Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
держ іспит - цив проц.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
159.17 Кб
Скачать

59. Судовий розгляд як стадія цивільного процесу

Судовий розгляд – це, передусім, інститут ЦПП, тобто система норм права, які регулюють СВ між суддею та іншими учасниками процесуальної діяльності при розгляді і вирішенні по суті ЦС. Судовий розгляд – це стадії цивільного судочинства. Вона займає центральне місце серед усіх стадій ЦП. Її значення визначається тим, що вона є обовязковою стадією процесу. Незалежно від того, чим завершується справа – винесенням рішення, ухвали про припинення провадження у справі, або залишенням заяви без розгляду – ця стадія є в процесі розгляду кожної справи. Більш того, якщо в попередньому СЗ суд постановив ухвали через відмову позивача від позову, або визнання мирової угоди, про залишення заяви без розгляду при передачі спору на вирішення третейському суду, і особливо в тому випадку, коли виноситься рішення про задоволення позову через визнання його відповідачем, стверджувати, що це здійснюється без судового розгляду неможна. Стадія судового розгляду є головною стадією цивільного судочинства, оскільки в ній найбільш повно реалізцються задачі і прицнипи ЦПП, які стоять перед судом.

60. Підстави і наслідки відкладення розгляду справи та оголошення перерви

Відкладення розгляду справи – це перенесення її розгляду на інший точно визначений час. Відкладаючи розгляд, суд вказує час та день, на який призначається наступне СЗ у даній справі. Вичерного переліку підстав відкладення розгляду справи ЦПК не містить, тобто суд може відкласти його не тільки в прямо вказаних ЦПК випадках, але й у звязку з неможливістю розгляду справи в звязку з необхідністю заміни відведеного судді або залучення до участі в справі інших осіб. Підстави відкладення можна поділити на 2 групи: 1) субєктивні – тобто ті, які залежать від учасників процесу, без яких розгляд справи неможливий в даному СЗ. В деяких випадках така неможливість може виникнути внслідок вини суду або інших учасників процесу; 2) обєктивні – недостатність доказів внаслідок нововиявлених обставин, задоволення клопотань про відвід тщо. Від відкладення справи необхідно відрізняти перерву в розгляді справи за підставами та процесуальними наслідками. Підставою для перерви є необхідність надання нових доказів, а процесуальним наслідком його є не нове засідання, а продовження попереднього. Відкладення розгляду оформлюється протокольною ухвалою суду. Учасникам процеса, що зявилися про день нового СЗ повідомляється під розписку. При відкладенні розгляду справи суд допитує свідків, які зявилися, якщо в СЗ присутні усі особи, які беруть участь у справі. тільки у виняткових випадках свідків можна не допитувати, а викликати у нове СЗ. ЦПК допускає і право підтвердити попередні пояснення, а не виступати знов, якщо сторони не наполягають на нових поясненнях, склад суду та учасників справи не змінився. Це правило сприяє економічності та оперативності процесу.

61. Підстави і наслідки зупинення провадження в справі

Зупинення провадження у справі – це перенесення СЗ у справі на інший час, який суд чітко визначити не може. СЗ в цьому випадку переноситься до зникнення перешкод, які стали підставою для зупинення провадження у справі. Обовязкове зупинення – передбачено тоді, коли суд зобовязаний зупнити провадження незалежно від свого розсуду і розсуду осіб, які беруть участь у справі. 1. Суд зобов’язаний зупинити провадження у справі у разі: 1) смерті або оголошення фізичної особи померлою, яка була стороною у справі, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво; 2) злиття, приєднання, поділу, перетворення юридичної особи, яка була стороною у справі; 3) перебування позивача або відповідача у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан; 4) неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного, цивільного, господарського, кримінального чи адміністративного судочинства; 5) призначення або заміни законного представника. Факультативне зупинення здійснюється судом на прохання осіб, які беруть участь у справі, або за своєю ініціативою у випадках: 1) перебування сторони на строковій військовій службі або альтернативній (невійськовій) службі не за місцем проживання; 2) захворювання сторони, підтвердженого медичною довідкою, що виключає можливість явки до суду протягом тривалого часу; 3) перебування сторони у тривалому службовому відрядженні; 4) розшуку відповідача в разі неможливості розгляду справи за його відсутності; 5) призначення судом експертизи. Зупинення провадження оформлюється ухвалою судді, яка може бути оскаржена в апеляційному порядку.