Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MENEDZhMENT.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
685.06 Кб
Скачать

58) Якість управлінських рішень.

Термін «управлінське рішення» вживається у двох основних значеннях - як процес і як явище. Як процес управлінське рішення - це виконання восьми основних процедур: інформаційна підготовка, розробка варіантів, узгодження варіантів, вибір одного варіанта, затвердження, реалізація, контроль виконання управлінського рішення та інформування ініціатора рішення.

Як явище управлінське рішення - це набір заходів, спрямованих на вирішення проблеми, що розглядається у формі постанови, наказу в усному або письмовому вигляді.

Якість - це сукупність характеристик об'єкта, що відносяться до його здатності задовольняти встановлені або передбачувані потреби людини або суспільства. Якість оцінюють за функціональної придатності, експлуатаційними характеристиками, ступеня безпеки і надійності і т.д. Ознакою гарної якості є наявність підтвердних сертифікатів, виданих авторитетними фірмами або персоналіями.

Якість управлінської діяльності - це ступінь відповідності її загальноприйнятим вимогам і стандартам. Зазвичай про якість управлінської діяльності судять за якістю управлінських рішень На якість продукції впливають не тільки технічний рівень виробництва, стан економіки і організації виробництва, а й професіоналізм і культура управлінських рішень.

Недостатня увага до методології і процесу управління знижує величезні зусилля, спрямовані на сам процес виробництва, так як управлінські рішення можуть занапастити ефективне використання найсучаснішої технології.

Якість управлінського рішення (далі УР) - це ступінь відповідності УР внутрішнім вимогам (стандартам) організації. При розробці і реалізації УР керівник повинен приділяти увагу кожному етапу процесу розробки і реалізації УР. Якість кожного етапу вносить істотний внесок у загальну оцінку якості всього УР. Якість вимірюється в відносних одиницях від 0 до 1. Нижчого якості УР присвоюється значення 0, а вищому - 1. Загальна якість УР обчислюється як добуток значень якостей усіх складових її етапів, стадій і операцій, що виконуються послідовно.

59) Моделі прийняття управлінських рішень.

В теорії управління виділяють три основні моделі прийняття рішень:

  • класична модель;

  • поведінкова модель;

  • ірраціональна модель.

Класична модель спирається на поняття “раціональності” в прийнятті рішень. Передбачається, що особа, яка приймає рішення повинна бути абсолютно об’єктивною і логічною, мати чітку мету, усі її дії в процесі прийняття рішень спрямовані на вибір найкращої альтернативи. Основні характеристики класичної моделі - особа, яка приймає рішення:

  • має чітку мету прийняття рішення;

  • має повну інформацію щодо ситуації прийняття рішення;

  • має повну інформацію щодо можливих альтернатив і їх наслідків;

  • має раціональну систему упорядкування переваг за ступенем їх важливості;

  • завжди має на меті максимізацію результату діяльності організації.

Отже, класична модель передбачає, що умови прийняття рішення повинні бути достатньо визначеними.

Проте на практиці на процес прийняття рішень впливають численні обмежуючі та суб’єктивні фактори. Сукупність таких факторів у процесі прийняття рішень враховує поведінкова модель.

Характеристики поведінкової моделі - особа, яка приймає рішення:

  • не має повної інформації щодо ситуації прийняття рішення;

  • не має повної інформації щодо всіх можливих альтернатив;

  • не здатна (не схильна) передбачити наслідки можливих альтернатив.

Враховуючи ці характеристики Г. Саймон сформулював два ключових поняття поведінкової моделі:

1) поняття “обмеженої раціональності”, яке означає, що люди можуть тільки намагатися прийняти раціональне рішення, але їх раціональність завжди буде обмеженою (теоретично завжди існує рішення краще за прийняте);

2) поняття “досягнення задоволеності”. Оскільки досягти “повної раціональності” неможливо, менеджери бажають аби їх “страх” щодо прийняття не найкращого рішення пересилив намагання досягти оптимального рішення. Саме такий стан (той момент, коли приймається рішення) Г. Саймон охарактеризував як “досягнення задоволеності”.

Ірраціональна модель ґрунтується на передбаченні, що рішення приймаються ще до того, як досліджуються альтернативи.

Ірраціональна модель найчастіше застосовується:

а) для вирішення принципово нових, незвичайних рішень, таких, які важко піддаються вирішенню;

б) для вирішення проблем в умовах дефіциту часу;

в) коли менеджер або група менеджерів мають достатньо влади для нав’язування свого рішення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]