Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
359579.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
355.33 Кб
Скачать
  1. Умови привертання та розвитку уваги. Підтримка уваги в процесі діяльності.

Умови привертання мимовільної уваги: викликається особливостями об’єкта, залежить від сили дії подразника, його новизни, яскравості емоційного тону, інтересу, змісту та форми викладеного матеріалу.

Умови привертання довільної уваги: залежить від активності особистості, ставлення людини до цієї діяльності, здатності поставити чітку мету діяльності, здатності структурувати та організувати діяльність; спеціальні прийоми та техніки розвитку уваги. Характерними особливостями довільної уваги є цілеспрямо­ваність, організованість діяльності, усвідомлення послідовності дій, дисциплінованість розумової діяльності, здатність боротися із сторонніми відволіканнями.

. Стійкість залежить від сили або інтенсивності збудження, що забезпечується і силою впливу об'єктів діяльності, й індивідуальними можливостями особистості, важливістю для неї діяльності, зацікавленням нею. Сила уваги зменшується за несприятливих умов діяльності (гуркіт, крики, вибухи) та залежно від ступеня втоми, стану здоров'я.

  1. Активність і діяльність.

Активність – загальна характеристика живий істот, їх власна динаміка як джерело перетворення і підтримки ними життєво значущих зв’язків з оточуючим світом, притаманна всім живими істотам здатність до саморегуляції. Активність людини відрізняється від активності тварин наявністю не лише біологічних потреб, а й власне людських потреб. Активність виходить із потреби в діяльності, вона не тільки передує діяльності, а й супроводжує її.

Принципова відмінність діяльності від активності в тому, що діяльність виходить із потреби в конкретному предметі, конкретному результаті, діяльність керується конкретною метою.

Діяльність – внутрішня (психічна) і зовнішня (фізична) активність людини, яка регулюється усвідомленою метою.

  1. Діяльність як психологічна проблема. Поняття про діяльність як прояв фізичної і психічної активності.

Діяльність – внутрішня (психічна) і зовнішня (фізична) активність людини, яка регулюється усвідомленою метою. Діяльність – це система взаємодії людини, як суб’єкта, з оточуючим світом, в процесі якої людина відображує навколишній світ у формі психічних образів, реалізуються та розвиваються її потреби, цінності та відносини, відбувається цілеспрямоване перетворення

чинником діяльності є мотив. Мотив - це внутрішня рушійна сила, яка спонукає людину до діяльності. Мотиви діяльності та поведінки людини генетично пов'язані з її органічними й культурними потребами. Потреби – стан індивіда, який відображає залежність віл умов існування і призводить до активності по відношенню до цих умов.

Потреби породжують інтереси, тобто спрямованість особистості на певні об'єкти з метою пізнати їх, оволодіти ними.

мотиви спонукають кожну людину до діяльності, визначають її зміст і способи виконання,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]