Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navchalno-metodichny_komplex_z_Istoriyi_suchasn...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
268.8 Кб
Скачать

Тема 3. Країни Східної Європи.

Розвиток країн Східної Європи після Другої світової війни. Основні демократичні перетворення у східноєвропейських країнах у 1945 – 1946 рр. Встановлення комуністичних режимів. Дві тенденції у розвитку країн Східної Європи у повоєнний час. Тоталітаризм і його характерні риси. Спільне і відмінне в політичних режимах СРСР та країнах Східної Європи. Рада Економічної Взаємодопомоги.

Наростання внутрішньої нестабільності в країнах Східної Європи у 50-ті – 80-ті роки. Революції кінця 80-х – початку 90-х років. Вплив “перебудови” в СРСР на розвиток антитоталітарних демократичних революцій в країнах Східної Європи. Демократичні перетворення у східноєвропейських країнах у новітні часи. Україна та країни Східної Європи.

Тема 4. Сша та Канада і їх вплив на світовий розвиток

Зміцнення міжнародного статусу США в результаті Другої світової війни. Зростання зовнішньополітичної активності США.

Консервативні тенденції у внутрішньополітичному житті США кінця 40 – початку 50-х років. Внутрішня і зовнішня політика адміністрації Д.Єйзенхауера. Особливості соціально-економічного розвитку країни у 1950 – х рр. Внутрішня і зовнішня політика адміністрацій Д. Кеннеді та Л.Джонсона. Загострення внутрішньополітичної боротьби у 1970 – ті роки. “Уотергейтська справа”. Перемога Р.Рейгана на президентських виборах 1980 р. “Рейганоміка”. Зовнішньополітична стратегія США у 1980 – ті – початку 19990 –х років. Особливості внутрішньополітичного курсу і соціально-економічної політики адміністрації Б. Клінтона. Зріст ролі США у міжнародних відносинах після розпаду СРСР та комуністичного блоку ХХІст. Положення Канади після Другої світової війни. Загострення національних проблем. Квебекська криза. Конституційна реформа 1982 р. Соціально-економічний розвиток у 1980-2005 рр. Українці у Канаді. Еміграційні процеси. Розвиток культурних зв’язків.

Тема 5. Срср. 1945 –1991 рр. Виникнення та розвиток нових незалежних держав.

СРСР у повоєнні часи. Відбудова та подальший розвиток народного господарства країни. Суспільно-політичний розвиток. Спроби економічних реформ у 60-ті роки та їх наслідки.

Основні принципи зовнішньополітичної доктрини СРСР. СРСР і проблеми безпеки в Європі та в світі.

Роки “застою” (1964-1985 рр.). Наростання соціально-економічної та суспільно-політичної кризи. Дисидентський рух.

“Перебудова” та розпад СРСР (1985-1991 рр.). Загострення національних проблем, активізація національних рухів. “Народний рух України за перебудову” (з 1990 р. – “Народний рух України”). Розпад СРСР.

Виникнення та розвиток нових незалежних держав. Роль України у створенні Співдружності Незалежних Держав. Україна і країни СНД.

Тема 6. Росія у 1991 – 2005 рр.

Становлення російської державності. Президент Б.Єльцин.

Соціально-економічний розвиток Російської Федерації. Перехід до ринкової економіки. Посилення ролі держави в умовах трансформації економіки.

Політична криза 1993 р. соціально-економічна та внутрішньополітична обстановка в Росії на рубежі століть. Чеченська проблема. Президентство В. Путіна.

Тенденції та особливості зовнішньополітичного курсу Росії у 1991-2005 рр. Нові геополітичні умови та їх роль у формуванні зовнішньої політики Російської Федерації. Росія у “великій вісімці”. Відносини з США. Вплив Російської Федерації на світові процеси.

Становлення та розвиток українсько-російських відносин після розпаду СРСР. Українсько-російські зв’язки на сучасному етапі. Збереження у двухсторонніх відносинах невирішених проблем у різних сферах.