Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
strah.poslugi(spori_na_pehatq).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
749.57 Кб
Скачать

81. Страхування від перерв у виробництві …

Фінансові втрати підприємств покриваються страхуванням від перерв у виробництві внаслідок знищення або ушкодження застрахованого майна. Це страхування є логічним доповненням до вогневого страхування. У контексті цього страхова перерва у виробництві вважається такою, що настала, якщо виробництво або інша діяльність страхувальника, вказана у полісі повністю або частково призупиняється внаслідок настання матеріальних збитків із застрахованим майном.

Обсяг відповідальності страховика по ДС в даному виді стр-ня співпадає з обсягом відповідальності по вогневому стр-ню, але зазвичай стр-ки дещо розширюють покриття, включаючи до переліку стр. подій за цим ДС також втрати під-ва внаслідок простою через недопостачання електроенергії, палива, недоподачі води, внаслідок аварії, які спіткали не самого страх-ка, а його контрагентів.

Об`єктом стр-ня є фінансові втрати від перерви у вир-ві внаслідок матер. збитків від страх. події із застрахованим майном страх-ка, які включають:

  • поточні витрати страх-ка по продовженню господ. діяльності в період вимушеної перерви у виробництві;

  • втрати від вимушеної перерви у виробництві.

Термін дії ДС встановлюється в межах року. Він співпадає з терміном дії договору вогневого страхування.

Страхова премії обчислюється в % до страх. суми і її розмір здебільшого встановлюється індивідуально для кожного страхувальника з урахуванням особливостей його господарської діяльності.

Відповідальність страховика настає не відразу; як правило, умови стр. передбачають франшизу, т.б. границю, починаючи з якої страховик буде відшкодовувати збитки. Ця франшиза може встановлюватися:

  • у грош. виразі або у % до страх суми;

  • у вигляді терміну перерви у днях при перевищенні якого страхувальник набуває права на стр. відшкодування.

82. Страхування ризиків впровадження нової техніки та технології. Його зміст та значення.

У зв`язку з НТР, широким використанням різноманітного обладнання, ЕОМ в підприємницькій діяльності виникає необхідність захисту інтересів підприємців, що пов`язані із збитками, які можуть виникнути внаслідок поломки чи пошкодження машин, обладнання, різноманітних пристроїв. Особливо це важливо в тих сферах, де порушення нормальної роботи обладнання може призвести до значних збитків, як наприклад, в банківській сфері, зв`язку, на транспорту та в енергетиці. Необхідність захисту від різного роду технічних ризиків існує також при проведенні будівельних та монтажних робіт, що пов`язано з загальною ризиковістю даних робіт.

У зв`язку з цим можна визначити значення даного виду страхування як захист підприємця від збитків, що пов`язані з виконанням ним різноманітних будівельно-монтажних робіт, поламками машин та обладнання, електронних пристроїв тощо.

Страхування техн. ризиків включає в себе:

- стр-ня будівельного підприємця від усіх ризиків;

- стр-ня монтажних ризиків;

- стр-ня машин;

- стр-ня електронних пристроїв.

На практиці даний вид страхування проводиться, як правило, у формі страхування майнових інтересів виконавця будівельно-монтажних робіт, пов`язаних із:

  • продукцією будівельно-монтажних, пусконалагоджувальних та інших робіт;

  • будівельними машинами, засобами та обладнанням для виконання монтажу;

  • обладнанням будівельного майданчика;

  • будовами та спорудами, що реставруються або капітально ремонтуються;

  • відповідальністю перед третіми особами.

Крім того даний вид страхування проводиться у формі страхування майнових інтересів власника або експлуатанта машин, обладнання, та, окремо, електронних пристроїв, як майнових одиниць від загальних ризиків на умовах, що використовуються при страхуванні майна, а також від специфічного ризику поломки машин, обладнання, електронних пристроїв та настання у зв`язку з пошкодженням, знищенням чи поломкою машин, обладнання чи електронних пристроїв відповідальності страхувальника (власника чи експлуатанта обладнання) перед третіми особами.

Через нестабільність економ. ситуації як в Україні в цілому, так і на окремо взятих підприємствах потенційні страхувальники не мають змогу спрямувати певні кошти на страхування. Тому на даний час в Україні види страхування технічних ризиків не достатньо розвинуті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]