Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zar_lit_vse_bilety.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
364.03 Кб
Скачать

22. Розвиток міської драми (містерії, міраклі, мораліте, фарси, соті).

Формувалася міська драма на основі старовинні* язичницьких обрядів, пісень, ігр, танків, пов'язаних з процесами праці та явищами природи. Все це містило в собі початої театральних елементів. Містерія - новийжанр драми, який сформувався у XII—XIII ст., вершини досягла у XV ст. Містерія була массовою самодіяльною виставою, в якій брало участь до 400 чоловік. Постановка містері була справою міських цехів і відбувалася під час міських свят чи у ярмаркові дні. Постановки містерії продовжувалися від кількох днів до кількох тижнів. Міракпь виник у XIII ст.. і особливої популярності набув у Франції. Сюжети основувалися не на Біблії, а на легендах, що давало більший простір для змін і додатків. Особливо були розповсюджені богородичні міраклі,засновані на легендах про Діву Марію.

Мораліте- дидактичний жанр, який сформувався у Франції і Англії в XV ст. Він позбавлений «божественних» персонажів і виражає головним чином мораль міського стану. Основною жанровою ознакою є алегоризм. Людські пороки і достоїнства, сили природи і суспільства втілювались в персонажах-символах. Соті -комічнийжанр з помітними елементами антифеодальної і антицерковної сатири. Видатний майстер П'єр Гренгуар, придворний поет . Найвідоміший твір Гра про Принца дурнів і про Дурну матір.» (1512).

Фарс - французький комічнийжанр, який виник на базі гостро-комі чних вставок інтермедій, що входили до релігійних драм. Фарс - драматизовано фабльоз усі властивостями: житейською тверезістю, антифеодальною і антицерковною спрямованістю, гумором і сатирою. Головна особливість фарсу: насмішка.

23. Епоха Відродження як значний прогресивний переворот, пережитий людством.

Основні риси гуманістичної культури епохи Відродження.

З кінця XV ст.. у країнах Європи розпочинається могутній культурний рух, відомий під назвою Відродження, або Ренесансу. Величезні зміни в економічному і суспільно-політичномужитті європейських народі в. Передовий світогляд епохи Відродження назвали гуманізмом. Гуманісти повстали проти втручання церкви в політичне життя і культуру. В центрі уваги гуманістів стоїть людина. Вони звеличували її, вірили в необмежені можливості її розвитку, відстоювали цінність людської індивідуальності, її права на земні радощі. З виробленням гуманістичного світогляду пов'язаний і розвиток нового типу літератури та її нового творчого методу, який згодом назвуть реалізмом. Визначною особливістю літ-ри Відродження є пристрасний інтерес до реального світу.

24. Італія - батьківщина Відродження. Основні етапи розвитку італійської гуманістичної літератури.

Література Відродження в Італії охоплює час з кінця XIII по XVI ст.. і в своєму розвитку проходить 4 етапи:

(кінець XIII - поч.ХІУ ст.) - перехід від феодального середньовіччя до Відродження. Інтенсивний економічний розвиток привів до створення і зростання великих міст. Розгорталася велика політична боротьба. Розвиток діяльності великого італійського письменника Данте. Він - останній поет Середньовіччя, перший поет Нового часу.

(XIV ст.) - раннє Відродження, якому властивий народно - демократичний характер. Провідне місце у культурному і літератури о му житті країни займають Петрарка і Боккаччо. Головний зміст поезій Петрарки - відтворення особистих переживань. Душа поета сповнена протиріч. Він страждає від незгоди з розумом і почуттям. Головне місце вжитті Боккаччо займали наука і художня творчість. Провідна тема творів - викриття католицького духівництва. (XV ст..) - помітно змінився характер гуманізму, у зв'язку з новими обставинами, які склалися в політичному і економічному розвитку міст. Буржуазія створила нову форму влади - принципат. Античну культуру сміливо використовували в боротьбі проти середньовічної схоластики. Видатні представники періоду: Леоне Баттіста Альберті (1407- 1472), Луїджі Пульчі ( 1432 -1484)

XVI ст.. Італія в цей час переживає економічну і господарську кризу, яка зрештою призводить до її занепаду. Все це згубно впливало на гуманістичну культуру, зумовило поступовий її спад, а вже з середини XVI ст. вона вступає в період глибокої кризи. Лодовіко Аріосто увійшов в літературу своїм авантюрно-лицарським епосом «Шалений Роланд», який витончено відбиває витончену аристократичну культуру пізнього Відродження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]