Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
nalogi.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
523.78 Кб
Скачать

7. Сутність та види подвійного оподаткування: шляхи, методи, міжнародні угоди з його усунення

Подвійне оподаткування - це оподаткування одного податкового об'єкта в окремого платника одним і тим же або аналогічним податком за один і той же відрізок часу. Подвійне оподаткування виникає при: 1) оподаткування доходів, одержуваних резидентом за кордоном; 2) змішаному порядку сплати податків; 3) оподатковуванні частини прибутку підприємства. Види подвійного оподаткування:

  1. Внутрішнє - один і той же податок стягується на рівні різних адміністративно-територіальних одиниць. Внутрішнє оподаткування буває: а) вертикальне - сплата однакового податку на місцевому і державному рівні; б) горизонтальне - оподаткування на одному адміністративному рівні за рахунок розходжень в певному оподаткування.

  2. Зовнішнє (міжнародне) - зіштовхування національного законодавства у визначенні об'єкта оподаткування або платник розглядає його як зобов'язану особу за аналогією до законодавства іншої держави. Шляхи усунення: 1) одностороннє - шляхом зміни національного податкового законодавства; 2) двостороннє (багатостороннє) - на основі міжнародних угод шляхом приведення у певну відповідність національних податкових законодавств.

Методи усунення подвійного оподаткування:

  1. Відрахування - обидві договірні країни обкладають доход податком за умови вирівнювання до рівня податку в країні з меншим розміром податку.

  2. Звільнення - означає право на податок з певного виду доходу, що належить одній з договірних сторін, при цьому перераховані доходи оподатковуються в одній країні і звільняються від обкладення в інший.

  3. Кредит - залік сплачених податків за кордоном у рахунок внутрішніх податкових зобов'язань.

  4. Знижка - податок, сплачений за кордоном, розглядається як витрати, на які зменшується сума доходів, що підлягають оподаткуванню.

Кредит зменшує підлягає сплаті розмір податку, а знижка зменшує об'єкт оподаткування. Міжнародні угоди щодо усунення подвійного оподаткування бувають двох видів: 1) мають більшу юридичну силу порівняно з національними податковими законами; 2) які мають рівну юридичну силу порівняно з національними податковими законами. Міжнародні угоди, які регулюють податкові відносини поділяються на: 1) умовно-податкові - угоди, в яких питання оподаткування регулюється поряд з іншими питаннями, не складовими предмет податкового права; 2) загально-податкові - угоди, присвячені загальним проблемам оподаткування між договірними країнами; 3)-обмежено податкові - це угоди, які обумовлюють застосування механізму оподаткування щодо конкретного виду податку, платника чи об'єкта оподаткування.

8. Податок на додану вартість, його місце у системі непрямих податків. Переваги та недоліки пдв. Пропорційне віднесення сум податку до податкового кредиту.

податок на додану вартість - непрямий податок, який нараховується і сплачується відповідно до норм розділу V Податкового Кодексу; Непрямі Податки - ції податку у сфері реалізації або на споживання, тоб на товари та послуги. Ці Податки перекладаються на Споживача продукції. Непрямі Податки є частиню ціні реалізованіх товарів. З підвіщенням їх зростають ціні. Податок на Доданий вартість - ції Частина новоствореної вартості на кожному етапі виробництво продукції (виконан робіт, надання послуг), Що надходіть до бюджету після їх реалізації. Інакше Кажучи, ПДВ - ції непрямий податок, Який стягується до бюджету під видом надбавки до ціні товару, Який сплачується Споживачем. Основними видами непрямих податків є акцизи, ПДВ, фіскальні монополії, мита. Акциз и ПДВ є найголовнішімі з непрямих податків. Переваги

  1. Виступає чинником, Що регулює Розмір заробітної плати и ціні

  2. Виступає чинником, Що ліквідує лішні ланки господарського Управління

  3. Виступає чинником, Що стрімує кризу надвіробніцтва и пріскореного вітіснення з Ринку слабких віробніків

  4. володіє економічнімі и організаційно-технічними Переваги стягнення, простотою Нарахування

  5. володіє нейтральністю по відношенню до платніків, до переміщення товарів и услуг, розміщення ресурсів

  6. володіє механізмом взаємної звіркі платниками податкових зобов'язань

  7. Дає можлівість отрімуваті кон'юнктурний прибуток, стрімуваті невиправдані ріст ЦІН

недолікі

  1. Виступає чинником, Що стрімує розвиток виробництва

  2. Виступає чинником, Що стімулює інфляцію

  3. Виступає чинником, Що негативно впліває на вісокотехнологічні и наукоємкі виробництва

  4. володіє масовим регресивності характером Як моментально, так и в часі

  5. володіє можлівістю ухілення в умів недосконалостей бухгалтерського учета

  6. потребує підготовкі Громадської думки, пояснювальної роботи з платниками, професійної підготовкі персоналу податкових органів

Необхідність у пропорційному віднесенні сум податку на Зменшення податкового зобов'язання вінікає тоді, коли Придбані платником податку товари и послуги Частково використовуються у операціях, за якімі ПДВ підлягає віднесенню до податкового кредиту, а Частково - в операціях, за якімі ПДВ Не може відносітіся до податкового кредиту. (сто дев'яносто дев'ятої статті Пропорційне віднесення сум податку до податкового кредиту) У разі якщо придбані та / або виготовлені товари / послуги частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково - ні, до сум податку, платник має право внести до податкового кредиту, включається та частка сплаченого (нарахованого) податку при їх придбанні або виготовленні, яка відповідає частці використання таких товарів / послуг в оподатковуваних операціях. Частка використання сплаченого (нарахованого) податку по придбаних (ввезеним) товарами (послугами) між оподатковуваними та неоподатковуваними операціями визначається у відсотках як відношення обсягів з постачання оподатковуваних операцій (без урахування сум податку) за попередній календарний рік до сукупних обсягів поставок оподатковуваних та неоподатковуваних операцій (без урахування сум податку) за цей же попередній календарний рік. Визначено у відсотках величина застосовується протягом поточного календарного року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]