Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
комплекс РУМ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Інформаційні джерела

Основна література: 1-6,

Додаткова література: 7-11,19, 26, 31, 33-42

Тема 10. Прийняття управлінських рішень в умовах ризику Алгоритм вивчення теми

  1. Вивчення цієї теми доцільно розпочати з комплексу питань, які допоможуть визначити принципи прийняття управлінських рішень в умовах ризику; сутність існуючих методів оцінки ризику; аналітичний метод прийняття управлінських рішень в умовах ризику та метод використання аналогів.

Управлінським рішенням, пов'язаним з ризиком, завжди властиві елементи невідомості конкретної поведінки, вихідних параметрів, які не дозволяють чітко детермінувати значення кінцевих результатів цих рішень

Теорія прийняття рішень в умовах ризику і невизначеності ґрунтується на наступних вихідних положеннях:

  1. Об'єкт ухвалення рішення чітко детермінованій і по ньому відомі основні з можливих факторів ризику.

  2. По об'єкту ухвалення рішення вибраний показник, що щонайкраще характеризує ефективність цього рішення.

  3. По об'єкту ухвалення рішення вибраний показник, що характеризує рівень його ризику.

  4. Є кінцева кількість альтернатив прийняття рішення (кінцева кількість альтернативних реальних інвестиційних проектів, конкретних цінних паперів, способів здійснення певної фінансової операції і т.п.).

  5. По кожному сполученню альтернатив прийняття рішень і ситуацій розвитку події може бути визначений кінцевий показник ефективності рішення (конкретне значення суми чистого прибутку, чистою наведеного доходу й т.п., що відповідає даному сполучення).

  6. Вибір рішення здійснюється за найкращою з розглянутих альтернатив.

Механізм реалізації рішень визначає:

  • оформлення організаційної документації по реалізації рішення і доведення його до виконувачів;

  • роз’яснення виконавцям змісту рішення, його важливості і необхідності;

  • конкретизацію задач по кожному виконавцю (управлінський персонал, цех, відділ т. д.) з внесенням уточнень коректив в їх змісті;

  • призначення відповідальних виконавців або створення системи відповідальності за реалізацію певних задач рішення; організація всеохоплюючого, постійно діючого його стимулювання і контролю за ходом його виконання.

На процес прийняття управлінських рішень впливає безліч різноманітних факторів. До найважливіших з-поміж них належать такі:

1. Ступінь ризику – розуміється, що завжди існує імовірність прийняття неправильного рішення, яке може несприятливо впливати на організацію. Ризик-фактор, який менеджери враховують свідомо, або підсвідомо, при прийнятті рішення, оскільки він пов’язаний із зростанням відповідальності.

2. Час, який відводиться менеджеру для прийняття рішення. На практиці більшість керівників не мають можливості проаналізувати усі можливі альтернативи, відчуваючи дефіцит часу.

3. Ступінь підтримки менеджера колективом – цей фактор враховує те, що нових менеджерів сприймають не відразу. Якщо порозуміння і підтримки інших менеджерів і підлеглих не вистачає, то проблему слід усувати за рахунок своїх особистих рис, які повинні сприяти виконанню прийнятих рішень.

4. Особисті якості менеджера – один з найбільш важливих факторів. Незалежно від того, як менеджери приймають рішення і відповідають за них, вони повинні мати здібності до того, щоб приймати вірні рішення.

5. Політика організації – у даному випадку враховується суб’єктивний фактор при прийнятті рішення. Статус, влада, престиж, легкість виконання – усе це може вплинути на прийняття того, чи іншого рішення.

Кінцевим результатом прийняття рішення є саме управлінське рішення, яке постає, як первісний, базовий елемент процесу управління, що забезпечує функціонування господарської організації за рахунок взаємозв’язку формальних та неформальних, інтелектуальних та організаційно-практичних аспектів менеджменту.

2. Підготуватися до практичного заняття №13, для чого потрібно опрацювати основні літературні джерела і підготуватися до розгляду питань для обговорення; опрацювати додаткові літературні джерела і підготувати питання для самостійного вивчення; виконати практичні завдання з теми; підготуватися до тестування і дати відповіді на тести до теми, а також виконати завдання, що стосуються самостійної роботи.

3. Під час практичного заняття Вам необхідно взяти участь у обговоренні основних питань, звернувши увагу на наступні ключові аспекти теми: Особливу увагу приділити практичній частині заняття під час якої Ви повинні обирати ефективний метод прийняття рішення, зробити обґрунтовані висновки і відповідним чином оформити результати прийняття управлінських рішень в умовах ризику.

4. Контроль знань за темою проводиться відповідно до встановлених вимог та критеріїв оцінювання знань студентів як за обговорення основних питань, доповнень, питань для самостійного вивчення так і за виконання практичних завдань, завдань для самостійної роботи, а також за результатами тестування з теми під час практичного заняття.

Практичне заняття №13

тема: Прийняття управлінських рішень в умовах ризику

Мета: знати принципи прийняття управлінських рішень в умовах ризику; сутність експертних методів оцінки ризику; аналітичний метод прийняття управлінських рішень в умовах ризику та метод використання аналогів; вміти обирати ефективний метод прийняття рішення, робити обґрунтовані висновки і оформлювати результати прийняття управлінських рішень в умовах ризику.

Питання для обговорення

  1. Принципи прийняття управлінських рішень в умовах ризику

  2. Експертні методи оцінки ризику

  3. Аналітичний метод прийняття управлінських рішень в умовах ризику

  4. Метод використання аналогів

Питання для самостійного вивчення

  1. Експертна оцінка рівня країнного ризику. Індекс Бері

  2. Оцінка ризику за допомогою методу "Монте-Карло".

  3. Сутність методу "Дельфі"

  4. Прийняття рішень методом побудови дерева рішень

Завдання 1. Виконайте реферат на одну із даних тем:

  1. Зарубіжний досвід методу експертних оцінювань

  2. Використання експертних методів для оцінки ризику проекту

  3. Вимоги до кандидатури експертів та оцінка їх компетенції

Завдання 2. Дайте письмово відповіді на питання:

  1. Чому експертний метод є найпоширенішим при оцінці ризику? Які його переваги та недоліки?

Завдання 3.

Визначити ризики при виході підприємства з новим продуктом на ринок (оберіть вид продукту самостійно). Окресліть головні фактори ризику, експертним методом оцініть їх вагомість та обробити отримані результати.

  1. Проведіть вибір найбільш суттєвих ризиків (5-6 видів) для підприємства.

  2. Оцінити вагомість певних видів ризику згідно рівня наслідків дії ризику.

  3. Установити рівень ризику за допомогою показників.

  4. Зробіть аналіз отриманих показників, висновки щодо якості експертизи.

Використовуючи відому класифікацію економічних ризиків, група експертів (тобто 10 студентів) повинна визначити, які ризики є найбільш суттєвими (треба окреслити коло ризиків, 5-6 видів).

Після того, як складено перелік ризиків, кожен експерт самостійно повинен визначити вагомість певного виду ризику, розподіляючи між вказаними ризиками 100 % пропорційно важливості наслідків реалізації ризику. Отримані результати занесіть у таблицю 13.1.

Таблиця 13.1.

Вид ризику

Оцінка експерта

(вагомість певного ризику)

Середній рівень

Коефіцієнт варіації

1

2

3

4

10

1. …………

2. …………

3. …………

4. …………

……………

ПІДСУМОК