Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпаргалки на іспит з ІДПЗК.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
338.94 Кб
Скачать

78. Поправки до конституції сша

Взагалі було запропоновано 10 тис. поправок, але прийняли 28, 25 з них є діючими. 16(1913) – розширила права Конгресу у системі оподаткування; 17(1913) – сенат обирався населенням штату.; 18(1919) – сухий закон; 19 (1920)рчі права жінкам; 20(1933) – визначила порядок вступу на посаду президента4 21(1933) – відмінила 18 поправку); 22(1951) – пербування президента на пості обмежилось 2 строками; 23(1961)- округ Колумбія зрівнявся у правах зі штатами; 24 – (1964) –відмінила обмеження виборчих прав у зв.язку з неуплатою податків; 25(1967) – право заміщення президента віце-президентом; 26(1971) – виборчий ценз до 18 років; 27(1972) – рівність громадян перед законом; 28(скасувала 23) – Колумбія зрівнювалася в усіх питаннях.

80. Судова система сша

У Сша практично існує дві судові системи: Федеральні суди(Верховний суд США, апеляційні суди, окружні суди) та суди штатів (Вищі суди, проміжні апеляційні суди, суди першої інстанції, нижчі суди).Верховний суд є найвищою судовою інстанцією, єдиним судом, створення якого передбачене Конституцією. Він призначається президентом в кількості 9 жовічних членів. Є судом першої інстанції, здійснює судовий нагляд і перевірку конституційності законодавчих актів, має право тлумачити конституцію. Апеляційні суди(11) складаються з 3 – 15 суддів. Перглядають рішення окружних судів. Окружні суди (91) від 1-87 суддів. Справи, пов.язані з зловживанням . створюються також спеціальні суди, до них належить Проетензійний суд( створений для розгляду грошових позовів) Митний суд (справи, пов.язані з податками) тощо. 82. Зміни виборчого права Великобританії у ХХст.

У 1918 році новий виборчий закон ввів загальне виборче право для чоловіків(з21 року, ценз осідлості 6 місяців ) і часткове виборче право для жінок – (не молодші 30 років, повинні мати нерухомість, прибуток, не менше 5 фунтів стерлінгів, або перебувати у шлюбі з чоловіком із доходом не меншим 5 фунтів). Завдяки цій реформі кількість виборців зросла з 8 до 21 млн.осіб. Межі виборчих округів також були перекроєні – вони стали рівними за кількістю виборців – 70 тис. у кожному. У 1928 році жінки були зрівняні у виборчому праві з чоловіками, зберігався незначний ценз осілості – три місяці. У 1948р. – скасовували подвійний вотум, а у 1969 – віковий ценз – 18 років.

83. Вестмінстерський статут.

Вестмінстерський статут 1931 р. — нормативно-правовий акт парламенту Великобританії від 11 грудня 1931 року, що встановив правове становище Домініонів та їх взаємин із Великобританією. Таким чином, була створена правова база Британської співдружності націй (на даний час - Співдружність націй).

Основні положення:

  • У цьому акті вислів «домініон» означає будь-який із домініонів, а саме: домініон Канада, Австралійський союз, домініон Нова Зеландія, Південноафриканський союз, Ірландську вільну державу і Ньюфаундленд.

  • Ніякі закони, прийняті парламентом того або іншого домініону після набуття чинності цього акта, не будуть недійсними з тієї причини, що вони протирічать праву Англії або постановам якого-небудь існуючого чи майбутнього акта парламенту З'єднаного королівства чи яким-небудь указам, правилам або положенням, прийнятим на підставі якого-небудь з таких актів, і права парламенту домініону будуть включати право відміняти чи поправляти такі акти, укази, правила чи положення, оскільки вони складають частину права домініону.

  • Цим оголошується і встановлюється, що парламент кожного з домініонів має повне право видавати закони, що мають екстериторіальну дію.

  • Жоден акт парламенту З'єднаного королівства, прийнятий після набуття чинності цього акта, не буде поширюватись або вважатись таким, що поширюється на домініони, або як складова частина законодавства якогось домініону, оскільки в тому ж акті не буде напевно оголошено, що домініон просив і погодився на його чинність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]