Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ФІНАНСИ.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
239.5 Кб
Скачать

16. Система і джерела фінансового права

Система фінансового права – це об’єктивно обумовлена внутрішня побудова, об’єд­нан­ня і розміщення фінансово-правових норм у певному взаємозв’язку та послідов­ності. Складається з :частин,розділів,інститутів,підрозділів.

Система фінансового права як галузь права складається з 2-х частин:

1)У загальну частину вклю­чають­ся нор­ми, що закріплюють: за­гальні принци­пи, правові фор­ми і методи фінансової діяль­нос­­ті держави; систему держав­них органів, що здійснюють фі­нан­сову діяльність, їх ієрархію, компетенцію, правовий статус, завдання, функції, форми і ме­то­ди роботи; основні риси фі­нан­сово-правового положення ін­ших суб’єктів з якими ці органи всту­пають у фінансово-правові відноси­ни; зміст, форми, методи фінансо­во­го контролю тощо.

2) Особлива частина складається з певних роз­ділів, які називаються підгалузями, які у свою чергу складаються з фінансово-правових інс­титутів – це система фінансово-пра­вових норм, що регулюють групу однорідних фі­нан­­со­вих відносин, а в розділи об’єднуються групи споріднених фінансово-правових інс­ти­тутів, наприклад, розділ ”Правове регу­лювання дер­­­жавних витрат” складається з інститутів “Пра­вовий режим кошторисно-бюджетного фінансування” і “Правовий режим фінансу­вання окремих галузей народ­ного госпо­дарст­­ва"

В особливу частину фінансового права входять розділи, що об’єднують фінансово-правові норми, що регулюють суспільні відносини у сфері державного бюджету, позабюджетних державних і муніципальних фондів; фінансів державних підприємств, державних і місцевих податків та інших обов’язкових платежів; державного кредиту, державного страхування, державних видатків, банківського кредитування і безготівкових розрахунків; грошового обігу і валютного регулювання

Система навчальної дисципліни фінансового права складається з:

1)Загальної частини, до якої вхо­дять питання, що стосуються усіх пра­вових інститутів, які об’єд­нуються в особливій частинєі.

2) Особливої частини, норми якої об’єд­нуються у розділи, до яких належать відповідні фінансово-правові інститути.

Джерела фінансового права – це правові акти органів законодав­чої і ви­конавчої влади та місцевого самоврядування, в яких містя­ться норми фінансового права

1)Закони.

2)Підзаконні акти.

Система фінансового законодавства – це система усіх упорядкованих відповідним чином нормативно-правових актів, що регулюють фінансові відносини в державі.

  • Акти законодавчих органів;

  • Акти виконавчих органів;

  • Акти органів місцевого самоврядування.

Конституція України: Містить норми, які конкрети­зують­ся в інших фінансово-пра­во­вих актах, визначає принципи фінансо­вої діяльності держави, загальнога­лузеві принципи фінансового права тощо. Містить норми прямої дії, визначає компетен­цію кожної з гілок влади у сфері фінансової діяль­ності держа­ви. Наприк­лад, ст. 82 до пов­нова­жень Верхов­ної Ради Украї­ни відно­сить зат­вердження Держав­ного бюд­жету.

Бютжетний кодекс- 2010р.

Податкова кодекс 2010р.

ЗУ ,,Про НБУ,,-25.05.1995р.

ЗУ,, Про банки і банківську діяльність,,-07.12.200р.

Інструкції НБУ і т.д.