Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MKR_MAR_NENKO_OBShIJ_VARIANT.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
232.45 Кб
Скачать

47. Час і простір в романі Жадана "Депеш Мод"

Час: початок 90-х років, перші роки незалежності. Показаний контраст до всього, що існувало раніше, зміна настроїв суспільства, звичок, ставлення, взаємодія влади і держави. В цьому сенсі більшість творів Жадана подібні між собою. Простір: східна Україна, Донбас, прикрдонна зона між Укр та Рос. Показані нижчі прошарки суспільства. Побутовий простір, психологічний простір: типовий для сучасної молоді. При цьому Жадан ставить в один шерег три часові виміри, проектуючи свої рефлексії на минуле, сучасне й уявлюване майбутнє водночас. У такій візії прозаїка історія опиняється у світлі перехресних перспектив, засвідчуючи тим самим свою відкритість до зміни смислів та привнесення нових значень у схему подій, що вже відбулися. Мова йде, по суті, про набуття знаковим минулим нових аксіологічних оцінок, що представляють плинність історичного часу. Така перехресна оптика вглядання в час дає змогу письменникові по-новому, в досить радикальний спосіб, осягнути сутність «великої депресії», якою чомусь позначене недалеке минуле його країни. Це спроба наблизитися до розуміння покоління попередників, котре герої Сергія Жадана схильні цілковито звинувачувати у власній безталанності та неприкаяност

48. Особливості композиції роману Карпи "Фройд би плакав"

Роман наповнений протиріччями, "як і саме життя". Твір, як і більшість в сучасній укр літ. виражає цілком нормальне й прийнятне ставлення до грубощів, ненормативної лексики, розпусти та інших гріхів нинішньої людини. Карпа використовує ці способи в контексті того, як незвичайним й викличним вчинком можна змусити замислитись. Стиль так само нерівний й суперчливий: місцями це глибокі інтелектуальні висловлювання, які чергуються з грубими побутовими висловлюваннями. Герої роману перебувають в постійній подорожі, приходять нізвідки й ідуть в нікуди, вони є туристами в цьому світі. Вони подорожують по всій планеті, від міста до міста, із заходу на схід, пробують різноманітніу екзотику подорожі. А, як це часто трапляється в таких випадках, починаються різні інтрижки, люовні трикутники перетворюються на багатокутники, над якими, поза всяким сумнівом, плакав би Фройд, не маючи змоги розставити любовне замішення героїв роману по поличках вигаданих ним комплексів.

49. «Схід – Захід» у романі і.Карпи «Фройд би плакав»

Дія відбувається у приміщенні провінційного вокзалу. Дійові особи – жінка 35 років (Таня), та дві молоді дівчини Оля і Іра. Жінки потрапляють на дивну станцію, де відбувається щось незвичайне: жодних поїздів, але багато див. Їх бажання починають збуватися, але не висловлені, а потаємні …Лише справжнє щире бажання може допомогти покинути станцію. Героїні перебувають у внутрішньому пошуку – пошуку своїх справжніх цілей та бажань. Одне з важливих питань твору це ідентифікація своєї особистості. Жінки потрапили сюди, щоб нарешті зрозуміти, чого вони прагнуть. Нещирі бажання залишаються невиконаними, а те, що з дитинства зріло десь глибоко в душі – стає дійсністю. Ця п’єса показує, що сучасний світ робить нас своїми заручниками, він дає нам все, але натомість забирає індивідуальність, справжні прагнення і бажання душі. Людина настільки позабула те, що їй насправді потрібно, що згодна брехати собі заради так званого успіху та спокою. У п’єсі постають вічні питання: чого хоче людина? І чи робить нас щасливими виконання бажань? Брехливий рай стає пасткою, і вибратися з неї майже неможливо ... але кожен в змозі керувати своїм життям.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]