Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_informatika.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
397.82 Кб
Скачать

14 Впорядкування даних у Excel. Призначення і правила роботи майстра сортування.

Excel дозволяє упорядкувати дані, приведені в таблиці, в алфавітно-цифровому порядку за збільшенням або убування значень. Залежно від виконуваної роботи потрібне сортування різних даних. Наприклад, при роботі із списком товарів бажано відсортувати їх по назвах, при виборі товарів в певному ціновому діапазоні — в порядку зростання або убування їх ціни. Числа сортуються від найменшого негативного до найбільшого позитивного числа. При сортуванні алфавітно-цифрового тексту Excel порівнює значення посимвольний зліва направо. Наприклад, якщо вічко містить текст « І100», Excel помістить її після вічка, що містить запис «І1», і перед вічком, що містить запис « ІЇ».

Текст, в якому є числа, сортується в наступному порядку: 0123456789 (пропуск) !«#$%&()*,./:;?@[\]^_'{|}~ + < = >А Всdеfgнijklmnорqrstuvwxyабвгдєєжзійкл МНОПРСТУФХЦ Ч Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю Я. Пустиє значення завжди ставляться в кінець незалежно від напряму сортування.

Для сортування рядків за збільшенням даних в одному стовпці вкажіть вічко в сортованому списку і натискуйте кнопку За збільшенням. За умовчанням в таблиці елементи у виділеному полі сортуються за абеткою в зростаючому порядку (від А до Я). Числа сортуються від меншого до більшого. Якщо об'єкт знаходиться усередині одного рядка або стовпця, то разом з даними Excel 2003 сортує і об'єкти.

15 Конструктор форм. Розрахункові поля.

Конструктор форм, так само як і конструктори інших об'єктів бази даних Microsoft Access, призначений як для створення нових форм, так і для редагування вже існуючих. Щоб створити нову форму за допомогою конструктора форм (Form Design), потрібно вибрати пункт Конструктор (Design View) у діалоговому вікні Нова форма (New Form). У результаті на екрані буде відображений порожній макет нової форми. Конструювання форми користувачеві в цьому випадку доведеться робити вручну з нуля.

Інший спосіб використання конструктора форм - редагування попередньо створеної форми (наприклад, за допомогою майстра). Щоб відкрити вже існуючу форму в режимі конструктора, потрібно вибрати її ім'я на відповідній вкладці (на вкладці Форми (Forms) або на одній з користувацьких вкладок списку Групи (Group)) вікна бази даних і натиснути кнопку Конструктор (Design), розташовану на панелі інструментів .

З моєї точки зору, існує різниця в тому, для яких типів об'єктів який із двох підходів переважно. Деякі об'єкти легше створювати за допомогою майстра і тільки потім доводити до кондиції за допомогою конструктора. До таких об'єктів, безумовно, відносяться Звіти (Reports). На противагу звітам, форми все ж слід створювати в конструкторі, з самого початку контролюючи весь процес. Хоча, звичайно, думка це суто суб'єктивне.

При створенні нової форми за допомогою конструктора, Microsoft Access використовує шаблон (template), що визначає основні характеристики макета нової форми - склад і розміри розділів, установки за замовчуванням для форм, їх розділів і т.д. За замовчуванням використовується стандартний шаблон, званий Звичайний (Normal). Однак можна використовувати в якості шаблону одну з уже існуючих форм. Для цього відкрийте діалогове вікно Параметри (Options) (скориставшись однойменною пунктом меню Сервіс (Tools)) на вкладці Форми і звіти (Forms / Reports) і в полі введення Шаблон форми (Form template) вкажіть ім'я існуючої форми. Зміна шаблону ніяк не відіб'ється на вже створених формах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]