Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Страхування_2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
654.34 Кб
Скачать
  1. Ліцензування страхової діяльності.

Ліцензування — видача страховим ор­ганізаціям ліцензій (дозволів) на право проведення тих чи інших видів страху­вання. В Україні ліцензування страхової діяль­ності уповноважений здійснювати Комітет у справах нагляду за страховою діяльністю.

Для отримання ліцензії страховик пови­нен подати до Комітету Укрстрахнагляду:

— заяву;

— копії установчих документів;

— копію свідоцтва про реєстрацію;

— довідки банків або висновки аудиторсь­ких фірм (аудиторів), що підтверджують розмір сплаченого статутного фонду);

— довідку про фінансовий стан заснов­ників страховика, підтверджену аудитором (аудиторською фірмою), якщо страховик створений у формі повного чи командитно-го товариства: або товариства з додатковою відповідальністю;

— правила (умови) страхування;

— економічне обгрунтування запланова­ної страхової (перестрахувальної) діяльності;

— інформацію про учасників страхови­ка, голову виконавчого органу та його зас-тупників, копію диплома керівника про вищу освіту, інформацію про наявність відпо­відних сертифікатів у випадках, передбаче­них Комітетом у справах нагляду за стра­ховою діяльністю.

Комітет у справах нагляду за страховою діяльністю зобов'язаний розглянути заяву страховика про видачу йому ліцензії у термін, що не перевищує ЗО днів з часу одержання всіх перелічених належних документів.

У разі внесення страховиком змін у до­кументи, необхідні для отримання ліцензії, він зобов'язаний повідомити у встановлено­му порядку Комітет у справах нагляду за страховою діяльністю в десятиденний термін з часу реєстрації цих змін.

За видачу ліцензії страховик сплачує пев­ний збір.

Комітет у справах нагляду за страховою діяльністю може відмовити у видачі ліцензії.

Підставою для відмови у видачі юри­дичній особі ліцензії на проведення страхо­вої діяльності може бути невідповідність документів, що додаються до заяви, вимогам чинного законодавства України.

Про відмову у видачі ліцензії Комітет у справах нагляду за страховою діяльністю повідомляє юридичну особу в письмовій формі із зазначенням причини відмови.

Спори про відмову у видачі ліцензії роз­глядає суд або арбітражний суд.

При виявленні порушень страховиком вимог законодавства України про страхову діяльність Комітет мусить видавати припи­си про їх усунення, у разі невиконання яких приймається рішення про призупинення або обмеження дії ліцензії цих страховиків аж до відкликання ліцензії і вилучення таких

страховиків та перестраховиків із держав­ного реєстру. Спори про відкликання ліцен­зії розглядає суд або арбітражний суд.

  1. Основні принципи тарифної політики у страхуванні.

Актуарні розрахунки здійснюються за відповідною методо­логією.

Термін „методологія" в тлумачних словниках пояснюється як вчення про науковий метод пізнання й перетворення світу, су­купність прийомів дослідження, що застосовують в будь-якій на­уці відповідно до специфіки об'єкта її пізнання.

Методологія актуарних розрахунків в страхуванні представ­ляє собою сукупність прийомів дослідження порядку визначення страхових тарифів та страхових платежів. Актуарні розрахунки представляють собою систему математичних і статистичних за­кономірностей, які регламентують взаємовідносини між страхо­виком та страхувальником при визначенні страхових тарифів та страхових премій.

Отже, методологія актуарних розрахунків у страхуванні ба­зується на загальних ознаках та прийомах, які не залежать від кон­кретного виду страхування. До них можна віднести:

S визначення тарифа-нетто (нетто-премії, ставки-нетто);

S розрахунок ризикової надбавки (цельта-надбавки, га­рантійної надбавки);

S обчислення навантаження;

•S розрахунок розміру страхової премії.

За одиницю розрахунку приймається окремий об'єкт, а оди­ниця платежу розглядається в різних ієрархічних площинах - для країни, для регіону, конкретного району з урахуванням їх особ­ливостей та специфікою прояву ризику у просторі і часі.

Будь-яка методологія, як форма загального підходу до дослідження, як форма філософської теоретичної основи, завжди пов'язана з методикою. Під методикою розуміють сукупність взаємопов'язаних способів та прийомів доцільного проведення будь-якої роботи. В свою чергу остання завжди пов'язана з відповідним окремим методом дослідження.

Для рпзикових видів страхування найбільш поширені на­ступні методики розрахунку тарифів:

S на базі теорії ймовірності та метолів математичної статистики з використанням часових рядів;

S з використанням методів математичної статистики та розрахунку дохідності;

•S на базі методів експертних оцінок;

S при використанні методів аналогій з іншими об'єкта­ми чи компаніями;

S регресивний метод.

Методика розрахунку тарифів на базі теорії ймовірності включає наступні етапи:

•S визначення ймовірності настання страхового випад­ку - на основі теорії статистики та ймовірності розра­ховують вірогідність настання страхового випадку;

S розрахунок тарифа-нетто основного зі 100 грн. стра­хової суми;

S розрахунок ризикової надбавки з використання стійких статистичних рядів - у зв'язку з можливими коливаннями за рахунок ризикової надбавки ство­рюється запасний фонд, який розраховується на ос­нові показника середнього квадратичного відхилення (чи 2-х ситового інтервалу);

S визначення можливого інтервалу зміни показника з певним ступенем вірогідності - перевіряють ряд на стійкість, використовуючи теорію помилок. Якщо ряд стійкий, то медіана наближається до середнього зна­чення ряду, якщо нестійкий, то необхідно збільшити тарифний період або взяти 3-х сигмовий інтервал. Статистикою встановлено, що одиничне квадратичне відхилення гарантує 68% впевненості, що виплати не вийдуть за межі тарифу, подвійне середнє квадратич­не відхилення підвищує цю впевненість до 95%, а потрійне - до 97,9%;

•S розрахунок навантаження, виходячи із витрат на ве­дення страхової справи та планового прибутку - до тарифа-брутто у складі навантаження включають прибуток, оскільки страхування є також видом бізне­су й підприємницької діяльності;

•S розрахунок тарифа-брутто - підсумовуємо всі елемен­ти тарифу;

•/ визначення структури тарифа-брутто та питомої ваги кожного його елементу - для спрощення подальших розрахунків страхових тарифів встановлюється пито­ма вага кожного з його елементів Наприклад, врахо­вуючи вимогу встановлення величини страхових ре­зервів не більш, як 50% від страхових платежів, тариф-брутто дорівнює тарифу-нетто, помноженому на 2. А якщо витрати на ведення страхової справи встановити на рівні 20% від тарифа-брутто і прибуток від собівар­тості складатиме 4-6% (світовий досвід), то страховий тариф буде значно меншим.

Зазначений порядок розрахунку страхового тарифу засто­совують при оцінці технічних ризиків, наприклад, ризиків, пов'язаних із нещасним випадком, вантажем чи іншими вірогідними подіями.

Для оцінки інвестиційного ризику застосовуються статис­тичні методи з використанням доходності проекту або діяльності підприємства.