Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MENEDZhMENT.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
685.06 Кб
Скачать

(17 Вопрос – організаційні структури)

44) Централізація та децентралізація.

Найважливішими принципами управлінської діяльності є принципи централізації і децентралізації, які лежать в основі організаційних форм управління. Одним з принципів менеджменту є оптимальне поєднання централізації і децентралізації в управлінні.

Принцип поєднання централізації і децентралізації в менеджменті припускає необхідність умілого використання єдиноначальності і колегіальності.

Централізоване управління - процес, при якому глобальні команди, сигнали, що управляють, формуються в єдиному центрі управління і передаються з нього численним об'єктам управління. Така форма організації управління найчастіше використовується невеликими компаніями, що випускають один вид продукції або продукцію однієї галузі, технологічний процес якої тісно пов'язаний, працюючими переважно в добувних галузях промисловості підприємствами і що орієнтуються на місцевий або національний ринок.

Ознаки централізованої форми управління : 1) функціональні підрозділи важливіші, ніж виробничі відділення; 2) є велике число функціональних служб(відділів); 3) дослідницькі підрозділи розташовані в центральному апараті материнської компанії; 4) функціональні відділи центрального апарату материнської компанії виконують функціональний контроль над відділеннями по продукту, виробничими підприємствами і збутовими підрозділами.

Рівень централізації тим нижче, чим більше рішень приймається безпосередньо на робочих місцях, які негайно виконуються і носять вузький, спеціальний характер.

Централізація характеризується відсутністю передачі повноважень, що призводить до зниження оперативності в ухваленні рішень.

Переваги централізованого управління : 1) ліквідація можливого дублювання різних заходів; 2) можливість приведення до єдиного стандарту усіх операцій у рамках організації; 3) кращий контроль за діяльністю організації; 4) ефективніше використання кадрів, устаткування, виробничих площ.

Недоліки централізованого управління : 1) зволікання в ухваленні рішень; 2) рішення приймаються тими, хто погано ознайомлений з реальною ситуацією на виробництві; 3) зростання бюрократизму, накопичення термінових для вирішення питань, збільшення документації.

Децентралізованное управління - процес, при якому істотна кількість дій, що управляють, відносяться до цього об'єкту, виробляється самим об'єктом на основі самоврядування. Міра децентралізації управління обумовлюється мірою надання повноважень або прав ухвалення самостійних рішень керівником відділеннями. Делегування повноважень є складовою частиною децентралізації.

Чинники, що впливають на рівень децентралізації : 1) розміри підприємства; 2) наявність відповідного керівника; 3) вплив зовнішнього середовища; 4) характер діяльності організації. Якщо комерційні операції поширюються на великі географічні райони, то потрібно і велику міру децентралізації; 5) використання контролю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]