Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ФІНАНСИ.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
239.5 Кб
Скачать

4.Поняття, функції та засоби фдд

Фінансова діяльність держави – це діяльність державних органів щодо формування, розподілу і використання централізо­ваних і децентралізованих фондів грошових коштів, що забезпечують виконання функцій держави

Функції фінансової діяльності – це основні напрями цієї діяльності

Утворення державних грошових фондів

Розподіл державних фінансових ресурсів(через бюджетну систему)

Використан­ня держав­них фінан­сових ре­сурсів

Держав­ний кон­троль за рухом фі­нансових ресурсів

Емісія грошо­вих знаків

Засоби фінансової діяльності держави, що використо­вую­ться у процесі цієї діяльності та направлені на досягнення її мети

Правові норми – це важливий засіб фінансової діяль­ності держави, ос­кільки фіна­нсові відносини не існу­ють відокремлено, а обумовлені фак­том існування дер­жави і проявля­ються у формах, які визначає дер­жава

Норми бухгалтерського об­ліку є допоміжними, їх використання у про­цесі фінансової діяль­ності держави обумо­влене фінансами, що мають грошовий хара­ктер, оскільки фінанси потребують фіксації і контролю, тому дер­жава повинна створи­ти систему фіксації та ві­дображення руху да­них коштів, це і робиться за допомогою норм бух­галтерського обліку.

Операційно-технічні, кому­нікативні засо­би, до яких належать різні фор­ми доку­ментів, що зат­верджуються Мінфіном і Нац­банком, а також факси, телефакси, телефони і т. д.

Правові форми відображення фінансової діяльності держави

Фінансово-правові акти – це прийняті органами держав­ної влади та місцевого само­врядування відповідні ріше­ння з питань фінансової діяльності, що належать до їх компетенції та мають юридичні наслідки(Закони України, Підзаконні нормативні акти)

5.Поняття, види та завдання фін.Політики держави

Фінансова політика – це система державних заходів, спрямованих на мобілізацію фінансових ресурсів, їх розподіл і використання.

Тому фінансова політика завжди є переплетенням різноманітних інтересів окремих політичних партій і владних структур, центральних і місцевих органів влади і управління, різних верств населення, підприємців, споживачів, інвесторів і тому подібного.

Залежно від рівня реалізації розрізняють:

- Фінансову політику держави (макрорівень).

- Фінансову політику суб 'єктів господарювання (мікрорівень).

- Фінансову політику міжнародних організацій та фінансових інституцій (міжнародний рівень).

Основна мета фінансової політики - створення раціональної системи управління фінансовими ресурсами, спрямованої на забезпечення стратегічних і тактичних завдань діяльності.

Зміст фінансової політики багатогранний і може бути представлений як єдність трьох складових частин:

- вироблення науково обґрунтованих концепцій розвитку фінансів;

- визначення основних напрямків використання фінансів на перспективу і поточний період;

- здійснення практичних дій, направлених на досягнення поставленої мети.

Пріоритетне значення має розробка і реалізація фінансової політики держави.

Державна фінансова політика - це сукупність заходів держави з організації та використання фінансів для забезпечення економічного й соціального розвитку країни.

Головна мета фінансової політики держави полягає у підвищенні рівня суспільного добробуту шляхом оптимального розподілу ВВП між галузями національної економіки, соціальними групами населення та окремими територіями

Сутність фінансової політики держави виявляється у поєднанні конкретних цілей та відповідних засобів, за допомогою яких вирішуються поставлені завдання. Цілі фінансової політики зумовлені потребами економічного розвитку і досягненням високого рівня індивідуального й суспільного добробуту. Основний вектор фінансової політики - забезпечення економічного зростання в країні через механізми фінансового впливу на попит і пропозицію, споживання, заощадження та інвестиції. Фінансова політика неодмінно має конкретне спрямування, а її реалізація завжди пов'язана зі знаходженням компромісу, між певними потребами і реальними можливостями.

Значення фінансової політики виявляється в тому, що правильно обрана фінансова політика:

- стимулює зростання виробництва, раціональне розміщення продуктивних сил по території країни;

- підвищує зацікавленість регіонів в розвитку господарства, використанні місцевих ресурсів;

- сприяє зміцненню і розвитку економічних зв'язків зі всіма країнами світ- призводить до підвищення матеріального і культурного рівня населення.