Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MENEDZhMENT.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
685.06 Кб
Скачать

63) Сучасні підходи до лідерства.

Лідер - це особистість, за якою всі інші члени групи визнаютьправо брати на себе найбільш відповідальні рішення, що зачіпають їхінтереси і визначають напрямок і характер діяльності всієї групи. Він може бути призначений офіційно, а може і не займати ніякогоофіційного положення, але фактично керувати колективом в силу своїх організаторських здібностей.

Лідерство-це здатність впливати на індивідуумів та групи людей,щоб спонукати їх працювати для досягнення цілей.

Обов'язкова умова лідерства - володіння владою вконкретних формальних чи неформальних організаціях різнихрівнів і масштабу - від держави і навіть групидержав до урядових установ, місцевого самоврядування абонародних і суспільних груп і рухів. Формалізована владалідера закріплюється законом. Але у всіх випадках лідер має соціальнуі психологічну, емоційну опору в суспільстві або в колективахлюдей, які за ним слідують.

64) Загальна характеристика моделі сучасного менеджера.

Професор Й.С. Завадський пропонує відповідну модель сучасного менеджера, яка визначає вимоги до особистих і ділових якостей керівника, його знань з урахуванням функцій, які виконуються та задач, що вирішуються.

Серед морально-психологічних якостей найбільш важливими є високі життєві ідеали, чесність і правдивість, справедливість і об'єктивність, воля і мужність, розвинуте почуття обов'язку і відповідальності, інтелігентність і толерантність тощо.

Важливою рисою для керівника є тактовність у взаємовідносинах з вищестоящими керівниками, колегами по роботі і, що особливо важливо, з підлеглими. Керівник повинен постійно демонструвати емоційну стриманість, ввічливість і безмежну терпеливість. Ні за яких обставин керівник не може адекватно відреагувати на грубощі підлеглих та інші нетактовні дії.

У керівника повинна бути розвинута комунікативна здібність, яка знаходить свій прояв у налагодженні сприятливих взаємовідносин між працюючими, що забезпечує успішну колективну діяльність та знаходження в ній свого місця кожним учасником трудового процесу. Якщо ж комунікативні здібності індивіда співпадають із здібностями до лідерства, то це є передумовою формування успішного менеджера.

Умовою ефективної діяльності керівника є добре розвинуте стратегічне мислення, уміння заглянути на багато років вперед. Постійне копання лише у сьогоденні веде до втрати перспективи, помітно знецінює роботу будь-якого керівника. Вести за правильним курсом підприємство в морі сучасної економіки може керівник, який пильно дивиться вперед, вивіряючи курс на зміни зовнішнього середовища, кон'юнктури ринку, політики держави.

Оскільки службова діяльність керівника завжди має виховну спрямованість, йому повинні бути властиві певні педагогічні якості: уміння здійснювати навчання підлеглих, розвивати у них потрібні професійні навички; організовувати загальнокультурне, естетичне і фізичне виховання молодих працівників; чітко та логічно формулювати розпорядження, аргументувати свої погляди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]