Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MENEDZhMENT.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
685.06 Кб
Скачать

27) Сутність планування, його види та їх взаємозвязок.

Планування – процес вибору мети і рішень, необхідних для її досягнення.

Планування — найперша функція управління, вона передує іншим управлінським функціям і визначає їх сутність. Планування залежить від ефективного аналізу зовнішнього середовища, об'єктивного оцінювання власних позицій, потребує спільних зусиль та участі всіх складових організацій. Також ця функція передбачає вибір мети, розробку шляху її досягнення та просування ним.

Планування дає відповіді на наступні питання:

  1. яке становище організації на даний момент?

  2. якими мають бути цілі організації?

  3. як має діяти організація, щоб їх досягти?

Планування дає змогу будь-якій організації передбачати майбутнє. Воно виявляється в програмі дій, що охоплюють усі операції підприємства (технічні, фінансові, комерційні). Планування має враховувати періоди, джерела та витрати.

Процес планування передбачає складання перспективних і поточних плані в-прогнозів, результатом чого є бізнес-план. Призначення всіх видів планів полягає в забезпеченні колективного розуміння загальних завдань, стратегії й тактики їх виконання, а також урахування ресурсів, що є в розпорядженні.

Розрізняють такі принципи планування: об'єктивність, системність, комплексність, оптимальність, єдність інтересів фірми, її персоналу та споживачів, збалансованість, обґрунтованість планів, програм, проспектів, моделей розвитку, пізнання шляхів соціально-економічного розвитку.

Плани поділяють на декілька взаємоповязаних видів:

Стратегічні плани – довгострокові плани, визначають дії на період понад 2 роки. Вони розробляються менеджерами вищого рівня після консультації з менеджерами нижчої ланки управління.

Тактичні плани передбачають дії, спрямовані на досягнення тактичної мети і на підтримку стратегічних планів. Вони розробляються менеджерами середньої ланки, які обговорюють плани з менеджерами нижчої ланки, а потім подають її вищому керівництву.

Оперативні плани передбачають дії, спрямовані на виконання оперативної мети і підтримку тактичних планів. Оперативні плани, як правило, охоплюють період часу менше року. Вони розробляються менеджерами нижчої ланки при консультуванні з менеджерами середньої ланки.

Виділяють також внутрішньофірмове планування, що включає такий комплекс планів:

  • виробничі;

  • збуту;

  • фінансові;

  • нддкр;

  • капітальних вкладень;

  • організаційного розвитку.

28) Поняття стратегічного планування

Стратегія – це детальний всебічний комплексний план, призначений для забезпечення здійснення місії організації та дослідження її цілей.

Стратегічне планування – набір дій і рішень, прийнятих керівництвом для досягнення організацією своїх цілей.

Основою здійснення стратегічного планування на підприємстві є його місія. План відповідно є лсновою для ухвалення управлінських рішень в організації. Стратегічний план повинен забезпечувати організації можливість адаптації до умов, що змінюються. В рамках процесу стратегічного планування виділяються чотири основних види управлінської діяльності:

  1. Розподіл ресурсів.

  2. Адапація д зовнішнього середовища.

  3. Внутрішня координація.

  4. Організаційне стратегічне прогнозування.

Основними факторами, які мають враховуватися при виборі стратегії, є:

  1. Стан галузі і позиція підприємства в галузі.

  2. Цілі підприємства.

  3. Інтереси і відносини вищого керівництва.

  4. Фінансові ресурси.

  5. Кваліфікація працівників.

  6. Зобовязання підприємства за попередніми стратегіями.

  7. Чинник часу.

  8. Ступінь залежності від зовнішнього середовища.

Стратегічн планування є інструментом, за допомогою якого формується системацілей функціонування підприємства і об'єднуються зусилля всього колективу підприємства для її досягнення.

Стратегічне планування являє собою набір процедур ірішень, за допомогою яких розробляється стратегія підприємства,забезпечує досягнення цілей функціонування підприємства. Логіка цього визначення така: діяльність апарату управління та приймаються на їїоснові рішення формують стратегію функціонування підприємства, яка дозволяє фірмі досягти своїх цілей

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]