Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navchalno-metodichny_komplex_z_Istoriyi_suchasn...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
268.8 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ КОМПЛЕКС

З КУРСУ “ІСТОРІЯ СУЧАСНОГО СВІТУ”

Матеріали до самостійної роботи студентів І курсу денної та вечірньої форм навчання усіх спеціальностей: “Економічна статистика”, “Фінанси”, “Економіка підприємства”, “Менеджмент організацій , “Економічна теорія”, “Статистика”.

Одеса ОДЕУ 2007

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

НАВЧАЛЬНО – МЕТОДИЧНИЙ

КОМПЛЕКС З КУРСУ “ІСТОРІЯ СУЧАСНОГО СВІТУ”

Матеріали до самостійної роботи студентів

І курсу денної та вечірньої форм навчання усіх спеціальностей

Усі цитати, цифровий

і фактичний матеріал,

бібліографічні відомості

перевірені,написання cторінок

відповідає стандартам.

Зауваження

рецензентів ураховані.

___________________ (підпис укладачів)

Затверджено

на засіданні кафедри історії України.

Протокол №19 від 02.06.2006 р.

ОДЕСА ОДЕУ 2006

Навчально – методичний комплекс з курсу “Історія сучасного світу”для І курсу денної та верірньої форм навчання усіх спеціальностей: “Економічна статистика”, “Фінанси”, “Економіка підприємства”, “Менеджмент організацій”, “економічна теорія”, “Статистика».

(Відп. за випуск Г.К Парієнко - Одеса: ОДЕУ, ротапринт, 2006 р. – 32с.)

Укладачі: М.О. Скрипник, д-р іст. наук, професор

В.П. Ковальчук, канд. іст. наук, доцент

Відповідальний за випуск: Г.К. Парієнко, д- р іст. наук, професор

Рецензенти: В.М. Соколов, д-р іст. наук, професор (зовнішній рецензент)

В.Т. Руденко, канд. іст. наук, доцент

Л.В. Петришина, канд. ыст. наук, доцент

Коректор: О.П. Колесова

ПЕРЕДМОВА

Шановні студенти! Вам пропонується навчально-методичний комплекс з курсу “історія сучасного світу”, який складається з програми курсу, тематичного плану, завдань для поточного контролю (підготовка реферату за пропонованими темами, контрольна робота, завдання для самостійної та індивідуальної роботи).

Завдання курсу збагатити знання студентів з питань розвитку цивілізації, та відносини держави з країнами світу сприяти формуванню національної свідомості майбутніх фахівців, виробити навички самостійного аналізу та оцінки історичних подій.

У другій половині ХХ століття світ пройшов шлях від жорсткої конфронтації в роки “холодної війни” між двома протидіючими системами до політики розрядки у міжнародних відносинах, налагодження співробітництва на міжнародній арені; від протистояння демократичних та тоталітарних держав до затвердження демократичних принципів, ринкової економіки і переходу від двополюсної моделі побудови світу до багатополюсної. В минулі десятиліття підтвердилося намагання народів Землі до свободи, незалежності та суверенітету. Людство поступово прийшло до розуміння того, що найвищими універсальними цінностями у світі є саме життя, мир, всебічне співробітництво між країнами. В сучасному світі відбувається прискорення науково-технічного прогресу в усіх сферах життєдіяльності, багато уваги приділяється вирішенню нагальних проблем, які постають перед людством; стрімко розвиваються інтеграційні процеси, підвищується роль міжнародних політичних, економічних, суспільних організацій. Разом з тим, на початку ХХІ століття різні країни і народи змушені звертатися до вирішення питань, які виникають внаслідок зростання глобалізації суспільно – політичного та соціально – економічного життя у світі. Поряд з ростом економічних, політичних, інформаційних зв’язків на рубежі тисячоліть відбувається формування духовної і культурної єдності людства, основою якої стає розуміння неповторності та важливості будь якої національної культури та досягнень кожного народу.

Значне місце у світовому співтоваристві займає суверенна Україна. Досягнення нашої держави в економіці, науці, техніці, культурі, її внесок у розвиток міжнародного співробітництва є важливими факторами розвитку сучасного світу.

Головна увага в навчальному курсі “ Історія сучасного світу” приділяється історії та головним тенденціям сучасного розвитку країн Європи, Америки, Азії, Африки від періоду закінчення Другої світової війни до сьогодення; особливе місце займають відносини України з іншими державами світу. На курс “ Історія сучасного світу” відводиться 54 години, з яких 16 годин – лекції, 12 годин – семінари. Головне місце в оволодінні матеріалом курсу займає самостійна робота студентів.