Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zar_lit_vse_bilety.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
364.03 Кб
Скачать

41. Творчість Аріосто (поема "Несамовитий Роланд").

В перших творах наслідував Горація.Тібулла, Овідія. Найвідонішийтвір — поема «Несамовитий Роланд» («Несамовитий Орландо»), (1505—32), присвячена кардиналові д'Есте. Поема складається з 46 пісень, в ній діє близько двохсот персонажів. В поемі «Несамовитий Роланд» (1516), що була продовженням «Закоханого Роланда» Матео Бояро, іронічно трактував мотиви лицарського епосу. Сюжет її побудований на матеріалі французького епосу, куртуазних рицарських романів, зразках античних поетів, але в ній показане життя сучасної Аріосто Італії. Звернення автора поеми до сюжетів французьких лицарських романів, дуже поширених і в італійських народних переказах, не було випадковим. Подвиги паладинів імператора Карпа Великого та пригоди лицарів короля Артура, що стали улюбленими сюжетами середньовічної літератури, вперше об'єднав у поемі «Закоханий Орландо» безпосередній попередник Аріосто при Феррарском дворі Маттео Марія Боярдо. Його поема, яка створювалася в 1483-1494 роках, залишилася незакінченою через смерть поета. Аріосто продовжив багато сюжетні лінії «Закоханого Орландо», досить стереотипних також і для італійських народних поем каролінзького і бретонського

«Шалений Роланд» складається з трьох великих епізодів: навала маврів на Францію, безумство Роланда і роман Руджієрі І Брадаманти, який прославляє дім д'Есте. Три основні частини супроводжуються безліччю другорядних епізодів, утворюючи масштабну епічну картину.

Герої поеми Аріосто - шукачі пригод, які беруть участь в битвахз сарацинами - ворогами Карпа Великого, з велетнями, чудовиськами. Вони - і закохані, вірні своїм коханим, заради яких здійснюють сміливі подвиги. Несамовитий Орландо одержимий шаленим коханням до Анджеліко -риса багатьох героїв середньовічних романів (божевілля закоханого в ІзольдуТрістана, пристрасна любов Ланселота, тощо). Однактрадиційні сюжети і характери знайшли в поемі Аріосто новежиття на основі гармонійного синтезу, властивого естетиці і стилістиці Високого Відродження. На відміну від середньовічних романів поема Аріосто позбавлена моралізаторства, позиція автора пронизана іронією - він створює героїко-комічний твір. Аріосто проявляє виняткове вміння в композиційній побудові поеми, яка складається з безлічі переплетених і паралельних сюжетних ліній, що нерідко майже дзеркально відображають одне одного. Проте ціле утворює єдність, позначену рисами ренесансної пропорційності.

Оперуючи матеріалами середньовічного роману, Аріосто брав скоріше його жанрові правила, ніж ідеологію. Герої поеми володіють новими, ренесансними рисами. їм властиві повнота людських почуттів і перш за все сила земного кохання, радісне відчуття життя, нарешті, сильна воля як запорука перемоги в драматичних ситуаціях. «Золоті октави» поеми Аріосто внесли величезний внесок у формування літературної італійської мови. У XVI столітті «Несамовитий Орландо» видавався багато разів, поема була доступна будь-якому грамотному читачеві.

42. Феодально-католицька реакція і криза гуманізму в хуІст. ("Звільнений Єрусалим" Торквато Тассо).

Торкванто Тассо (11 березня 1544 — 25 квітня 1595) — італійський поет та теоретик поетичного мистецтва, найвидатніший представник італійської літератури пізнього Відродження.

Народився у Соренто в родині поета Бернарда Тассо. Отимав освіту в університетах Падуї та Болоньї. Вивчав фолософію, право, богослів'я, особливо цікавився античною культурою. З 1565 року живе у Феррарі спершу на службі в кардинала д'Есте, а потім у герцога Альфонсо II.

"Звільнений Єрусалим" Торквато Тассо - поетичне сказання про перший хрестовий похід і завоюванні Святого градів християнами. Епопея оповідає про подвиги й чуда, любовних пригодах лицарів і високих прикладах чесноти й самовідданості. Барвисті картини битв, подорожей, хтивих захватів, божественних одкровень, пекельного підступу й людських доль сппавленьї в ній у дивну художню єдність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]