Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pechat.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
484.86 Кб
Скачать

1. Реформування відносин власності в не: цілі, механізм, результати.

Соцiально-економiчною основою функцiонування економiчної системи є вiдносини власностi. Вони виникають мiж людьми з приводу привласнення матерiальних i духовних благ

Головним шляхом перетворення відносин власності стало роздержавлення. Роздержавлення-це перетворення державних підприємств у такі, що засновані на інших (недержавних) формах власності. Приватизація - це процес придбання громадянами у власність усіх або частини акцій (паїв) акціонерних, інших господарських товариств, а також підприємців, заснованих на змішаній або колективній власності.

Роздержавлення і приватизація відбуваються у таких формах: перетворення державного підприємства на акціонерне чи інше господарське товариство; викуп майна державного підприємства, зданого в оренду, орендним підприємством або іншим орендарем; викуп майна державного підприємства членами трудового колективу

продаж державних підприємств за конкурсом або на аукціоні юридичним особам і громадянам.

Закони України "Про власність", "Про форми власності на землю" та інші законодавчі акти дають такі визначення форм власності.

Приватна власність громадян: а) особиста власність; б) власність трудового господарства; в) власність селянського й особистого підсобного господарства.

Колективна власність: а) власність орендного підприємства; б) власність колективного підприємства. в) власність кооперативу; г) власність акціонерного товариства; д) власність господарских асоціацій; е) власність громадських організацій; є) власність релігійних організацій

Державна власність: а) загальнодержавна власність; б) комунальна власність; в) власність державних підприємств.

2.3

Методи прямого впливу: держ. Замовлення, ліцензув., акредитація, встановлення освітніх стандартів, квотування, пільги і субсидії, пряме бюджетне фінансування; опосередкованого впливу: оподаткування, кредитування, амортизац. відрахув.; правові: Констит. Укр., ЗУ «про освіту», ЗУ «Про вищу освіту»; донорські : заохочення благодійництва, меценатства, спонсорської допомоги; морально-етичні: заходи виховання, морального заохочення, роз’яснення, популяризації змісту і цілей освітньої політики).

3

1.Основні складові соціального захисту – соціальне страхування, соціальна допомога, соціальне забезпечення.

2.короткостроковий прогноз економічного і соціального розвитку україни використовується для розробки таких документів державного рівня як - Державної програми економічного і соціального розвитку та для оцінки надходжень і формування показників державного бюджету.

3.Основні елементи ринкової інфраструктури Елементи ринкової інфраструктури, через які реалізуються її функції, можна згрупувати у три блоки: організаційно-технічна інфраструктура, куди входять товарні біржі та аукціони, торговельні дома і торгові палати, холдингові і брокерські компанії, інформаційні центри та ярмарки, пункти прокату і лізингу, державні інспекції, різного роду асоціації підприємців і споживачів, транспортні комунікації та засоби оперативного зв’язку; фінансово-кредитна інфраструктура ринку, куди входять банки, фондові і валютні біржі, страхові та інвестиційні компанії, фонди профспілок та інших громадських організацій, тобто всі ті, хто може і займається мобілізацією тимчасово вільних ресурсів, перетворює їх у кредити, а потім і в капіталовкладення; організаційно-дослідна інфраструктура ринку включає наукові інститути, що вивчають ринкові проблеми, інформаційно-консультативні фірми, аудиторські організації, спеціальні навчальні заклади. Інститути та організації, що входять у цю інфраструктуру, вивчають динаміку ринкової ситуації, розробляють стратегію і тактику поведінки підприємців на ринку, розробляють прогнози для уряду і підприємців, моделюють наслідки тих чи інших рішень, консультують, залагоджують конфлікти між партнерами, готують економістів, менеджерів і спеціалістів з маркетингу.    Крім загальної інфраструктури, яка обслуговує весь обсяг ринкових відносин, існує спеціалізована інфраструктура, яка забезпечує ефективне функціонування окремих ринків: товарів, капіталів, праці та ін. Так, ринок капіталу обслуговують фондові біржі, страхові та аудиторські компанії, брокерські контори, комерційні банки, інноваційні фонди, інвестиційні фонди регіонального регулювання, страховий нагляд, інспекції з контролю за цінними паперами, валютні біржі; ринок товарів — товарні біржі, торговельні дома та торгово-посередницькі фірми, брокерські контори, комерційні центри бізнесу, лізингові компанії, аукціони, ярмарки, державні резерви і страхові фонди, державні інспекції із цін і стандартів; ринок праці — біржі праці, центри підготовки кадрів, державні фонди сприяння зайнятості, підприємництва, пенсійні фонди, фонди зайнятості.

4.Основні види структури економіки – відтворювальна, галузева, територіальна, соціальна, зовнішньоекономічна.

5.Нефінансові активи – це ресурси, які знаходяться у вла-сності інституційних одиниць (тобто економічних одиниць, які можуть володіти активами і брати на себе зобов’язання) і зале-жно від походження розподіляються на вироблені та невиробле-ні. До вироблених нефінансових активів входять: основний капі-тал (основні фонди); запаси матеріальних оборотних засобів і цінностей; затрати на розробку корисних копалень; програмне забезпечення ПК; витвори мистецтва тощо. До невироблених фінансових активів відносять такі, що створені природно або є результатом юридичних чи облікових дій: земля, надра, біологі-чні та водні ресурси; патенти; ліцензії тощо.

Білет 5.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]