Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navchalno-metodichny_komplex_z_Istoriyi_suchasn...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
268.8 Кб
Скачать

3. Зміст курсу Вступ. Предмет, завдання вивчення курсу “Історія сучасного світу”. Джерела та історіографія.

Тема 1. Основні тенденції суспільного розвитку країн світу після Другої світової війни.

Історія сучасного світу як наука та навчальний предмет. Періодизація новітньої історії. Основні риси та етапи розвитку історіографії новітньої історії. Джерела вивчення історії сучасного світу.

Поділ та класифікація країн світу. Зміни у світі після Другої світової війни. Особливості суспільно-політичного та економічного розвитку країн світу. Формування нової системи міжнародних відносин на основі принципів мирного співіснування.

Створення ООН (25 квітня 1945 р.). Цілі Організації Об’єднаних націй. Принципи діяльності ООН. Структура ООН. Україна – одна з держав – фундаторів ООН. ООН на сучасному етапі. Формування воєнно-політичних блоків після Другої світової війни. Створення НАТО. Варшавський договір. НАТО і Україна.

Тема 2. Суспільно–політичний та економічний розвиток країн Західної Європи у другій половині хх – початку ххі століття.

Країни Західної Європи. “План Маршала” та його здійснення. Соціальні рухи 1945 – 1951 рр. у Великій Британії. Специфіка англійської

правової держави. Консерватори при владі. Внутрішня і зовнішня політика лейбористського уряду Г. Вільсона (1964 – 1970) Тетчеризм. Велика Британія після М. Тетчер. Сучасна Великобританія.

Іспанія в перші повоєнні роки. Крах франківського режиму. Специфіка переходу до демократії. Іспанія у 80-ті роки. Внутріполітичний та економічний розвиток Іспанії у 90-тих роках – на початку ХХІ ст.

Італія після Другої світової війни. Прийняття Конституції. Аграрна реформа. Італійське “економічне диво”. Посилення соціальної нестабільності у 70-х рр. Партійно – політична криза першої половини 90-х років. Особливості економічного розвитку Італії у 90-ті роки ХХ – на початку ХХІст.

Економічне та політичне становище Німеччини після поразки у Другій світової війні. Формування партійно-політичної структури. Розкол Німеччини. Реформи 1948 р. Німецьке “економічне диво”. Зміни у внутрішній та зовнішній політиці. Соціально-економічний розвиток Німеччини наприкінці ХХ – на початку ХХІ ст. Німецько – українські стосунки. Європейська інтеграція. Створення та розширення Європейського Союзу. Європейський Союз та Україна.

Тема 3. Країни Східної Європи.

Розвиток країн Східної Європи після Другої світової війни. Основні демократичні перетворення у східноєвропейських країнах у 1945 – 1946 рр. Встановлення комуністичних режимів. Дві тенденції у розвитку країн Східної Європи у повоєнний час. Тоталітаризм і його характерні риси. Спільне і відмінне в політичних режимах СРСР та країнах Східної Європи. Рада Економічної Взаємодопомоги.

Наростання внутрішньої нестабільності в країнах Східної Європи у 50-ті – 80-ті роки. Революції кінця 80-х – початку 90-х років. Вплив “перебудови” в СРСР на розвиток антитоталітарних демократичних революцій в країнах Східної Європи. Демократичні перетворення у східноєвропейських країнах у новітні часи. Україна та країни Східної Європи.