норовливої". "Сон літньої ночі". «Багато галасу з нічого», історичних хронік, драм І іиі ання про авторство Шекспірг запиш.і' її.' я до сьогодні дискусійним, и иу думка, що його ім'ям просі"

користувались дня підпису свсч= тб"і.............и. і.менники (або інший письменник)

Називають імена Крістофера Маї......-1-1-і ■......11 .екона, які є одними із

найяскравіших представників доби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]