Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
держ іспит - цив проц.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
159.17 Кб
Скачать

47. Належність доказів і допустимість засобів доказування.

Ст. 58, 59. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Суд не бере до уваги докази, які одержані з порушенням порядку, встановленого законом. Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

48.Поняття позову та його елементи.

Позовна заява – звернена через суд до відповідача заява, яка містить матеріально-правову вимогу про поновлення порушеного чи оспорюваного права, предявлена у встановленій законом процесуальній формі. Елементами позову є складові частини позову: підстави позову та його предмет. Відповідно ст. 119 в позовній заяві мають бути викладені обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги. Саме ці обставини і складають підставу позову. Підстави позову – це сукупність юридичних фактів, передбачених гіпотезою матеріальної норми права, яка регулює спірні правовідносини, з яких позивач виводить свої вимоги до відповідача. Також відповідно ст. 119 необхідно вказувати зміст позовних вимог, який і становить предмет позову. В усіх випадках предмет позову становить матеріально-правову вимогу позивача до відповідача. В ході процеса розгляду ЦС по суті позивач має право змінити як підстави, так і предмет позову. Але ці зміни можливі тільки напротязі розгляду справи по суті ( в суді 1 інстанції) і тільки в межах спірних правовідносин. Зміст позову – наявність цього елементу іноді спростовується. Зміст позову – це вказана в позовній заяві форма захисту, це те, що позивач просить від суду.

49.Перегляд рішень, ухвал суду, що набрали законної сили у зв*язку з нововиявленими та винятковими обставинами

Навіть після перегляду справи в апеляційному порядку, набрання рішенням законної сили, перегляду в порядку касаційного провадження судові рішення можеть все ж таки лишатися такими, що не відповідають вимогам законності та обгрунтованості. Причини провадження по перегляду рішень судів після перегляду справи в апеляційному порядку, набрання рішенням законної сили, перегляду в порядку касаційного провадження можуть бути різноманітними, в тому числі і такими, що не залежать від сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, в тому числі й суду, який розглядав справу. Так, бувають випадки, коли сумніви у правильності рішення або іншого судового акту повязані не з порушенням норм матеріального або процесуального права або з невірною оцінкою обставин справи, а з відкриттям вже післянабрання рішенням законної сили таких обставин у справі, які мають суттєве значення для вірного її вирішення, але які не були враховані судом при винесенні відповідного рішення. Для усунення таких та аналогічних недоліків в судових рішеннях ЦПЗ передбачений ще ряд гарантій відносно забезпечення законності та обгрунтованості актів суду. До цих гарантій належать такі види судових проваджень як провадження по перегляду рішень, постанов, які набрали законної сили, в звязку з винятковими та нововиявленими обставинами. Специфіка цих способів перегляду судових рішень полягає в тому, що їх завданням є не стільки перевірка законності того чи іншого судового рішення, скільки саме встановлення наявності чи відсутності обставин, які визначені ЦПЗ як виняткові чи нововвиявлені і виявлення дійсної ролі даних обставин на вірне вирішення справи.