Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
359579.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
355.33 Кб
Скачать
  1. Поняття про психіку. Функції психіки. Рефлекторна природа психічного відображення.

Психіка – здатність живої високоорганізованої матерії (мозку) відображати своїми станами оточуючий об’єктивний світ в його зв’язках та відношеннях.

Специфічні характеристики психіки:

  1. Психічне відображення активне, пов’язане з пошуком, вибором.

  2. Інформація піддається спеціальній обробці, що визначає суб’єктивні особливості відображення – «суб’єктивний образ об’єктивного світу».

  3. Психіка пов’язана із діяльністю мозку. ГМ – це орган, діяльністю якого обумовлена психіка, але її зміст продукується не самим мозком – її джерелом є зовнішній світ.

  4. Людська психіка, специфічні людські якості (свідомість, мовлення) формуються тільки прижиттєво в процесі засвоєння нею культури, створеною попередніми поколіннями.

  5. Психіка має випереджувальний характер – забезпечення відповідей не тільки на ситуативні впливи, але й можливість передбачення (прогнозування).

Анатомо-фізіологічний механізм рефлекторної діяльності мозку забезпечує:

  1. Прийом зовнішній впливів.

  2. Перетворення їх у нервові імпульси та їх передача в мозок (кодування).

  3. Декодування і переробка інформації в мозку, подача команд у вигляді нервових імпульсів до м’язів та залоз.

  4. Прийом та передача в мозок інформації про результати здійсненого акту (зворотній зв’язок).

  5. Корекція повторних дій з врахування даних зворотного зв’язку.

Анатомо-фізіологічний механізм рефлекторної діяльності визначає функції психіки:

  1. Відображення (система пізнавальних процесів).

  2. Регуляція поведінки.

Зв’язок організму із оточуючим середовищем забезпечує нервова система, провідну роль в цьому відіграє КВПГМ. В ній створюються зв’язки, за допомогою яких і здійснюється відображення зовнішнього середовища, регуляція відносин між ним і організмом.

Діяльність КВПГМ визначається рефлексами. Розрізняють два види рефлексів: безумовні (вроджені, які закріпилися в процесі біологічного розвитку живих істот. Вони існують від народження і забезпечують існування організму), умовні (набуті, виникають в процесі життя). Умовні рефлекси виникають на базі безумовних за таких умов: оптимальна сила подразника, активність КВПГМ, підкріплення дії умовних подразників.

  1. Основні етапи становлення предмета психології; сучасні напрямки у психології.

Виділяють наступні етапи становленні предмета психології:

1. Психологія як наука про душу (від Античності до 17-го століття). Наявністю душі пояснювали всі незрозумілі явища в житті людини.

2. Психологія як наука про свідомість (початок 17-го – середина 19-го століття). Під свідомістю розуміли здатність відчувати, думати. Співпадає з бурхливими розвитком природничих наук. На цьому етапі основним методом пізнання психіки є інтроспекція (самоспостереження).

3. Психологія як наука про поведінку (виникла на початку 20-го століття). Дослідження того, що можна безпосередньо фіксувати (поведінку, вчинки, реакції). Завдання – експериментально визначати психічні особливості людини.

4. Сучасний етап – психологія як наука про факти, закономірності та механізми психіки (з другої половини 20-го століття). Наукові дослідження поведінки та внутрішніх психічних процесів, практичне застосування отриманих даних.

Основні напрямки сучасної психології:

1. Психоаналіз. Розроблений австрійським психіатром Зігмундом Фрейдом. Він виходив з позиції біологізму функціонування психіки людини, стверджував, що психічна діяльність людини обумовлюється первинними (тваринними) інстинктами людини, закладеними на несвідомому рівні психіки, які знаходяться у постійному протиріччі із законами соціальної поведінки.

Розвиток психоаналізу пов’язаний із такими іменами, як Карл Густав Юнг, Альфред Адлер, Еріх Фромм, Ерік Берн.

2. Біхевіоризм, або поведінковий напрям, виник на початку 20-го століття. Засновником є Дж.Уотсон

Біхевіоризм виходить з того, що психіка людини – це сукупність поведінкових реакцій на різного роду стимули, тобто вивчає психіку за наступною схемою – S → R, де S – стимул, а R – відповідна йому реакція.

Пізніше послідовники цього напрямку ввели в цю схему змінну I (O), індивід, або особистість, оскільки реакція на однаковий стимул кожного окремого індивідуума буде різною. Таким чином, схема набула наступного вигляду: S → I → R. Виникає необіхевіоризм (з 70-х років 20-го століття).

3. Когнітивний напрям. Виникає у 50-х роках 20-го століття поряд із біхевіоризмом як антитеза до нього. Пов’язаний із ім’ям Жана Піоже. Цей напрям розглядає людину як мислячу істоту, яка керується певними правилами, планами, стратегіями, а тому необхідно вивчати її мислення і особливості пізнання.

4. Гуманістичний напрям. Виникає у 50-60-х роках 20-го століття, пов’язаний із іменами Абрахама Маслоу, К.Роджерса. Прихильники цього напряму виходять із того, що психологію не слід будувати за принципом природничих наук: людину треба вивчати як активний об’єкт дослідження. Вони орієнтуються на вивчення психіки здорової особистості, яка орієнтується на особистісний розвиток та самоактуалізацію. На противагу психоаналізу гуманісти стверджують, що дії людини більшою мірою обумовлені свідомістю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]