Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
strah.poslugi(spori_na_pehatq).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
749.57 Кб
Скачать

77. Роль страхування в забезпеченні потреб під-в у стр-му захисті.

В зв’язку з економічними реформами відбувається формування нової стр-ри багатоукладної економіки. За цих умов господарювання зростають витрати на забезпечення безпечності бізнесу. Важливою стає проблема мінімізації підпр-го ризику.

Підпр-ка дія-ть завжди супроводжується різного роду ризиками. Підприємець може зазнати втрат через ушкодження або знищення засобів вир-ва. Він може потерпати також через невиконання контрагентами умов договорів. На кінцевий результат підпр-ої д-ті може негативно впливати кон’юктура ринку. До зазначених фін-х втрат може призвести необхідність компенсувати шкоду, заподіяну найманим робітникам внаслідок нещасних випадків на вир-ві, а також споживачам прод-ї цього під-ва, тощо.

Щоб забезпечити відшкодування збитків, потрібні грошові резерви. Своїх коштів вистачає, як правило, лише на покриття незначних збитків. Що ж до великих збитків, то для їх відшкодування практично жодне під-во не має коштів. Постає потреба у стр-і. Світовий досвід довів, що найекономнішою формою стр-го захисту є стр-я майна. Стр-я майна промислових під-в від вогню є традиційним і найпоширенішим видом стр-я. Сутність стр. від вогню - відшкод. збитку раптових і непередбач. випадків пожежі або вибуху, а також деяких ін. випад-х і непередбач. подій, додат-х,до риз. вогню та вибуху.

Для того, щоб під-во могло захистити себе від фін-х збитків у разі настання непередбач-х обставин, укладаються договори добров-го стр. майна держ-х, кооператив-х, громадських, акц-х, орендних, приватних інших форм влас-і під-в, орг-й, незалежно від форм підпорядкування та видів діяльності. Держ-і під-ва, а також акц-і тов-а й корпорації, що виникли на їх основі, можуть укладати різного роду договори стр-я.

78. Стр-ня п-цьких ризиків (ПР): його зміст та значення в умовах РЕ.

Розвиток ринк. відносин перетворює питання с. захисту п-ців у досить серйозну проблему: якщо раніше маже усі збитки п-в компенсувалися за рах. бюджетних коштів (бо домінувала держ. власність), то в умовах ринку ситуація змінилась.

Поширення недерж. форм власності виключає можливість викор-ня бюдж. коштів для покриття випадкових збитків недерж. п-в. У цих умовах п-во може використати для власного захисту такі варіанти:

1)самос-ня - п-во формує власні с. резерви, за рах. яких відшкодовує випадкові збитки, які виникли з будь-яких причин. Воно розповс. у с/г;

2)п-ва можуть утворити тов-ва взаємного с-ня на основі об‘єднання, в яких с. внески одночасно слугують також пайовими внесками до стат. (страх.) фонду тов-ва. Такі тов-ва здебільшого утвор-ся п-вами однієї або суміжних галузей для покриття однотипних схожих ризиків.

3) п-во може звернутися до послуг СКо

Потреба п-ців у стр-ні відчувається зараз гостро, бо ризик пром. в-ва дуже великі, і збитки від них часто перевищують власні кошти п-ва.

Об`єкти стр-ня, які підлягають с. захисту:

– рухоме і нерухоме майно

– відповідальність п-ва перед 3-ми особами

– персонал п-ва, його житття, здоров`я

– фін. втрати внаслідок матер. збитків, завданих застрах-му майну.

С. відносини між страховиками і п-вом виникають у зв`язку з існуванням п-ва с. інтересу щодо забезпечення с. захисту належного йому майна та ін. майнових інтересів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]