Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
strah.poslugi(spori_na_pehatq).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
749.57 Кб
Скачать

98. Страхування будівельно-монтажних ризиків: основні умови.

Страхування будівельно-монтажних робіт включає в себе як страхування будівельного підприємства від усіх ризиків (страхування CAR) та страхування монтажних ризиків (страхування EAR).

CAR: Страхувальниками можуть бути забудовники, будівельні підприємці, що здійснюють проектне будівництво, включаючи всіх підрядчиків. Об`єкти страхування: будь-які будівлі житлового, промислового чи іншого призначення, в тому числі промислові споруди, електростанції, дорожні та залізничні об`єкти, аеропорти, мости, дамби, греблі, тунелі, іригаційні та дренажні споруди, канали, порти, а також школи, лікарні, театри.

Страховий захист поширюється на: - будівельний об`єкт, а саме на усі роботи, що виконуються будівельними підприємцями та його підрядчика, включаючи підготовчі роботи, допоміжні споруди, усі матеріали, що зберігаються на буд. майданчику та необхідні для проведення робіт; - обладнання будівельного майданчика (гуртожитки, склади, інженерні мережі тощо); - будівельні машини; - витрати з розчищення території після страхового випадку; - відповідальність виконавця робіт (претензії за матеріальний збиток або телесні ушкодження); - об`єкти, що перебувають на відповідальному зберіганні, або біля яких виконуються роботи.

Страхові ризики: - пожежа, вибух, поразка блискавкою, падіння літальних апаратів, в тому числі збитки, до яких призвела дія засобів пожежогасіння; - дія стихійних явищ, таких як паводок, повінь, затоплення, дощ, сніг, лавина, підводний землетрус, буря, землетрус, опускання грунту, зсув, обвал; - злом, крадіжка; - брак внаслідок халатності, необачності, необережності, злого наміру.

Окремі винятки: - воєнні, ядерні та страйкові ризики; - внутрішні пошкодження будівельних машин, тобто пошкодження, до яких призвели не зовнішні фактори; - ліквідація недоліків виконання будівельних робіт, претензії за неустойками та недоліками виконаних робіт.

Терміни страхування: страховий захист починається в момент початку будівельних робіт або після вивантаження застрахованих предметів на буд. майданчику і закінчується прийманням чи пуском в експлуатацію споруди. Відповідальність за обладнання та буд. машини закінч. з момента вивезення їх з майданчика.

Страхова сума: договірна вартість буд. роботи, договірна вартість будівництва, включаючи вартість наданих замовником матеріалів і виконаних ним робіт.

Загальноприйняті ставки страхових премій по CAR відсутні, оскільки кожний об`єкт оцінюється з урахування технічних та місцевих умов, при чому враховуються характер буд. майданчика та ступень його нараження на ризик, конструктивні особливості об`єкта, методи будівництва, ризики, що впливають на графік виконання робіт.

EAR: Страхувальники: - виробник чи постачальник монтажного об`єкта; - фірми-підрядчики; - покупець монтажного об`єкта; - кредитор.

Об`єкти стр-ня: монтаж та пробний пуск усіх видів машин, механізмів та конструкцій.

Страх. випадки: - пожежа … (як в CAR); - стихійні явища … (як в CAR); - злом, крадіжка; - помилки під час монтажу; - халатність, необережність, злий намір; - коротке замикання, надмірна напруга, електричні дуги, тиск, пошкодження внаслідок відцентрової сили; інші аварійні ситуації тощо.

Винятки: - воєнні, ядерні та страйкові ризики; намір або груба необережність страхувальника або його представників; - недоліки в конструкції, дефекти матеріалу чи помилки при виготовленні; - пошкодження спричинені не зовнішніми факторами; - претензії та неустойки за недоліками наданих послуг.

Термін стр-ня: починається після вивантаження матеріалу на монтаж. майданчику, закінчується в момент завершення всіх робіт з монтажу об`єкту та пробного пуску.

Страхова сума: вартість установок згідно з договором постачання, в тому числі витрати по перевезенню, митний збір, інші збори, витрати з монтажу.

Страхові тарифи: використ. посібники з тарификації, в яких приведена передбачають звичайні ризики, ступінь яких не збільшений. Як і в CAR немає можливості встановити тверді ставки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]