Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпаргалки на іспит з ІДПЗК.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
338.94 Кб
Скачать

41. Основні конституційні акти, видані перед, та під час революції

1. Петиція про право 1628 р. Основні засади – ніхто не мав прлатити податки без згоди парламенту, ні одна людина не може бути ув.язненою за відмову платитти податки, армія не розміщується в будинках жителів, ніхто не міг бути притягнений до смертної кари, супротив закону. Вимоги торкалися і захисту приватного майна

2. Трьохрічний акт 1641р. - Парламент мав обиратися 1 раз на 3 роки, заборонялося переривати засідання парламенту не інакше, як за його рішенням.

3. Ремонстрація 1641р. – король мав призначати тих осіб, яким довіряв парламент.

4. Ордонанс нової моделі 1645р. - Прийнятий Кромвелем, замість ополчень тепер будуть існувати окремі графства.

5. Інструмент управління 1653р. – вища влада має зосереджуватись в руках лорда – протектора і народу. Виконавча влада надається лорду-протектору і Державній Раді.

6. Бредська Декларація 1660р. – встановлення тайна рада, англіканська церква.

7. Білль про права 1689р. – визначив положення парламенту в системі державних органів. Заборонив: призупиняти дію законів та їх виконання без згоди парламенту, збирати податки без згоди парламенту. Встановив свободу права, свободу виборів. Парламент споч. На 3 роки, а потім на 7.

42. Habeas Corpus Act 1679

Акт про краще забезпечення підданого і про попередження заключення за морями. Закон був призваний обмежити свавілля розправи короля над прихильниками опозиції. Будь-який підданий, затриманий за вчинення кримінального злочину, міг звернутися до суду самостійно чи серез представника для отримання хабеас корпус.Шериф мав доставити заключеного в встановлений законом строк і вказати основні причини заключення. Далі суддя звільняв зарученого через грошову поруку. Хабеас корпус не видавався за тяжкі злочини, особу, звільнену за хабеас корпус не можна було знову заарештувати.

43. Правові аспекти Реставрації стюартів та Білль про права.

Політика стюартів, яка загрожувала зворотнім розподілом церковних земель, що були захоплені буржуазією і дженрі, привела до короткочасного об.єднання вігів і торі. Виник двірцевий переворот 1688р., з метою заміни якова ІІ більш зручним монархом. Цей переворот отримав назву славної революції. Вона завершила досягнення компромісу між буржуазією і аристократією. Важливим політичним результом стало утвердження Конституційної монархії, що отримала закріплення в Акті Білль про права.

Білль про права 1689р. – визначив положення парламенту в системі державних органів. Заборонив: призупиняти дію законів та їх виконання без згоди парламенту, збирати податки без згоди парламенту. Амію дозволялося утримувати в мирний час тільки з санкції парламенту. Встановив свободу слова в парламенті, свободу виборів, право звертатись з петиціямидо короля. Парламент повинен був скликатися доволі часто. Парламент споч. На 3 роки, а потім на 7.

44. Формування в Англії парламентсько- конституційної монархії (17-18ст.)

Головним напрямком утвердження конституційної монархії було обмеддення королівської влади і затвердження нових принципів взаємовідносин законодавчої і виконавчої влади. Вони не були оформленні ніякими конституційними актами, а сформувалися на основі політичної практики, як результат боротьби двух партій за право формувати парламент. Монарх залишався главою держави, але виконував тільки номінальног оглаву виконавчої влади. Король не мав права відмінювати закони, прийняті парламентом. Кабінет короля став діяти від імені короля. Була встановлена система відносин парламенту і кабінету міністрів. Міністри могли вибиратися до нижньої палати. Та партія, яка перемогла на виборах. Могла формувати парламент. Таким чином в 18ст. були створені основні риси британського парламентаризму, але все-таки роль аристократії і королівської влади залишалася високою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]