Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
держ іспит - цив проц.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
159.17 Кб
Скачать

33. Цивільна юрисдикція загальних судів

В чинному законодавстві України закріплено розмежування функцій державної влади на законодавчу, виконавчу та судову. Таким чином існують спеціальні органи – суди, які призначені для розгляду певних правових спорів та вирішення правових питань. В свою чергу розмежування усій сукупності судів за видами і формами вирішуваних ними правових питань (кримінальних, цивільних, адміністративних тощо) є розмежуванням і юрисдикційної діяльності цих судів. Таке розмежування і називається юрисдикцією судів. Суди розглядають в порядку цивільного судочинства справи про захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин, а також з інших правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства. Законом може бути передбачено розгляд інших справ за правилами цивільного судочинства. Суди розглядають справи, визначені у частині першій цієї статті, в порядку позовного, наказного та окремого провадження. Одночасно з цим, в залежності від того, чи належить вирішення даного спору до ведення судових чи інших органів, цивільну юрисдикцію поділяють на: виключну (розгляд та вирішення спору належить виключно компетенції суду); альтернативну (розгляд та вирішення спору належить як суду, так і іншим юрисдикційним органам); договірну (визначається за взаємною згодою сторін); за звязком справ (Не допускається об’єднання в одне провадження вимог, які підлягають розгляду за правилами різних видів судочинства, якщо інше не встановлено законом).

34. Поняття і види судових рішень.

Судове рішення – це акт судової влади, який здійснює захист порушених чи оспорюваних прав громадян, ЮО та держави шляхом підтвердження наявності чи відсутності правовідносин і приписом певної поведніки в майбутньому. В порядку цивльного судочинства суди постановляють: 1) рішення – ними закінчується судовий розгляд, вирішення справи по суті, надається відповідь на матеріально-правову вимогу позивача до суду; 2) ухвали – ними вирішуються всі питання процесу. Які не повязані з вирішенням справи по суті; 3) судові накази – нова форма судового рішення, яке виноситься у справах наказного провадження про стягнення з боржника грошових коштів або витребування майна.

35.Види позовів.

В науці ЦПП позови розподіляють за 2 критеріями: матеріально-правовому (за предметом позову) та процесуальному (за його змістом). За матеріально-правовою ознакою позови поділять на позови, які витікають з цивільних, трудових, та інших правовідносин. Практично це необіхдно для визначення судової юрисдикції справи. За процесуально-правовою ознакою позови поділяються на: позови про визнання, позови про присудження, преобразовательные (?) позови. Позови про визнання – при їх предявленні право ще не порушено, але у субєктів цих правовідносин або у одного з них є сумніви в наявності цих правовідносин. Сумніви ці носять характер правовий, а не фактичний. В ряді випадків сумнівів може й не бути, але одна сторона не визнає наявності правовідносин, тому друга сторона звертається до суду за підтвердженням правовідносин. Позови про визнання можуть бути позитивними та негативними. Позови про присудження – кінцевою метою цих позовів є повернення речі, певної суми грошей тощо. Ними позивач домагається видачи виконавчого листа, тобто примусового виконання. При предявленні цих позовів кінцева мета може бути досягнута, як правило, після підтвердження судом права позивача, тобто присудження зазвичай передує визнання. Але це не завжди. Преобразовательные позови: про встановлення нових правовідносин, про зміну правовідносин, про припинення правовідносин.