Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
nalogi.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
523.78 Кб
Скачать

5. Сутність непрямого оподаткування, його переваги та вади

Налоги – это финансовые отношения, возникающие в процессе распределения ВВП, по поводу изъятия государством части внутреннего национального дохода и перераспределения ее в целях финансирования государственных расходов

косвенные (непрямые) налоги – налоги, которые определяются размером потребления и не зависят от дохода или имущества плательщика, выступают в виде надбавки к цене товара или услуги и плательщик которых является конечным потребителем данного товара или услуги.

Виникнення податків на початковому етапі розвитку людської цивілізації пов’язане з найпершими людськими потребами, які могли задовольнятися через усуспільнену діяльність. Окремі риси сучасної державності зародилися у Давньому Римі.

Податки — це обов’язкові платежі юридичних і фізичних осіб, що стягуються до бюджету держави (державного і місцевих) та державних цільових фондів. На відміну від зборів та інших обов’язкових платежів, які стягуються до фондів загальнообов’язкового соціального страхування, податки не мають конкретного цільового призначення.

Непрямі (непрямі)-визначаються розміром споживання і не залежать від доходу або майна платника, виступають у вигляді надбавки в ціні товара.Плательщік-кінцевий споживач товара.Непрямие податки відіграють важливу роль у формуванні доходів Госбюджета.Поступленія від них до Держбюджету перевищує 45% його доходов.В Україна стягуються такі види непрямих податків: ПДВ, акцизний і митний збори. Податок на прібовочную вартість-частина новоствореної вартості, яка стягується з покупців у вигляді цін на товари та послуги, які продаються (надаються) на кожному етапі їх виробництва і продажі.НДС-податок, який стягується з покупців у вигляді надбавки до ціни на товари , роботи, послуги, які їм надаються, а сплачується в бюджет продавцями цих товарів, робіт, услуг.Плательщікі - все юр.і фіз.особи, які здійснюють від свого імені виробничу чи іншу підприємницьку деят-ть на території Укр. незалежно від форм собственності.Акцізний збір-непрямий податок, на окремі товари, визначений законом як підакцизні, кот.включается в ціну товарів (транспорт, алкоголь, тютюн, бензин). Мито-непрямий податок стягується з товарів, кот.перемещаются через митний кордон, т.е.кот.включаются в ціну товарів і сплачується за рахунок кінцевого потребітеля.Размери ставок і види мита в Україні встановлюються відповідно до єдиним митним тарифом.

Перевагами непрямих податків є наступне: швидке надходження їх до бюджету, що дає змогу фінансувати видатки бюджету; непрямі податки охоплюють дуже широке коло товарів і послуг народного споживання, тому є висока ймовірність того, що надходження їх буде досить повним, але ще непрямі податки балансують місцеві бюджети, так як споживання більш-менш рівномірне в територіальному аспекті; непрямі податки також справляють значний вплив і на державу, такий вплив виражається в тому, що їй вигідно збільшувати обсяг виробництва, бо чим більше обсяг реалізації, тим більше доходів надходить до бюджету.

ПЕРЕВАГИ НЕПРЯМИХ ПОДАТКІВ: Перший Організаційні - для непрямих податків характерна простота сплати та регулярність надходження до бюджету, їх утримання та контроль не вимагають розширення податкового апарату. Другий Бюджетні - тому що непрямі податки збільшують доходи держави за рахунок зростання населення та його добробуту, то вони більш вигідні для країн, прогресуючих в економічному відношенні. Третина Політичні - прямі податки сплачуються державі даром з позиції обивателя, непрямі податок завуальований в ціні товару і якщо платник і усвідомлює, що ціна збільшується податком, то він все одно отримує натомість необхідний продукт. Четверте Поліцейські - податки впливають на сукупне споживання шляхом подорожчання того чи іншого продукту, при цьому важливо стримуючий вплив держави на споживання продуктів шкідливих для здоров'я і моральності нації. П'ятий Економічні - для кінцевого споживача непрямі податки зручні тим, що визначаються розміром споживання, зручністю сплати в часі, близькістю до місця внесення, відсутністю примусового характеру, не вимагає накопичення певних сум.

Головним недоліком непрямих податків є те, що їх сплата незалежить від розміру доходів платників. Таким чином, сплата непрямих податків стає тяжким тягарем для платників податків. Отже, в непрямому оподаткуванні, мабуть, потрібно мати широке коло оподатковуваних товарів з досить помірними ставками або взагалі єдиний універсальний акциз. Урахувати інтереси всього суспільства неможливо.

З точки зору вирішення фіскальних завдань непрямі податки завжди ефективніші за прямі. Одна з головних причин полягає в різних базах оподаткування. Очевидно, що непрямі податки справляють тим значніший вплив на загальний рівень цін, чим більший обсяг виробництва товарів у країні вони охоплюють, чим вищі їх ставки, але підвищення ставок та введення нових форм непрямого оподаткування провадиться в період економічної стабільності.

НЕДОЛІКИ НЕПРЯМИХ ПОДАТКІВ: Перший Обтяження для багатосімейних: фактична оплата податку здійснюється главою сім'ї, а формується усіма членами сім'ї. Другий Політичні - право стягування непрямих податків майже ніколи не заперечується. Об'єктом політичної боротьби зазвичай стає прибутковий податок або податок на прибуток. Третина Соціально-економічні - окремі особи сплачують непрямі податки не пропорційно своєму доходу або капіталу, надмірно обтяжуючи низькооплачувані верстви населення. Четверте Підприємницькі - непрямі податки в умовах розвинених ринкових відносин обмежують розмір прибутку підприємця, тому що в умовах конкуренції не завжди можливе підвищення ціни на величину непрямих податків, особливо у випадках підвищення ставок цих податків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]