Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комплексні числа.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
983.55 Кб
Скачать

Лінійна і векторна алгебра та аналітична геометрія

Тема 1. Комплексні числа та дії над ними

1.1. Введення поняття комплексного числа

При розв’язанні квадратних алгебраїчних рівнянь виникла проблема тоді, коли дискримінант виявлявся числом від’ємним, і стало зрозуміло, що дуже корисно і зручно не ігнорувати символ і вирази (де ), а оперувати з ними (чисто формально!), як із звичайними числами. А саме, якщо позначити та оперувати з виразами за звичайними правилами

(1.1)

то при цьому виконуються всі звичайні властивості додавання та множення. Отже, з цієї точки зору вирази мають таке саме право називатися числами, як вираз (де ) – раціональними чис

лами, або нескінченні десяткові дроби – дійсними числами.

Якщо вважати, що – це просто дійсне число а, що і – це , то у відповідності з (5.1) і, отже, вираз утворюється з та шляхом заданого в (1.1) алгоритму множення та додавання, тобто .

Отже, будь-яке квадратне рівняння виду , де р і q – дійсні числа, має два корені, тобто:

  • якщо дискримінант , то дане рівняння має два різних дійсних кореня ;

  • якщо дискримінант , то дане рівняння має два рівних дійсних кореня ;

  • якщо дискримінант , то дане рівняння має два різних комплексних кореня

.

Приклади. 1.1. Розв’язати рівняння .

 Знаходимо дискримінант .

За останньою формулою маємо , або та . 

1.2. Розв’язати рівняння .

 Знаходимо дискримінант , отже . 

Твердження відоме під назвою „основна теорема алгебри”, доведення якої було дане Гаусом в кінці XVIII ст., має місце для алгебраїчних рівнянь будь-якого ступеня з довільними комплексними коефіцієнтами.

Таким чином, ми отримуємо своєрідне розширення множини дійсних чисел, породжене приєднанням до R уявного елементу , тобто такого, що .

1.2. Алгебраїчна форма запису комплексних чисел та дії над комплексними числами, записаними у цій формі

Комплексними числами називаються вирази виду , де а і b – дійсні числа, а число і, що визначається рівністю , називається уявною одиницею, причому дійсне число а називається дійсною частиною комплексного числа і позначається , число уявною частиною і позначається , а дійсне число bкоефіцієнтом уявної частини. Множина комплексних чисел позначається С (від Complex).

Два комплексні числа і називаються рівними, якщо їхні дійсні та уявні частини відповідно рівні, тобто коли і .

Сумою двох комплексних чисел і називається комплексне число, дійсна частина якого дорівнює сумі дійсних частин доданків, а коефіцієнт уявної частини – відповідно сумі коефіцієнтів уявної частини доданків, тобто .

Добутком двох комплексних чисел і називається комплексне число, дійсна частина якого дорівнює , а уявна – .

Запис комплексного числа у вигляді називається алгебраїчною формою комплексного числа.

Будь-яке дійсне число а міститься в множині комплексних чисел, тому що його можна записати так: . Числа 0, 1 та і записуються відповідно у вигляді , і . При комплексне число перетворюється в чисто уявне число .

Комплексні числа вигляду і називаються протилежними.

Комплексне число називається спряженим з числом і позначається , тобто , але до числа також можна знайти спряжене число, яким буде число , тому можна вести мову про пару спряжених чисел. Наприклад, до числа протилежним є число , а спряженим .