Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MENEDZhMENT.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
685.06 Кб
Скачать

25) Управлінський процес, управлінський цикл, управлінські процедури.

Управлінський процес — це комплекс взаємопов'язаних операцій, що виконуються в певній послідовності і спрямовані на розв'язання конкретних проблем та досягнення поставлених цілей.

При всьому різноманітті взаємодії менеджменту і організації, можна з достатнім ступенем чіткості встановити межі діяльності, яка складає зміст процесу управління.

Певну специфіку має процес управління і всередині самої організації. Позиції управління всередині самої організації в основному визначаються тим призначенням і тією роллю, яку покликана реалізувати та чи інша організація. Під внутрішньоорганізаційної життя управління відіграє роль координуючого початку, який формує і приводить у рух ресурси організації для досягнення певних цілей.

Управління як процес формує і змінює, коли це необхідно внутрішнє середовище організації, що представляє собою органічне поєднання таких складових, як структура, внутрішньоорганізаційні процеси, технологія, кадри, організаційна культура, та здійснює управління функціональними процесами, що протікають в організації.

Управлінський цикл – повторювана сукупність послідовно здійснюваних операцій, що складають технологію процесу управління.

З погляду сучасної науки управління, структура управлінського циклу має наступний вигляд.

1. Формування мети.

2. Підготовка і прийняття рішення.

3. Організація виконання рішень (організація соціальної дії).

Управлінська процедура — це частина функції управління, яка передбачає зміст і послідовність виконання управлінських дій, характеризує виконавця, місце виконання, застосовувані технічні засоби, затрати часу на кожну операцію, необхідну інформацію для виконання рішень.

Управлінська процедура – це сукупність управлінських операцій, що виконують за певною схемою: цілевизначення інформаційне забезпечення аналітична діяльність вибір вріанта дій реалізація рішень зворотній зв'язок.

26) Сутність та класифікація методів менеджменту.

Методи менеджменту - це сукупність засобів і прийомів впли­ву керуючого суб'єкта на об'єкт управління з метою досягнення місії організації та її цілей.

Після того, як встановлено цілі управління підприємством, не­обхідно знайти найбільш ефективні шляхи та методи їх досягнен­ня. Методи являють собою важливий елемент процесу управління. Наявність прогресивних методів управління та вміле їх викорис­тання є передумовою ефективності управління і вдосконалення господарських (комерційних) зв'язків.

Методи управління покликані забезпечити високу ефективність діяльності організації, її злагоджену роботу, сприяти мобілізації твор­чої активності кожного її члена.

Цим методи менеджменту відрізняються від усіх інших техніч­них та технологічних методів, які використовуються в ході вирішен­ня комплексних господарських (комерційних) завдань.

Розрізняють методи управління і методи процесу управління. Методи процесу управління задають способи виконання окремих операцій, процедур, робіт, які створюють процес управління, вклю­чаючи правила визначення місії та цілей, методи розробки і оптимізації управлінських рішень, організаційно-практичну роботу по їх реалізації. До них відносять також методи виконання окремих функцій: планування, організації, мотивації, контролю тощо.

На відміну від методів процесу управління, за допомогою яких виконуються лише окремі роботи, методи управління характеризу­ють закінчений акт впливу суб'єкту на об'єкт управління.

Як показує досвід, найбільше значення має класифікація методів менеджменту на основі об'єктивних закономірностей, які прита­манні суспільному виробництву з урахуванням специфіки відно­син, що складаються в процесі сумісної праці.

Згідно цієї ознаки, виділяють економічні, організаційно-розпорядчі та соціально-психологічні методи менеджменту.

Сукупність усіх груп методів є системою методів управління.

Усі методи менеджменту взаємопов'язані між собою, і їх поділ па групи досить умовний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]