Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navchalno-metodichny_komplex_z_Istoriyi_suchasn...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
268.8 Кб
Скачать

Завдання для другого рейтингового контролю Контрольна робота

  1. Охарактеризуйте зміни, які відбулися у світі після закінчення Другої світової війни.

  2. Чим були викликані розбіжності в стані країн антигітлерівської коаліції у повоєнні часи? Що означає вираз: “ поділ світу на дві протилежні системи”. Як складалися відносини країн протилежних таборів?

  3. Яка роль американського “ Плану Маршала” у післявоєнному відродженні економіки країн європейського континенту?

  4. Назвіть головні складові економічних перетворень в Німеччині, Італії, Японії, результатом яких було так зване “ економічне диво”

  5. Чому на відміну від інтеграційних рухів у Західній Європі країни Східноєвропейського табору змушені були звільнитися від “ опіки” СРСР революційним шляхом та будувати держави “народної демократії”?

  6. СРСР від закінчення Другої світової війни до кризи 1990 – х. Безперспективність економічних реформ і провал зовнішньополітичних концепцій тоталітарного режиму. Розпад Радянського Союзу.

  7. Охарактеризуйте головну мету, тенденції і особливості зовнішньополітичного курсу Росії у 1991 – 2005 рр.

  8. Визначте особливості політичного процесу і державного будівництва в Росії у 1991 – 1999 рр.

  9. Як складалися українсько–російські відносини після розпаду СРСР? Які основні проблеми в розвитку цих відносин збереглися на рубежі століть?

  10. В яких пострадянських державах різко загострилися міжнаціональні та внутрішньополітичні конфлікти що призвели до збройних сутичок?

  11. Які загальні проблеми на початку ХХІ ст. існують у відновлених і нових незалежних державах на території колишнього СРСР? Які з них мають об’єктивний, а які суб’єктивний характер?

  12. Які демократичні перетворення були здійснені у країнах Східної Європи у повоєнні часи? Визначте характер революцій кінця 1980-х – початку 1990-х рр. у країнах “соціалістичного табору”, охарактеризуйте їхні загальні риси та особливості ?

  13. Як ви вважаєте, чи були антитоталітарні, демократичні революції 1989-1990-х рр. в країнах Східної Європи закономірним підсумком їхнього розвитку в другій половині ХХ ст.?

  14. Назвіть основні причини розпаду колоніальної системи після закінчення Другої світової війни. Охарактеризуйте основні етапи деколонізації.

  15. В чому проявляється неоклоніалізм на сучасному етапі?

  16. Охарактеризуйте розвиток відносин України з країнами Азії та Америки.

  17. Охарактеризуйте внутрішньополітичний розвиток Японії у 1950-1990 рр. та на сучасному етапі. Що є повчальним у японському “економічному диві” для досвіду інших країн?

  18. Визначте сутність і основні напрямки економічних реформ у Китаї у 1980-1990 рр. Що з досвіду цих перетворень можуть використати інші країни?

  19. Охарактеризуйте соціально-економічний і суспільно-політичний розвиток Китаю на рубежі століть. Які основні протиріччя характерні для цієї країни у цей період?

  20. Охарактеризуйте розвиток Індії в другій половині 1980-1990-х рр. Які головні досягнення Індії на шляху модернізації? У чому полягають особливості внутрішньополітичного стану і зовнішньополітичного курсу країни на сучасному етапі?

  21. Які були головні передумови появи “нових індустріальних держав” серед країн Південно-Східної Азії?

  22. Охарактеризуйте особливості внутрішньополітичного і соціально-економічного розвитку Республіки Корея та Індонезії. Яка головна мета Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН)?

  23. Охарактеризуйте загальні тенденції, економічного розвитку країн Північної, Тропічної та Південної Африки на рубежі століть. Які негативні фактори залишаються в економіці та соціальній сфері?

  24. Охарактеризуйте особливості соціально-економічного розвитку країн Латинської Америки у повоєнні часи.

  25. Які головні передумови завершення “холодної війни”? Які зміни відбулися у зовнішньополітичній стратегії Сполучених Штатів на початку ХХІ ст.?

  26. Як на рубежі сторіччя розвиваються інтеграційні процеси у світі? Яку роль на сучасному етапі відіграють міжнародні політичні ітаекономічні організації?

  27. Які основні причини війн, міждержавних конфліктів, кризових явищ на етнічному та релігіозному підґрунті у сучасному світі?

  28. Які нові галузі та напрямки розвитку науки визначають її прогрес на сучасному етапі?

  29. Що таке ”глобалізація”. Які основні передумови виникнення і розвитку глобалізаційних процесів?

  30. Охарактеризуйте в загальних рисах основні глобальні проблеми сучасності? Які, на Ваш погляд, є шляхи вирішення глобальних проблем сучасності?