Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роб. прогр.з Мет.викл.природозн. (НМК)-2008.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
477.7 Кб
Скачать

Література:

1. Харламов И.Ф. Педагогика: Учеб. пособие. – 2-е изд., перераб. и доп. – М.: Высш. шк., 1990. – 576 с.

2. Савченко О.Я. Дидактика початкової школи. – К.: Освіта, 2000.

3. Савченко О.Я. Сучасний урок в початкових класах. К.: «Магістр-S», 1997. – 256 с.

4. Яришева Н.Ф. Методика ознайомлення дітей з природою: Навч. посібник. – К.: Вища школа, 1993. – 255 с.

5. Петросова Р.А., Голов В.П., Сивоглазов В.И. Методика обучения естествознанию. Экологическое воспитание в школе. М.: И.Ц. «Академия», 2000. – 176 с.

Практичне заняття № 3

Тема 5: Форми організації процесу навчання природознавства в

початковій школі (8год.).

Комбінований урок.

Теоретичні питання:

1. Які форми організації процесу навчання природознавства розрізняють в методиці? Назвіть, які макроетапи має урок як основна форма організації процесу навчання природознавства? Від чого залежить макроструктура уроку? Як вона визначається в кожному конкретному випадку?

2. Чим зумовлена необхідність усвідомлення школярами цілей і завдань навчально-пізнавальної діяльності? Назвіть шляхи мотивації пізнавальної діяльності учнів та прийоми її забезпечення у процесів навчання природознавства.

3. У чому полягає суть процесу засвоєння? Чим визначається структура етапу засвоєння змісту природознавства в кожному конкретному випадку?

4. Розкрийте суть етапу закріплення у структурі процесу засвоєння. Назвіть його функції.

5. Якими факторами визначається вибір засобів організації етапу закріплення змісту природознавства? Охарактеризуйте прийоми реалізації етапу закріплення під час засвоєння змісту природознавства.

6. Назвіть дидактичну мету етапу систематизації та узагальнення засвоєних знань, умінь, навичок. Яка його функція у процесі навчання природознавства Ι рівня? Як визначається специфіка методики організації цього етапу?

7. Поясніть, чим зумовлюється необхідність етапу застосування засвоєних знань, умінь і навичок у процесі навчання природознавства? Які функції цього етапу в процесі навчання? Які форми застосування засвоєних знань та умінь використовуються у процесі навчання природознавства?

8. Поясніть основи побудови системи задач на застосування засвоєних знань та умінь у курсі природознавства.

9. Яка дидактична мета етапу перевірки засвоєних знань та умінь у структурі процесу навчання природознавства? Назвіть дидактичні вимоги до методики організації цього етапу. Розкрийте їх суть.

10. Яке значення має індивідуалізація перевірки засвоєних знань та умінь? Поясніть методику її здійснення в процесі навчання природознавства.

11. Що таке домашня робота у структурі процесу навчання природознавства? Чим визначаються зміст домашньої роботи та її дидактичні цілі? Охарактеризуйте методичну різноманітність домашніх завдань з природознавства.

12. Яке значення має мотивація домашньої роботи для успішного виконання її учнями? Назвіть основні прийоми її забезпечення у процесі навчання природознавства.

13. Яка дидактична ціль підсумку уроку? Назвіть ефективні прийоми її організації.