Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
держ іспит - цив проц.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
159.17 Кб
Скачать

16. Поняття сторін в цп. Права та обовязки сторін.

СТ. 30 Сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач. Позивачем і відповідачем можуть бути фізичні і юридичні особи, а також держава. Стаття 31. Сторони мають рівні процесуальні права і обов’язки. Крім прав та обов’язків, визначених у статті 27 цього Кодексу, позивач має право протягом усього часу розгляду справи змінити підставу або предмет позову, збільшити або зменшити розмір позовних вимог, відмовитися від позову, а відповідач має право визнати позов повністю або частково, пред’явити зустрічний позов. Сторони можуть укласти мирову угоду на будь-якій стаді цивільного процесу. Кожна із сторін має право вимагати виконання судового рішення в частині, що стосується цієї сторони. Заявник та заінтересовані особи у справах окремого провадження мають права і обов’язки сторін, за винятками, встановленими у розділі IV цього Кодексу.

17. Неналежний відповідач та порядок його заміни.

Ст. 33. Суд за клопотанням позивача, не припиняючи розгляду справи, замінює первісного відповідача належним відповідачем, якщо позов пред’явлено не до тієї особи, яка має відповідати за позовом, або залучає до участі у справі іншу особу як співвідповідача. У разі відсутності згоди на це позивача суд залучає до участі в справі іншу особу як співвідповідача. Після заміни відповідача або залучення до участі у справі співвідповідача справа за клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розглядається спочатку.

1. Встановлено судом, що даний відповідач є неналежним і встановлено особу яка є належним відповідачем. В даному випадку, якщо позивач клопоче про заміну, суд своєю ухвалою робить заміну неналежного відповдача. 2. за цих же умов, якщо позивач не згодний на заміну відповідача, суд з метою процесуальної економії залучає до процесу і належного відповідача в якості другого відповідача і у позові по відношенню до неналежного відмовляє, а вимоги у відношенні належного відповідача вирішує за обставинами справи. 3. якщо судом не встановлено, хто є належним відповідачем, а позивач згодний на вибуття неналежного, суд припиняє провадження по справі, оскільки в позовному провадженні лишається тільки 1 сторона. 4. за цих же умов, якщо позивач не погоджується на вибуття неналежного відповідача з процесу, суд розглядає справу і відмовляє в задоволенні позову у відношенні даного відповідача.

18. Процесуальне правонаступництво.

Ст. 37. У разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов’язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов’язкові для нього так само, як вони були обов’язкові для особи, яку він замінив. Універсальне (повне) правонаступництво буде у випадку смерті сторони, припинення ЮО, яка є стороною в справі. В цих випадках спадкоємець громадянина, правонаступник ЮО стає стороною в матеріальних правовідносинах, а, відповідно, і процесуальним правонаступником в цивільній справі. Сингулярне (часткове) правонаступництво настпає у випадку передачі права, поступки вимоги, переводу боргу та інших обставинах, передбачених Цивільним кодексом. У випадку процесуального правонаступництва суд призупиняє провадження до вступу чи залучення до справи правонаступника. Процесуальне правонаступництво можливе на б-я стадії процесу і у б-я виді провадження.

19. Треті особи в ЦП (поняття та підстави їх участі).

В цивільному праві, крім сторін, які є безпосередніми субєктами самого спору, субєктами тих цивільних процесуальних правовідносин, які вже виникли в процесі цього спору, є також і треті особи. Навідміну від осіб, які сприяють здійсненню правосуддя та які не мають юридичної зацікавленості у спорі, у третіх осіб така зацікавленість наявна. Юридична зацікавленість третіх осіб або тотожна зацікавленості сторін, або близька до цієї зацікавленості, бо третя особа брала участь до процесу в допроцесуальних відносинах з однією чи з обома сторонами. Але треті особи все ж відрізняються від сторін, тому що вони вступають або залучаються судом у справу, яка вже розпочата сторонами, у звязку з чим права та інтереси третіх осіб не співпадають повністю або частково з правами та інтересами сторін. Отже, треті особи – це субєкти цивільних процесуальних правовідносин, які вступають в розпочату сторонами в суді справу для захисту власних субєктивних прав та охоронюваних законом інтересів, і яким властива матеріально-правова зацікавленість, що, як правило, протиречить інтересам позивача та(або) відповідача. 2 види: ті, які заявляють/не заявляють самостійних вимог на предмет спору.