Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ФІНАНСИ.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
239.5 Кб
Скачать

62. Власні, закріплені та регульовані доходи бюджету.

Власні доходи – це доходи, що формуються на території, підвідомчій відповідному місцевому органу влади згідно з його рішеннями.До власних доходів належать:місцеві податки і збори, платежі, що встановлюються місцевими органами влади;доходи комунальних підприємств;доходи від майна, що належить місцевій владі, та ін. Частка власних доходів місцевих бюджетів в Україні є вкрай незначною, і, таким чином, принцип самостійності цих бюджетів залишається поки що декларованим

Закріплені доходи – це доходи, які закріплюються за певним бюджетом. Закріплені доходи також є основою самостійності місцевих бюджетів. За місцевими бюджетами в основному закріплюються:місцеві податки і збори;прибутковий податок із громадян;податок на прибуток підприємств;плата за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності;плата за землю;податок із власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів;податок на промисел;надходження коштів від приватизації підприємств комунальної власності;інші доходи, що зараховуються до місцевих бюджетів у розмірах, визначених законодавством;надходження збору за забруднення навколишнього природного середовища в частині, яка належить місцевим бюджетам;надходження відрахувань і збору на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг, доріг загального користування в частині, яка належить місцевим бюджетам. Даний перелік може щорічно змінюватися. Основну частку доходів місцевих бюджетів поки що становлять так звані регульовані доходи. Ця частка сягає 75-85 відсотків.

Регульовані доходи – це доходи, що розподіляються між різними рівнями бюджетної системи.Уточнення переліку регульованих доходів місцевих бюджетів здійснюється в процесі ухвалення щорічних законів про Державний бюджет України. До основних регульованих доходів належать:податок на додану вартість;податок на прибуток підприємств (за винятком тих, що перебувають у комунальній власності);акцизний збір;прибутковий податок із громадян;плата за землю.Регульовані доходи зараховуються до місцевих бюджетів за індивідуальними ставками та єдиними нормативами відрахувань.

63. Характеристика таємних видатків.

Стаття 31. Таємні видатки. Державний бюджет України має містити пояснення всіх видатків, за виняткомвидатків, пов'язаних з державною таємницею (таємних видатків).

Таємні видатки, передбачені на діяльність органів державної влади, в інтересах національної безпеки включаються до Державного бюджету України без деталізації.

Контроль за проведенням таємних видатків здійснюється Рахунковою палатоюта Міністерством фінансів України.

Звіти про проведені таємні видатки попередньо розглядаються Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету, Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, Комітетом Верховної Ради Україниз питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, Комітетом Верховної РадиУкраїни з питань національної безпеки і оборони.

Звіти про проведені таємні видатки розглядаються Верховною Радою України назакритому пленарному засіданні.

Дія статті 31 пов'язана, перш за все, із забезпеченням національної безпеки України. Визначення таємних видатків здійснюється без їх деталізації. Вони спрямовуються на фінансування діяльності окремих органів державної влади або їх підрозділів в інтересах національної безпеки України. На відміну від інших видів видатків Державного бюджету України, таємні видатки визначаються у бюджеті без широкого обговорення. Звітування щодо використання коштів, наданих в режимі таємних видатків, має закритий характер. Подібні звіти розглядаються на закритому засіданні Верховної Ради за окремою процедурою. Режим виконання бюджету за таємними видатками передбачає зміни і в останній стадії бюджетного процесу, що обумовлює обмежене коло органів, що приймають участь в розгляді подібних звітів (частина 4 статті 31 Кодексу)