Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роб. прогр.з Мет.викл.природозн. (НМК)-2008.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
477.7 Кб
Скачать

Література:

1. Фридман Л. М., Волков К Н. Психологическая наука – учителю. – М: Просвещение, 1985. – 224с.

2. Савченко О. Я. Урок у початкових класах: Навч.-метод, посібник. – К.: Освіта, 1993. – 224 с.

3. Коваль Н.С., Нарочна Л.К. Природознавство: Підруч. для 4 кл. чотириріч. і 3 кл. трирічн. поч. шк. – К.: Освіта, 1993. – 110 с.

4. Байбара Т.М., Коваль Н.С. Природознавство: Проби, підруч. для 2 класу триріч. і 3 класу чотириріч. почат. школи. – К.: Веселка, 1996. – 159 с.

Тема 5: Форми організації навчання природознавству в початковій школі (13 год.). Завдання для самостійної роботи:

  1. Урок – основна форма організації процесу навчання. Типи і структура уроків природознавства.

  1. Комбінований урок.

  1. Предметний урок.

  2. Узагальнений урок.

Методичні рекомендації:

1. Назвіть, які форми організації процесу навчання природознавства розрізняють в методиці, які макроетапи має урок як основна форма організації процесу навчання природознавства. З'ясуйте, від чого залежить макроструктура уроку. Визначте, який урок називається комбінованим і яку макроструктуру він може мати. Назвіть типи уроків, на яких реалізуються процеси навчання різних рівнів у структурі вивчення природознавства. Обґрунтуйте необхідність узагальненого уроку після вивчення розділу, частини курсу природознавства, усього курсу початкової школи. Поясніть, що називається мікроструктурою уроку. Як вона визначається в кожному конкретному випадку.

2. Розгляньте, у чому полягає особливість предметного уроку, яку дидактичну структуру має такий урок. Розкрийте особливості методики організації і проведення кожного етапу предметного уроку. З'ясуйте, який зміст має підготовка учителя і учнів до такого типу уроків.

Література:

1. Нарочна Л.К., Ковальчук Г.В., Гончарова К.Д. Методика викладання природознавства: Навч. посібник.— 2-ге вид., перероб. і допов. – К.: Вища школа, 1990. – 302 с.

2. Аквилева Т.Н., Постникова Е.А., Суворова Г.Ф. Преподавание природоведения в малокомплектной школе: Пособие для учителя трехлет. нач. шк. – М: Просвещение, 1987. – 96 с.

3. Пути повышения усвоения знаний в начальних классах / Под ред. Д.Н. Богоявленского, Н.А. Менчинской. – М: Изд-во АПН РСФСР, 1962. – 280 с.

4. Байбара Т.М., Коваль Н.С. Природознавство: Пробн. підруч. для 2 класу триріч. і 3 класу чотириріч. почат. школи. – К.: Веселка, 1996. – 159 с.

Тема 5: Контроль знань учнів на уроках природознавства (12 год.). Завдання для самостійної роботи:

1. Методика етапу систематизації, узагальнення засвоєння знань, умінь і навичок.

  1. Методика етапу застосування засвоєних знань, умінь і навичок.

  1. Методика етапу перевірки засвоєних знань, умінь і навичок.

  1. Методика організації домашньої навчальної роботи.

Методичні рекомендації:

1. Поясніть, у чому полягає суть закріплення як компонента міцного запам'ятовування. Назвіть шляхи закріплення змісту природознавства і розкрийте методику їх реалізації. З'ясуйте, що впливає на ефективність організації закріплення у процесі засвоєння змісту природознавства, розкрийте суть етапу закріплення у структурі процесу засвоєння, назвіть його функції. Охарактеризуйте прийоми реалізації етапу закріплення піл час засвоєння змісту природознавства.

2. Назвіть дидактичну мету етапу систематизації та узагальнення засвоєних знань, умінь і навичок. Зверніть увагу на те, як визначається специфіка методики організації цього етапу.

3. Поясніть, чим зумовлюється необхідність етапу застосування засвоєних знань, умінь і навичок у процесі навчання природознавства. З'ясуйте, які функції цього етапу. Розкрийте, у чому полягає суть практичного і теоретичного застосування знань і умінь. Перелічите форми застосування засвоєних знань та умінь, які використовуються в процесі навчання природознавства.

4. Визначте дидактичну мету етапу перевірки засвоєних знань та умінь у структурі навчання природознавства .Назвіть дидактичні вимоги до методики організації цього етапу. Розкрийте їх суть. З'ясуйте, яке значення має індивідуалізація перевірки засвоєних знань та умінь. Поясніть методику її здійснення. Розкрийте механізм вибору найефективніших методів перевірки та прийомів її реалізації.

5. Поясніть, що таке домашня робота у структурі процесу навчання природознавства, чим визначаються зміст домашньої роботи з природознавства та її дидактичні цілі. Розкрийте специфіку домашньої навчально-пізнавальної діяльності молодших школярів. Охарактеризуйте методичну різноманітність домашніх завдань з природознавства.