Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ФІНАНСИ.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
239.5 Кб
Скачать

7.8. Здійснення фдд вищими органами держ. Влади

У формуванні, розподілі та використанні державних і му­ніципальних фондів коштів беруть участь усі без винятку органи держави, муніципальні органи, підприємства й орга­нізації всіх форм власності, бюджетні установи І громадяни, які згідно зі статтею 67 Конституції України повинні сплачу­вати податки і збори в порядку І розмірах, установлених зако­ном. Управління формуванням, розподілом і використанням фондів коштів здійснюють Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України та система органів, створених для цієї мети.

Загальне управління фінансами належить Верховній Раді України, яка аналізує та затверджує закони з фінансових пи­тань після розгляду їх Комітетами з питань бюджету та по бан­ках і фінансовій діяльності (див. ст.ст. 85, 106, 116Конст).

Верховна Рада України і місцеві ради обговорюють і затвер­джують державний і відповідні місцеві бюджети1.затвердження бюджету та внесення змін до нього; призначає посадових осіб( голову та членів Рахунков.палати, НБУ,

Верховна Рада України приймає всі закони, норми яких ре­гулюють відносини в галузі господарської та фінансової діяль­ності держави. Контроль за виконанням Державного бюджету України та прийняття рішення щодо звіту про його виконання. Затвердження рішень про надання Україною позик і економічної допомоги іноземним державам та міжнародним організаціям, а також про одержання Україною від іноземних держав, банків, міжнародних фінансових організацій позик, не передбачених Державним бюд­жетом, здійснення контролю за їх використанням.

Президент України підписує закони про державний бю­джет, призначає Міністра фінансів, голову Державної податко­вої адміністрації України і його заступника — голову держав­ної податкової міліції, подає Верховній Раді кандидатуру голо­ви Національного банку України, видає укази з фінансових питань.

Президент України згідно зі ст.102, 106 Конституції України: 1. Здійснює керівництво фінансовою діяльністю як глава держави. 2Призначає Міністра фінансів України. 3. Підписує закони, прийняті Верховною Радою України (у тому числі Закон “Про Державний бюджет України”)

Кабінет Міністрів України – вищий орган у системі органів виконавчої влади, відповідальний перед Президентом, підзвітний і підконтрольний Верховній Раді.

Кабінет Міністрів України відповідно до ст. 116 Конститу­ції забезпечує підготовку проекту державного бюджету і проек­ту закону про державний бюджет, представляє проект Верхов­ній Раді України, керує виконанням його і готує проект звіту про виконання.Повноваження Кабінету Міністрів згідно з ст. 116 Конституції України: 1. Забезпечення проведення фінансової, цінової, інвести­цій­ної, податкової політики 2. Розробка проекту Закону "Про Державний бюджет України 3. Забезпечення виконання затвердженого Верховною Ра­дою України Державного бюджету України

Місцеві державні адміністрації виконують повноваження в галузі фінансів на відповідних адміністративно-територіальних утвореннях, користуючись законодавством України. Оскільки законодавство України передбачає єдність фінансової системи, місцеві органи мають не тільки повноваження в галузі місце­вих фінансів, але й обов'язки в галузі державних фінансів. Во­ни забезпечують використання доходної частини державного бюджету на своїй території, проведення обов'язкового страху­вання тощо1. Організовують підготовку та виконання відповідних обласних і регіональних бюджетів. Готують звіт про виконання відповідних бюджетів та програм

Органи місцевого самоврядування згідно із Законом України “Про місцеве самоврядування Мають право самостійно розробляти, затверджувати та повинні виконувати відповідні місцеві бюджети сіл, селищ, міст, районів у містах Мають право на отримання дотацій, субсидій відповідно до закону Мають право на свій розсуд використовувати вільні бюджетні кошти.

Для керування фінансовою діяльністю місцеві державні адміністрації мають фінансові управління і відділи. В органах місцевого самоврядування (сільських, селищних) фінансовою діяльністю займаються централізовані (об'єднані) бухгалтерії.