Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_informatika.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
397.82 Кб
Скачать

28 Конструктор запитів у access

Майстер запитів уміє конструювати тільки прості умови відбору. Щоб накласти додаткові обмеження, слід користуватися конструктором запитів, що забезпечує повне управління параметрами запиту і побудову складних умов відбору даних.

1. Щоб перемкнутися в режим конструктора, виберіть команду Вигляд > Конструктор (View > Design View). Вікно конструктора показане на мал. 17.3. У його верхній частині відображаються списки полів таблиць, до яких звертається запит, і зв'язки між таблицями. Нижня область містить бланк вибору полів таблиць, умов відбору і режимів сортування. Щоб додати в запит ще одне поле, виконаєте наступні кроки.

2. Перемістите покажчик на пункт Ім'я таблиці Контакти.

3. Натисніть кнопку миші і перетягнете поле Ім'я у верхній осередок четвертого рядка бланка запиту. Його ім'я з'явиться в цьому осередку, а ім'я відповідної таблиці — в другому осередку того ж стовпця. Третій рядок бланка запиту дозволяє сортувати результат запиту по тому або іншому полю.

4. У списку третього осередку третього стовпця бланка, що розкривається, виберіть пункт За збільшенням.

Щоб додати в запит відразу всі поля таблиці, перетягуйте пункт *. Якщо потрібна таблиця відсутня у верхній частині вікна запиту, клацніть на кнопці Відобразити таблицю (Show Table) панелі інструментів, виділите потрібну таблицю або запит у вікні, що відкрилося, діалогу, клацніть на кнопці Додати, а потім на кнопці Закрити.

5. Призначте той же режим сортування для поля Ім'я. Тепер записи результату запиту будуть впорядковані за абеткою прізвищ і імен. Наявний варіант зв'язку додає в результат запиту тільки ті записи зв'язаних таблиць, в яких значення полів Код_контакти рівні. Оскільки для деяких людей з таблиці Контакти немає записів в таблиці Список, то інформація про таких людей не включається в результат запиту. Щоб запит повертав дані навіть про тих людей (включених в таблицю Контакти), з якими не було ніяких контактів, що знайшли віддзеркалення в таблиці Список, слід змінити параметри об'єднання.

6. Двічі клацніть на лінії зв'язку.

7. У вікні діалогу, що відкрилося, Параметри об'єднання (Join Properties) виберіть положення перемикача Об'єднання всіх записів з "Контакти" і лише тих записів з "Список", в яких зв'язані поля збігаються (Include All Records From "Контакти" And Only Those Records From "Список" Where The Joined Fields Are Equal).

8. Клацніть на кнопці ОК. На одному кінці лінії зв'язку з'явиться стрілка, вказуюча на зміну режиму об'єднання.

30 Запит з зовнішнім об’єднанням.

Зовнішні об’єднання

Зовнішні об’єднання повідомляють запиту, що хоча деякі рядки з обох сторін об’єднання збігаються точно, запит має включати всі рядки з однієї таблиці, а також ті рядки з іншої таблиці, для яких значення з обох сторін об’єднання збігаються.

Зовнішнє об’єднання може бути лівим або правим. У лівому зовнішньому об’єднанні запит містить усі рядки першої таблиці в реченні FROM інструкції SQL і лише ті рядки іншої таблиці, в яких об’єднувальні поля містять спільні для обох таблиць значення. У правому зовнішньому об’єднанні запит містить усі рядки другої таблиці в реченні FROM інструкції SQL і лише ті рядки іншої таблиці, в яких об’єднувальні поля містять спільні для обох таблиць значення.

ПРИМІТКА Дізнатися, яка з таблиць у певному об’єднанні є правою, а яка лівою, дуже просто — потрібно двічі клацнути об’єднання й переглянути діалогове вікно Параметри об’єднання. Можна також перейти до подання SQL і переглянути речення FROM.

Оскільки деякі рядки з одного боку зовнішнього об’єднання не матимуть відповідних рядків в іншій таблиці, поля, повернуті в результатах запитів із другої таблиці, для рядків без відповідника будуть пустими.

