Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MENEDZhMENT.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
685.06 Кб
Скачать

29) Процес стратегічного планування.

Як процес стратегічне планування включає чотири види діяльності. До них відносяться:розподіл ресурсів, адаптація до зовнішнього середовища, внутрішня координація тарегулювання, організаційні зміни.

1. Розподіл ресурсів. Даний процес включає плануваннярозподіл ресурсів, таких як матеріальні, фінансові, трудові,інформаційні ресурси і т.д. Стратегія функціонування підприємствабудується не тільки на розширення бізнесу, задоволенні ринкового попиту,але й на ефективному споживанні ресурсів, постійне зниження витратвиробництва. Тому ефективний розподіл ресурсів між різнимисферами бізнесу, пошук комбінацій їх раціонального споживання єнайважливішою функцією стратегічного планування.

2. Адаптація до зовнішнього середовища. Адаптацію слід інтерпретувати вширокому сенсі слова як пристосування підприємства до мінливих ринковихумов господарювання. Ринкове середовище по відношенню до суб'єктівгосподарювання завжди містить сприятливі і несприятливі умови (переваги і загрози). Завдання даної функції - пристосувати господарськиймеханізм підприємства до цих умов, тобто, скористатися перевагамив конкурентній боротьбі і запобігти різним загрози. Зрозуміло, ціфункції виконуються також і в поточному управлінні підприємством. Однакефективність оперативного управління буде досягнута лише у тому випадку,якщо конкурентні переваги та бар'єри будуть передбачені заздалегідь, тобтосплановані. У цьому відношенні завдання стратегічного планування полягаєв тому, щоб забезпечити для підприємства нові сприятливі можливостіза допомогою створення відповідного механізму адаптації підприємства дозовнішньому середовищі.

3. Координація і регулювання. Ця функція припускає узгодження зусиль структурних підрозділів фірми (підприємства, виробництв, цехів) для досягнення мети, передбаченої стратегічнимпланом. Стратегія підприємства включає складну систему взаємопов'язанихцілей і завдань. Декомпозиція цих цілей і завдань передбачає їх поділна більш дрібні компоненти і закріплення за відповідними структурнимипідрозділами та виконавцями. Цей процес відбувається не спонтанно, а наплановій основі у стратегічному плані. Тому всі компонентистратегічного плану повинні бути пов'язані з ресурсів, структурнимпідрозділам і виконавцям і функціональним процесам. Ця ув'язказабезпечують формування показників планування, а такожнаявністю на підприємстві в апараті управління відповідногопідрозділу або виконавця, що відповідають за координацію. Об'єктамикоординації та регулювання є внутрішні виробничі операції.

4. Організаційні зміни. Ця діяльність передбачає формування організації, яка забезпечує злагоджену роботу персоналууправління, розвиток мислення менеджерів, врахування минулого досвідустратегічного планування. Зрештою, ця функція проявляєтьсяв проведенні різних організаційних перетворень на підприємстві: перерозподіл функцій управління, повноважень і відповідальностіпрацівників апарату управління; створення системи стимулювання,що сприяє досягненню мети стратегічного плану. Важливо, щоб ці організаційні зміни проводилися не як реакція підприємства наситуацію, що склалася, що характерно для ситуаційного управління, а булирезультатом організаційного стратегічного передбачення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]