Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_informatika.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
397.82 Кб
Скачать

6. Функції Excel. Типи функцій. Правила запису аргументів функцій.

Функції Excel - це спеціальні, заздалегідь створені формули, які дозволяють легко і швидко виконувати складні обчислення.Їх можна порівняти зі спеціальними клавішами на калькуляторах, призначених для обчислення квадратних коренів, логарифмів та ін.  Excel має кілька сотень вбудованих функцій, які виконують широкий спектр різних обчислень. Деякі функції є еквівалентами довгих математичних формул, які можна зробити самому. А деякі функції у вигляді формул реалізувати неможливо.  Усі функції в Excel характеризуються:  Назвою;  Призначенням (що, власне, вона робить);  Кількістю аргументів (параметрів);  Типом аргументів (параметрів);  Типом, що повертається.  Використання аргументів  При використанні у функції декількох аргументів вони відокремлюються один від одного крапкою з комою.  У функції можна використовувати до 30 аргументів, якщо при цьому загальна довжина формули не перевершує 1024 символів. Однак будь-який аргумент може бути діапазоном, що містить довільне число клітинок аркуша. На  Зазначені у засланні осередки у свою чергу можуть містити формули, які посилаються на інші клітинки або діапазони.Використовуючи аргументи, можна легко створювати довгі ланцюжки формул для виконання складних операцій. 

7 Маска введення даних у access. Призначення, структура, способи створення

Маски вводу керують введенням даних у базу даних. Наприклад, маска вводу може визначати, щоб користувачі вводили телефонні номери у шведському форматі або адреси у французькому форматі. У цій статті описано, як створювати та використовувати маски вводу.

Маска вводу — це набір буквених символів і символів маски, які визначають, що можна й не можна вводити в полі. Наприклад, маска вводу може визначати, щоб користувачі вводили дати або телефонні номери згідно з правилами певної країни або регіону, як у наведених нижче прикладах:

• YYYY-MM-DD

• (___) ___-____ xt. ___

У разі переміщення фокусу вводу до поля або елемента керування з маскою вводу користувач може виявити, що можна замінити покажчики місця заповнення власними значеннями, але не можна змінити чи видалити букви або роздільники. Наприклад, можна вставити дату, але не можна змінити дефіси, які відокремлюють елементи цієї дати: 2006-01-09. Крім того, маска вводу може визначати введення даних в одній або кількох частинах поля чи елемента керування. Наприклад, якщо в масці (___) 555-0187 xt. ___ ввести телефонний номер без коду міста, а потім спробувати зберегти зміни, це не можна буде зробити, доки не буде введено код міста. Точна поведінка залежить від того, як розробник бази даних визначив настройки маски вводу.

Оскільки маски вводу можуть визначати певний спосіб введення даних, вони надають можливість перевіряти дані. Це означає, що за допомогою масок можна заборонити користувачам вводити неприпустимі дані (наприклад, телефонний номер у полі дати). Крім того, вони можуть забезпечити послідовне введення даних, що полегшує пошук даних і роботу з базою даних.

Маску вводу варто використовувати, якщо потрібно, щоб користувачі вводили дані певним способом. Наприклад, щоб користувачі вводили телефонні номери тільки в британському або німецькому форматі, можна скористатися маскою вводу.

Маски вводу можна додавати до полів таблиці й елементів керування форми, якщо це потрібно. Наприклад, можна додати маску вводу до поля «Дата/Час» у таблиці або до елемента керування текстовим полем у формі, яка приєднана до поля «Дата/Час». Проте маски вводу не можна використовувати без обмежень. За промовчанням, маски вводу можна застосовувати до полів таблиці, які містять типи даних «Текст», «Число» (крім ідентифікатора реплікації), «Грошовий» і «Дата/Час». Також можна застосувати маски вводу до елементів керування форми, наприклад до текстових полів, які приєднуються до полів таблиці, настроєних для цих типів даних. Якщо ви не знайомі з типами даних, див. статтю Форматування даних у таблицях, формах і звітах.

Маски вводу можна додати до полів таблиці за допомогою майстра масок вводу або вручну, додаючи маски до властивості поля (властивість Маска вводу). Під час додавання маски вводу до елемента керування у формі відбувається той самий процес. Наприклад, якщо використовуються знаряддя, які пропонує Access для автоматичного створення форми, відповідний елемент керування успадковує маски вводу, застосовані до полів таблиці. Можна також вручну додати маски вводу до елементів керування у формах: як і в таблицях, вони додаються до властивості Маска вводу елемента керування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]