ЧОМУ ВАРТО ВИКОРИСТОВУВАТИ ЗОВНІШНЄ ОБ’ЄДНАННЯ?

Зовнішнє об’єднання доцільно використовувати тоді, коли потрібно, щоб результат включав усі рядки однієї таблиці об’єднання, а також, щоб запит повертав лише ті рядки, які збігаються з першою таблицею за об’єднувальним полем.

ЯК ВИКОРИСТОВУЄТЬСЯ ЗОВНІШНЄ ОБ’ЄДНАННЯ?

Зовнішні об’єднання створюються зміненням внутрішніх об’єднань.

Перетворення внутрішнього об’єднання на зовнішнє

1. У поданні конструктора запиту двічі клацніть об’єднання, яке потрібно змінити.

Відкриється діалогове вікно Параметри об’єднання.

2. У діалоговому вікні Параметри об’єднання зауважте варіанти, запропоновані під пунктами 2 і 3.

3. Виберіть потрібний параметр і натисніть кнопку ОК.

4. Access відображає об’єднання з зображенням стрілки, яка йде від джерела даних, із якого буде включено всі рядки, до джерела даних, із якого буде включено лише ті рядки, які задовольняють умову об’єднання.

Створення запиту на об’єднання

Існує два основні методи створення запитів на об’єднання:

• створення окремих вибіркових запитів у режимі конструктора та їх подальше поєднання в запиті на об’єднання;

• створення всього запиту на об’єднання безпосередньо в режимі SQL.

У більшості випадків спочатку слід створити вибіркові запити, а потім поєднати їх у запиті на об’єднання. У програмі Office Access 2007 режим конструктора має зручний графічний інтерфейс користувача для створення вибіркових запитів. З цих запитів можна копіювати інструкції SQL і вставляти їх у запит на об’єднання.

Однак, якщо вам подобається писати інструкції SQL або ви прагнете здобути додаткові навики роботи з мовою SQL, можливо, ви захочете створювати запити на об’єднання безпосередньо в режимі SQL.

Виберіть дію

• Створення вибіркових запитів у режимі конструктора та їх поєднання

• Створення запиту на об’єднання безпосередньо в режимі SQL

СТВОРЕННЯ ВИБІРКОВИХ ЗАПИТІВ У РЕЖИМІ КОНСТРУКТОРА ТА ЇХ ПОЄДНАННЯ

Цей метод передбачає створення кожного вибіркового запиту в режимі конструктора та їх подальше поєднання в режимі SQL.

Створення всіх вибіркових запитів у режимі конструктора

1. На вкладці Створити у групі Додатково клацніть елемент Конструктор запиту.

2. У діалоговому вікні Відображення таблиці двічі клацніть таблицю з полями, які потрібно додати.

Таблиця додасться до вікна конструктора запитів.

ПРИМІТКА Хоча до вибіркового запиту можна додавати кілька таблиць або запитів, у цій інструкції до кожного вибіркового запиту додаватиметься лише одна таблиця.

3. Закрийте діалогове вікно Відображення таблиці.

4. У вікні конструктора запитів двічі клацніть кожне поле, яке потрібно додати.

Вибираючи поля, слідкуйте за тим, щоб кількість і порядок доданих полів були такими самими, як і в інших вибіркових запитах. Уважно слідкуйте за типами даних полів: переконайтеся, що вони сумісні з типами даних полів, які мають такий самий порядковий номер в інших запитах, які ви поєднуєте.

Наприклад, перший вибірковий запит має п’ять полів, перше з яких містить дані про дату або час. У такому разі всі інші вибіркові запити, що ви поєднуєте, також повинні мати по п’ять полів, у першому з яких мають міститися дані про дату або час.

5. За потреби до полів можна додати умови, ввівши в сітці полів у рядкуКритерії відповідні вирази.

6. Додавши поля й умови полів, виконайте вибірковий запит і перегляньте його результати.

• На вкладці Конструктор у групі Результати клацніть елементВиконати.

7. Відкрийте запит у режимі конструктора.

8. Збережіть його та залиште відкритим.

9. Повторіть ці дії для всіх вибіркових запитів, які потрібно поєднати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]