Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
nalogi.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
523.78 Кб
Скачать

27. Сутність, порядок нарахування та сплати консолідованого податку на прибуток. Звільнення від оподаткування.

Консолидированный налог на прибыль предполагает расчет общего налога на прибыль в целом по предприятию с выделением доли каждого подразделения предприятия.

Удельный вес полразделений предприятия определяетсмя отношением расходов каждого подразделения к общим расходам по предприятию в целом.

Перехід на консолідований податок на прибуток доцільний за наявності збиткових підприємств.При переході на консолідований податок на прибуток, головне підприємство розраховує і сплачує його як за себе, так і за кожне своє підрозділи, виходячи з питомої ваги підрозділу в підприємстві. Питома вага розраховується як відношення валових витрат і амортизаційних відрахувань кожного підрозділу до валових витрат і амортизації по підприємству в цілому.Розрахунок складається наростаючим підсумком з початку року без виділення суми податкового зобов’язання за минулий звітний квартал. Дані обліку новостворених філій враховуються при розрахунку консолідованого податку, починаючи з того звітного (податкового) періоду, коли вони були створені. У разі якщо до переходу на консолідовану сплату податку на прибуток за результатами господарської діяльності філії мали від’ємне значення об’єкта оподаткування, то таке від’ємне значення враховується в порядку, передбаченому Законом.

.Згідно ст.154 податкового кодексу звільняється від оподаткування прибуток підприємств та організацій, які засновані громадськими організаціями інвалідів і є їх повною власністю, отриманий від продажу (постачання) товарів, виконання робіт і надання послуг, крім підакцизних товарів, , отриманих у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, інших цивільно-правових договорів, що уповноважують такого платника податку здійснювати постачання товарів від імені та за дорученням іншої особи без передачі права власності на такі товари, де протягом попереднього звітного (податкового) періоду кількість інвалідів, які мають там основне місце роботи, становить не менш як 50 відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить протягом звітного періоду не менш як 25 відсотків суми загальних витрат на оплату праці.

У разі порушення вимог щодо цільового використання вивільнених від оподаткування коштів податку зобов’язаний збільшити податкові зобов’язання з цього податку за результатами податкового періоду, , а також сплатити пеню.

154.5. Звільняється від оподаткування прибуток державних підприємств “Міжнародний дитячий центр “Артек” і “Український дитячий центр “Молода гвардія” від провадження діяльності з оздоровлення та відпочинку дітей.

154.6. На період з 1 квітня 2011 року до 1 січня 2016 року застосовується ставка 0 відсотків для платників податку на прибуток, у яких розмір доходів кожного звітного податкового періоду наростаючим підсумком з початку року не перевищує трьох мільйонів гривень та нарахованої за кожний місяць звітного періоду заробітної плати (доходу) працівників, які перебувають з платником податку у трудових відносинах, є не меншим, ніж дві мінімальні заробітні плати, розмір якої встановлено законом, та які відповідають одному із таких критеріїв:

а) утворені в установленому законом порядку після 1 квітня 2011 року; б) діючі, у яких протягом трьох послідовних попередніх років, щорічний обсяг доходів задекларовано в сумі, що не перевищує трьох мільйонів гривень, та у яких середньооблікова кількість працівників протягом цього періоду не перевищувала 20 осіб;

в) які були зареєстровані платниками єдиного податку в установленому законодавством порядку в період до набрання чинності цим Кодексом При цьому, якщо платники податку, які застосовують норми цього пункту, у будь-якому звітному періоді досягли показників щодо отриманого доходу, середньооблікової чисельності або середньої заробітної плати працівників, з яких хоча б один не відповідає критеріям, зазначеним у цьому пункті, то такі платники податку зобов’язані оподаткувати прибуток, отриманий у такому звітному періоді, за ставкою, встановленою пунктом

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]