Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпаргалки на іспит з ІДПЗК.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
338.94 Кб
Скачать

84. Основні риси конституції Франції 1946 та 1958 років.

Конституція 1946: склдалася з преамбули і 12 глав і 106 ст. Проголошувала права і свободи людини, закріплені Декларацією прав 1789 року . Парламент складався з національних зборів – на 5 років, 627 депутатів. Рада республіки – комунами й департаментамиу складі 320 депутатів терміном на 6 років(склад мінявся кожні 3 роки). Глава держави – президен(на 7 років), на засіданні 2 палат . виконавчим органом була рада міністрів. Виборче право: активне – 21 рік, у разі дер. Нагород – 18, пасивне – 23, 10 років пербування у громадянстві.

Конституція 1958 . преамбула 15 розділів 92 ст. Проголосила змішану республіканську форму правління. Є унітарною державою .Президент обирається на 7 років населенням. Президент формує уряд. Парламент складається з національних зборів(5), сенат(9) поновлюєтья кожну третину кожні 3 роки. У 1958 році створена Конституційна рада, що здійснює контроль над виборами президента, складається з 9 членів, яких призначають президент, голова нац. Зборів і голова сенату.

85. Супільно-політичний та конституційний розвиток кнр.

КНР була проголошена 1 жовтня 1949 року. Серед найрізноманітніших документів центральне місце займала програма народної політичної консультативної ради Китаю, що зіграла роль тимчасової конституції. Цим документом проголошувались програмні задачі, встановлювались права та обов’язки громадян, принципи організації і діяльномсті органів влади. КНР проголошувалась державою нової демократії, що здійснювала політику диктатури народу. КНР вводила в дію такі програми, як аграрна реформа, відродження економіки країни, створення бази для індустріалізації.

У 1954 році був опублікований проект Конституції КНР, який був прийняьтий на прешій сесії всекитайських зборів народних редставників. Конституція проголосила КНР державою всенародної демократії, ставила задачі ліквідації експлуатації, здійснення індустріалізації, і соціалістичних перетворень. Нові бідиКНр принесла Культурна ревоюція (1966-1976рр.). В 1875 році в якості конституції був прийнятий короткий документ, що намагався закріпити диктатуру пролетаріату. В березні 1978 року була прийнята нова конст, де містилося багато положень з першої конст. В 1979р. були прийняті перші кодекси законів – крим і крим-процес. Конст 1982 р. була найближчою до першої конст. Влада визначалася, як диктатура пролетаріату. 86. Розпад СРСР.

8 грудня 1991 року голови республік-першозасновників СРСР — Росії, України та Білорусі — Борис Єльцин, Леонід Кравчук і Станіслав Шушкевич у держрезиденції «Віскулі» в Біловезькій пущі підписали угоди, згідно з якими Радянський Союз припинив існування як суб'єкт міжнародного права. Водночас ці держави підписали угоду про створення міждержавного об'єднання — Співдружності Незалежних Держав (або СНД), до якої увійшли ще 9 колишніх республік СРСР (крім трьох прибалтійських), яка мала стати базисом для цивілізованого «розлучення» новостворених країн та запобігання міжнаціональних конфліктів. Іще деякий час після підписання цих угод продовжували існувати деякі центральні органи влади СРСР, так що факт зникнення цієї держави залишався не визнаним юридично. 25 грудня 1991 р. подав у відставку Президент СРСР Михайло Горбачов. У той же день з будівель адміністративних будинків було знято прапори СРСР, а єдиним органом, який існував і вважав себе органом влади СРСР, залишилася Рада Республік Верховної Ради СРСР (тобто одна з палат парламенту). Вранці 26 грудня 1991 р. ця палата зібралася на своє останнє засідання, на якому було прийнято рішення, в якому було констатовано факт припинення існування Радянського Союзу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]