Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпаргалки на іспит з ІДПЗК.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
338.94 Кб
Скачать

48. Поправки до Конституції сша у 18-19ст.

У 1789р. За пропозицієюМеддісона до Конституції було внесено 10 поправок. 10 – не стосувалася громадянських прав, 9 – встановлювала недопустимість обмеження прав, 3 – регулювала принцип стоя солдат у мирний та воєнний час. В 7 поправках говорилося про політичні та особисті права та свободи. 1 – свобода віросповідання, сова, друку, право звертатися до правління з петиціями, 2 – право схову зброї, 4 – недоторканість життя, житла, паперів, майна, 5 – говорилося про суд присяжних, 6, 7,8 – присвячені процесуальним принципам і гарантіям. Вони також забороняли великі податки. Після вступу в силу Конституції в 1789р. були прийняті 11(1795) поправка – обмеження влади союзу, і розширення прав штатів, 12 (1804)– доповнила процедуру виборі президента, ввівши роздільне голосування за кандидатів у президенти і віце-президенти. В 1863р. -13 поправка – про скасування рабства, 14 – заборонила обмежувати різноманітні пільги громадянам, але вони були визнані неконституційними. 15 – 1870р. – забороняла дисримінацію на виборах.

49. Характеристика правової системи сша

Правова система США хапрактеризувалась тим, що на території кожного штату одночасно поширювалася дія двох правових систем – власної і загальнодержавної. Вона включала багато норм англійської правової системи. Основними джерелами американського права були: Конституція США, Федеративні закони, конситуції і закони окремих штатів. Для судів всіх інстанцій обов.язковими були рішення суду. Кожен штат мав свій кримінальний кодекс. Розрізняли такі злочини – зрада, проступок, кримінальні злочини. У кодексі про судочинство 1911р. було зазначено про презумпцію невинуватості. (Англія – звичаєве право, Суд справедливості, статутне право, договірне право)

50. Конституція сша та Білль про права про юридичні права і свободи американських громадян

Оригінальний текст Конституції не містив ні стаття, ні розділу про права і свободи громадян. Це викликало невдоволення демократично налатованих прошарків населення і навіть поставило під загрозу ратифікацію конституцію. У 1789р. За пропозицієюМеддісона до Конституції було внесено 10 поправок. 10 – не стосувалася громадянських прав, 9 – встановлювала недопустимість обмеження прав, 3 – регулювала принцип стоя солдат у мирний та воєнний час. В 7 поправках говорилося про політичні та особисті права та свободи. 1 – свобода віросповідання, сова, друку, право звертатися до правління з петиціями, 2 – право схову зброї, 4 – недоторканість життя, житла, паперів, майна, 5 – говорилося про суд присяжних, 6, 7,8 – присвячені процесуальним принципам і гарантіям. Вони також забороняли великі податки.

51. Джерела та основні риси права Англії

Ранній розвиток промисловості права Англії зумовив самостійний розвиток англійського права. Основними джерелами англійського права було звичаєве право, як його ще називали – загальне право. Виразниками цього права були судді. Воно проявлялося у судових рішеннях та прецедентах. У деяких рішеннях суддя міг відхилитися від прецеденту, й прийняти нове рішення. Право справедливості. З 14ст. особа, яка не знаходила захисту за загальним правом, могла звернутися до короля. Велика кількість таких звернень спричинила утворення суду справедливості. Статутне право. Статути – закони, що були прийняті парламентом. Існувало і церковне право. Юрисдикція церкви поширювалася не тільки на церковне та сімейне право, а й на такі злочини, як єресь богохульство.

Володіння землею було вільним(отримані від феодала) і невільним. Розрізняли рухоме і нерухоме майно. Розвивалися договірні відносини, але самого поняття договір, угода – не існувало. Шлюбно-сімейне право з одного боку перебувало під захистом церквим, а з іншого - визначалося інтересами держави. Англійська сім.я мала патріархальний характер., була заборона одружуатись з родичами, двоєжонство. Розлучення дозволялося. Єдиної системи спадкування не існувало. В кримінальному праві виділяли такі групи злочинів: зрада, поступок. Кримінальний злочин. Покарання – смертна кара, каторжі роботи, таврування. Справи порушувались з ініціативи постраждалої сторони.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]