Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
держ іспит - цив проц.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
159.17 Кб
Скачать

7.Принцип усності та безпосередності в цп.

Ст. 6. Розгляд справ у всіх судах проводиться усно і відкрито. Законодавець використав усність як засіб розкриття прицнипа гласності. Принцип усності є самостійним прицнипом. Даний прицнип визначає форму доведення до суду та інших учасників процесуальної діяльності фактичного та доказового матеріалу. Відповідно до прицнипу усності всі обставини ЦС з'ясовуються в усній формі. Виключення з даного прицнипу визначаються процесуальним законом. В б-я ЦС є письмові матеріали, які, як правило, оголошуються в судовому засіданні. Усність необхідна там, де є гласність процесу. Вона сприяє особистому спілкуванню суду зі сторонами, іншими особами, які беруть участь у справі, та іншими учасниками процесуальної діяльності, більш глибокому сприйняттю обставин справи, дозволяє концентрувати процесуальний матеріал в судовому засідання, своєчасно розглянути справу і винести законне та обгрунтоване судове рішення.

8. Прицнип диспозитивності в цп.

Ст. 11 Суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. Особа, яка бере участь у справі, розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи (за винятком тих осіб, які не мають цивільної процесуальної дієздатності), в інтересах яких заявлено вимоги. Суд залучає відповідний орган чи особу, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб, якщо дії законного представника суперечать інтересам особи, яку він представляє.

9. Приницп змагальності в цп.

Ст. 10 Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд сприяє всебічному і повному з’ясуванню обставин справи: роз’яснює особам, які беруть участь у справі, їх права та обов’язки, попереджує про наслідки вчинення або невчинення процесуальних дій і сприяє здійсненню їхніх прав у випадках, встановлених цим Кодексом.

10. Принцип рівноправності сторін в цп.

Ст. 31 Сторони мають рівні процесуальні права і обов’язки. Полягає в тому, що сторони в ЦП наділяються рівними (але не однаковими) процесуальними правами та обовязками. Позивач та відповідач мають право знайомитися з матеріалами справи, робити з них виписки, отримувати копії рішень, ухвал тошо, приймати участь в судових засіданнях, надавати докази, подавати клопотання та відводи, оскаржувати рішення тощо. Сторони наділяються рівними обовязками: вони зобовязані добросовістно користуватися приналежними їх процесуальними правами. Принципипроцесуальної рівноправності сторін діє на всіх стадіях та у всіх провадженнях ЦП. Його дію не можна зводити тільки до рівноправя у наданні доказів. Він забезпечує рівні можливості захисту та здійснення рівних прав, рівні обовязки, рівну процесуальну допомогу сторонам від суду. Проте тільки цим не вичерпується сутність даного принципу. Від тісно повязаний з прицнипами диспозитивності та змагальності, в сукупності з якими і досягається рівність сторін у цивільному судочинстві. Суд зобовязаний застосовувати всі передбачені законом засоби по забезпеченню даного прицнипу.